Autor Wątek: Buty SPD  (Przeczytany 25458 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Odp: Buty SPD
« 5 Gru 2012, 16:20 »
Przymierzałam mnóstwo butów mtb (spd) i nie zauważyłam, żeby te miały mniej twardą podeszwę od innych. Shimano wydawały mi się jakieś miękkie, ale to pewnie zależy od modelu.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Gru 2012, 16:21 »
dzięki. o tym body geometry już gdzieś wspominałaś... ciekawe to.

fajna przecena, ale tylko na ten rozmiar ;) na moją stópkę, kosztują już 600zł. ale rozglądnę się za nimi jeszcze...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Gru 2012, 16:31 »
44  :lol:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 6 Gru 2012, 23:17 »
Natomiast wkładka Shimano dopasowywana na gorąco - po prostu dopasowuje się anatomicznie do naszych, konkretnych stóp.
Przymierzałam chyba z dziesięć różnych butów Shimano i żadna dopasowywana na gorąco wkładka nie sprawiłaby, że którykolwiek z tych butów byłby dla mnie wygodny ;) Nie wiem, czy dotyczy to wszystkich modeli, ale wszystkie te, które przymierzałam, były potwornie szerokie. Tylko spece i sidi miały dobrą szerokość. Sidi odpadły ze względu na cenę, więc stanęło na specach, w których i tak muszę zapinać klamry najciaśniej, jak się da.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 6 Gru 2012, 23:49 »
Mówisz o czymś zupełnie innym, buty z tym systemem to inna bajka. Dopasowuje się nie tylko sama wkładka, ale i właśnie but (przeczytaj sobie ten dokument, który wrzuciłem), z tego powodu ten system jest tak dobry i powoli coraz więcej firm się na niego decyduje.
Lektura w sam raz do poduszki :P

Jeśli to działa, to może być fajne. Ale wątpię, żeby dało się aż tak dopasować te buty. Do tamtych spokojnie zmieściłoby mi się półtorej stopy...

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 7 Gru 2012, 10:56 »
Fajny system z tym dopasowywaniem, ale to tylko działa w stronę szeroki->wąski. Tymczasem buty Shimano są dla mnie strasznie wąskie.
Gdy stopa jest szersza, to niestety jest kaszana - stąd mój (martwy :() wątek o szerokich butach SPD w dziale odzież.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 7 Gru 2012, 11:17 »
Podejrzewam, że wątek jest martwy bo nikt nic nie potrafi powiedzieć o szerokich butach, bo ... takich butów nie ma  :(

Ja przymierzałem wszystko co mi w ręce wpadło i jedynie w Specach nie czułem się jak w imadle, a i tak musiałem kupić o jakiś numer czy dwa za długie, żeby szerokość pasowała.

W butach Shimano to musiałbym chyba dodać ze 6 albo 8 numerów.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 7 Gru 2012, 11:32 »
To prawda,buty Shimano wypadają potwornie wąskie. :)
Mam dwa nr większe a szerokość dosłownie na styk.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 7 Gru 2012, 12:37 »
W jakimś artykule o termoformowaniu (nie mogę teraz znaleźć) czytałem, że cały czar pryska po przemoczeniu butów i proces trzeba przeprowadzać od nowa. Ponadto formowanie wytrzymuje 1-2 sezony.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 7 Gru 2012, 12:39 »
To prawda,buty Shimano wypadają potwornie wąskie.
Wąskie??? Buty Shimano (kilka modeli) były zdecydowanie najszersze ze wszystkich, które przymierzałam :).

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 7 Gru 2012, 13:54 »
I dzięki temu stopy zaczynały mnie boleć tuż po założeniu, nie tak jak w innych kiedy musiałem zrezygnować już w trakcie ;)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 8 Gru 2012, 01:05 »
Z szerokimi to nie jest tak, że nie ma (nie ma zimowych, ale to można przeżyć). Są szerokie.
I jak z każdym produktem odzieżowym, istnieją zakłady robiące buty na wymiar (niekoniecznie w Polsce, ale przy budżecie ~500$ to przesyłka nie jest problemem :p Trzeba tylko mieć 500$ :()

Sęk w tym, że znalezione przeze mnie rozwiązania są drogie albo bardzo drogie :(
Zacznę od przymierzenia Sidi, a jak to nie pomoże, to będę pół roku na te vaypory XC odkładał pewnie :/ (albo inne równoważne rozwiązanie, ale takie są ceny, niestety :( )

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 12 Gru 2012, 22:13 »
Ja od kilku miesięcy mam scotty. Trudno mi powiedzieć jak to wygląda w porównaniu z innymi markami, bo wcześniej mierzyłem tylko kilka par shimano i jakies specialized, ale te które mam z przodu są właśnie dosyć szerokie. Także może tak być, że właśnie scotty robią szersze buty. Nie zaszkodzi spróbować.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 19 Lut 2013, 11:32 »
Czy ktoś z was zetknął się z butami Shimano SH-MT23? Szukam butów do jazdy w klimacie monsunowym, czyli gorącym i deszczowym. Mają być przewiewne i szybko wysychać. Ten model na takie wygląda, ale ze zdjęć trudno wywnioskować jak jest na prawdę, stąd moje pytanie.
Do sandałów mam uraz psychiczny więc odpadają :)
Jeżdżę aby jeść.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum