Autor Wątek: Buty SPD  (Przeczytany 25459 razy)

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
Odp: Buty SPD
« 22 Gru 2013, 23:13 »
Ciekawie ten model Shimano SH-MT23 wygląda . Ja szukam też coś lekkiego i nie sztywnego ( aby można było normalnie w tym chodzić ) .
Natknąłem się przypadkiem tez na takie buty .  Ktoś miał z nimi jakieś doświadczenia ?

http://www.rowerowysklep.pl/buty-i-pedaly-spd-buty-mtb-spd-buty-shimano-sh-mt42-brown-o_l_95_7174.html

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 22 Gru 2013, 23:37 »
Mam MT-41 i nie myśl, że on jest gibki jak zwykły but, to jednak SPD i to musi być sztywne.
« Ostatnia zmiana: 22 Gru 2013, 23:56 yoshko »

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 22 Gru 2013, 23:54 »
Ja ma MT-43
Podeszwa jest sztywna, ale da radę w nich normalnie chodzić. Do spacerów należy jednak mocniej sznurówki ścisnąć. Jak jest luz w bucie to podczas chodzenia pięta lekko się unosi (jak masz ściśnięte to też się unosi, ale mniej)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Misi3k_pl

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 22.01.2014
    • Blog rowerowy Masy
« 25 Sty 2014, 13:02 »
Ja od niedawna posiadam buty Mavic Tempo. Udało mi się je kupić po konkurencyjnej cenie. Ogólnie polecam okres zimowy jaki dobry na kupno akcesoriów rowerowych. Sklepy pozbywają się starych kolekcji i można trafić na dobra wyprzedaż.

Jak na razie wiele w nich nie przejechałem, jednak nie wiem czy to sprawa mojej stopy czy buta. Jednak odczuwam lekki ucisk w prawej stopie przy naciskaniu. Może po prostu but musi ułożyć się do stopy?

Mieliście podobny przypadek?
Rowerowe Wyprawy Masy - blog o podróżach rowerowych, ciekawostki, porady oraz miejsca.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 25 Mar 2014, 22:40 »
Ale do tego formowania potrzebne są pompa próżniowa i piec. Jak kupujący ma sobie je uformować w domu?
W pewnym sklepie rowerowym w Lublinie przy zakupie odpowiednich butów (czyt. odpowiednia cena  :lol: ) jest opcja termoformowania na miejscu, więc w innych sklepach/miastach pewnie też.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 10 Maj 2014, 08:25 »
Podejrzewam, że wątek jest martwy bo nikt nic nie potrafi powiedzieć o szerokich butach, bo ... takich butów nie ma  :(

Ja przymierzałem wszystko co mi w ręce wpadło i jedynie w Specach nie czułem się jak w imadle, a i tak musiałem kupić o jakiś numer czy dwa za długie, żeby szerokość pasowała.

W butach Shimano to musiałbym chyba dodać ze 6 albo 8 numerów.
Trochę odgrzeję temat. Może zakupione przez Borafu  buty i tak się już zużyły :)
Przerabiałem ostatnimi czasy, kolejną wymianę zużytych butów, więc musiałem trochę zgłębić temat. Shimano wzięło chyba trochę do serca opinię o bardzo wąskim produkowanym  obuwiu rowerowym i wypuściło modele o poszerzanej oraz szerokiej cholewce.
Jeden przykładowy model to SH M088. Występuje w dwóch wersjach szerokości.
Ja tym razem zakupiłem coś z oferty NORTHWAVE, z tym że tym razem szukałem coś raczej do jazdy niż chodzenia.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 21 Maj 2014, 11:34 »
Podejrzewam, że wątek jest martwy bo nikt nic nie potrafi powiedzieć o szerokich butach, bo ... takich butów nie ma  :(

Tak się składa że jestem w grupie osób nie mogących się pochwalić zgrabną stopą, do tego dochodzą jeszcze pięty z naroślą w okolicy przyczepu achillesa (prawdopodobnie ciasne buty)

W poszukiwaniu butów na rower obskoczyłem większość znanych mi sklepów, mierzyłem shimano kilka modeli. Jedne nawet zabrałem do domu ale mimo najlepszych chęci nic z tego nie wyszło (Również ból po założeniu albo ciasnota myślę że przyczyną bólu w większym rozmiarze była wkładka wypadająca z profilem w złym miejscu)

Specialized mtb sport było niezłe ale pięta latała jak szalona.

Diadory (jakieś górskie) jak założyłem tak zdjąłem też nie chciały się pewnie trzymać.

Jako ostatnie zostały Northwavy, i po założeniu w pierwsze 10 sekund wiedziałem że to jest to, trzymają pewnie ale nie ściskają przodu stopy / małego palca, w pięty nie gniotą no ideał ;D

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 22 Maj 2014, 17:11 »
Tak ciekawostka, pomysł Shimano na "ukrycie" bloku mtb na bucie szosowym.
http://rowertour.com/shimano-sm-sh40-adapter-podparcie-butow-spd.html
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Kobieta tereska

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.01.2014
« 27 Maj 2014, 14:09 »
Cześć,
Co sądzicie o takim zakupie?

http://allegro.pl/buty-mtb-specialized-39-40-i4276011250.html

Wiem, że większość ludzi jest z założenia przeciwna kupowaniu używanych butów ze względów higienicznych, ale ja nie jestem, więc ten argument nie jest istotny. Bardziej mam pytanie, czy ktoś zna ten model i może coś o im powiedzieć?
Cena mnie kusi :) To jak mieć buty spd prawie za darmo :)

A może to ktoś z Was sprzedaje te buty  ;D ?
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2014, 14:18 Waxmund »

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014

Offline Kobieta tereska

« 27 Maj 2014, 14:45 »
A skąd wiesz, że wygodne?

Jakoś po cenie nie chce mi się wierzyć, że będą wygodne i że noga nie zapoci mi się w nich po 50 km... Chyba wolę już dopłacić i kupić coś porządniejszego, a jak się nie przekonam do spd, to odkręcę mocowanie i będę w nich jeździć na platformach.
Te używane wydawały mi się dobrym modelem, tylko... używane. Ale ponoć buty spd się rozbijają i używane nie nadają się już za bardzo do jazdy, prawda to?
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2014, 14:49 Waxmund »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 27 Maj 2014, 14:50 »
Podejrzewam, że rozbijają się tak samo jak każde inne buty. Te podlinkowane przez LeśnegoDziada wyglądają na dość ciepłe...

Co się skłoniło do SPDów? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta tereska

« 27 Maj 2014, 14:53 »
Chyba perspektywa, że będę się troszkę mniej męczyć i szybciej jechać. Prawda to?
Ostatnio też, jak jechałam trochę w deszczu, okropnie ślizgały mi się nogi na pedałach, w spd pewnie byłoby wygodniej...

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 27 Maj 2014, 15:06 »
Mi sie jednak szybciej nie jedzie, stwierdzam po paru miesiacach. Przy podjazdach, kiedy zmecza ci sie miesnie od pchania, mozesz za to uzyc tych od podciagania pedalow - pomaga na chwile. Do tego dochodzi zen ustawiania blokow - przygotuj sie na male problemy z nogami / kolanami / sciegnami zanim znajdziesz ustawienie pod siebie.

Pewnosc kontaktu to jednak najwieksza zaleta.

Offline Kobieta tereska

« 27 Maj 2014, 15:20 »
Hmm... to co piszesz, przekonuje mnie, że jednak warto. Kolana ostatnio bolą mnie i bez spd, więc a nóż przestaną :P.
Skoro tyle ludzi w tym jeździ, to chyba nie bez powodu?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum