Autor Wątek: zapasowy sztywny widelec  (Przeczytany 877 razy)

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
zapasowy sztywny widelec
« 15 Kwi 2011, 10:51 »
Witam serdecznie! Zastanawiam się nad zakupem zapasowego sztywenego widelca, który znalazłby zastosowanie 2/3 razy do roku w czasie podróży (posiadam amortyzator rock shox tora ze skokiem 120 mm i blokadą skoku, który jeździć będzie przez pozostałą część roku w warunkach codzienno-miejsko-górskich). Planuję zaopatrzyć się w przedni zestaw sakw i  (alternatywnie do zakupu bagażnika dedykowanego dla amortyzatorów mocowanych do piwotów V-brake'ów) myślałem właśnie nad zakupem sztywnego widelca (Cro-Moly) z fabrycznymi otworami do mocowania lowridera, celem przykręcenia Tubusa. Sztywny stalowy widelec oraz solidny bagażnik rozwiałyby moje obawy co do trwałości i ewentualnych awarii amortyzatrora daleko od domu. Nie mam doświadczenia z przednimi sakwami, sądząc też po liczbie rowerowych podróżników korzystających z takiego rozwiązania, być może moje obawy są bezpodstawne.  Jak wy oceniacie jazdę z obciążonym przednim amortyzowanym widelcem (pod kątem właściwości jezdnych i trwałości)? Nie znam się też zbytnio na geometrii ram i ciężko jest mi wyszukać odpowiedni widelec, który zastąpiłby amortyzator o skoku 120 mm. Mógłby ktoś coś ewentualnie podwopiedzieć? Widziałem kiedyś w trasie takie cudo, ale niestety nie pamiętam nazwy producenta.. Nie wiem też, czy jest zasadniczo sens inwestowania w nowy widelec, proszę więc o Wasze opinie w tej kwestii! Wielkie dzięki..

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
zapasowy sztywny widelec
« 15 Kwi 2011, 12:15 »
Widelec o tej samej geo co Tora 120mm skoku to będzie kłopot - musisz się liczyć z tym że przód pójdzie w dół
Osobiście jednak polecam takie rozwiązanie, zwłaszcza w wypadku wyjazdów dalszych i dłuższych Po pierwsze zyskujesz na sztywności (rower chętniej reaguje na ruch kierą) po drugie amor to mimo wszystko sprzęt o który trzeba zadbać raz na jakiś czas jeśli ma działać prawidłowo

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
zapasowy sztywny widelec
« 16 Kwi 2011, 18:12 »
Skolioza rzekł!
A właściwości jezdne sztywnego roweru z przednimi sakwami tylko się poprawią! (zwłaszcza w porównaniu do samych tylnych sakw)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
zapasowy sztywny widelec
« 16 Kwi 2011, 19:03 »
Napisz na PW do użytkownika " MareK". To mój kumpel, on ma taki cholernie wysoki i w ogóle monstrualny widelec sztywny. Ostatnio jak u niego byłem to miał go luzem w garażu, więc może zechce odsprzedać :wink:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline kudłaty

zapasowy sztywny widelec
« 16 Kwi 2011, 19:55 »
Dzięki za odpowiedzi! Aard, też jestem zdania, że właściwości jezdne z bagażem na sztywnym widelcu będą o niebo lepsze niż na amorze. Kumpel podrzucił mi oto taki model aluminiowego kinesisa: http://www.vellamo.de/shop2/product_info.php?products_id=12398&language=de. Będę mógł go prawdopodobnie drapnąć za ok. 50 EUR. Do tego tubus tara i w drogę :)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
zapasowy sztywny widelec
« 16 Kwi 2011, 20:12 »
Cytat: "kudłaty"
Dzięki za odpowiedzi! Aard, też jestem zdania, że właściwości jezdne z bagażem na sztywnym widelcu będą o niebo lepsze niż na amorze.

Nic takiego nie napisałem! :shock: Nigdy nie jeździłem z sakwami na amortyzowanym rowerze, więc na ten temat się nie wypowiadam! Mi chodziło o to, że rower z tylnymi i przednimi sakwami ma lepsze właściwości jezdne niż rower, na który tę samą masę bagażu zapakowano w same tylne sakwy.

Offline kudłaty

zapasowy sztywny widelec
« 16 Kwi 2011, 21:05 »
Wybacz Aard, moje niedoczytanie - pośpiech. Tak czy inaczej z pewnością masz rację, a ja niebawem przekonam się o tym na własnej skórze.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
zapasowy sztywny widelec
« 17 Kwi 2011, 08:33 »
Nie ma problemu :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat