Autor Wątek: Litwa + Łotwa 18.czerwca - 3.lipca  (Przeczytany 821 razy)

Offline malypalecbuddy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.04.2011
Litwa + Łotwa 18.czerwca - 3.lipca
« 17 Kwi 2011, 11:08 »
Witam!

Zaplanowałem sobie podróż, pierwszą rowerową podróż poza Polską i na tak dużą odległość.
Wg aktualnego planu przedstawia się to następująco:

18. czerwca wyjazd z Wa-wy pociągiem do Trakiszek (ew. Suwałk)
dalej mniej więcej (planowaną) trasą LT1 do Wilna (ok. 200 km)
w Wilnie 1-2 dni
z Wilna do Rygi, ale przez Daugavpils, czyli mniej więcej (planowanymi) LT3 i LV3 (ok. 45o km)
w Rydze 1-2 dni
Powrót autokarem do Wa-wy za 22 euro :-)

Dzienna liczba kilometrów - ok. 70-80.

90-95 % po asfalcie, postaram się przygotować na każdą pogodę, aby dojechać do tej Rygi ;-)

Nocleg w obu stolicach mam zapewniony za free. Jeśli chodzi o pozostałe, to wszystko zależy od tego czy uda mi się skombinować jakiś sensowny namiot (nie za ciężki;). Jeśli nie to nocleg u gospodarza, albo gdzieś za niewielkie pieniądze (znam litewski na poziomie A2:)

Po drodze parki narodowe, dziedzictwo kulturowe krajów bałtyckich i niezapomniani ludzie :-)

Być może ktoś chciałby dołączyć, niestety nikt z moich przyjaciół i znajomych nie jest w stanie mi towarzyszyć - albo nie ten termin, albo nie na ich siły, albo albo albo ;]

Być może na forum jest ktoś, komu pasuje i termin i trasa :-)

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 17 Kwi 2011, 11:51 »
Witaj
Litwa i Łotwa to fajny pomysł na pierwszą dłuższą wyprawę - trasy niezbyt trudne technicznie. Jeżeli bedziesz jechał bocznymi drogami to na asfalt nie licz za bardzo - niewiele go tam mają ;) Namiot z całą pewnością się przyda - bedziesz po prostu niezależny. Jeśli masz ochotę lookni tutaj http://www.wyprawyrowerowe.pdg.pl/litwa-lotwa.htm
może wybierzesz dla siebie jakieś ciekawe kawałki
Powodzenia :)

Offline malypalecbuddy

« 17 Kwi 2011, 14:44 »
Cytat: "martink"
Witaj
Jeśli masz ochotę lookni tutaj http://www.wyprawyrowerowe.pdg.pl/litwa-lotwa.htm
może wybierzesz dla siebie jakieś ciekawe kawałki
Powodzenia :)

Moja trasa z waszą pokrywa się w bardzo małym stopniu - jedynie między Trokami a Wilnem ;-) Choć sam zamek w Trokach być może ominę (albo zobaczę z daleka i zrobię fotkę, co by ciekawszym zrobić relację z wyprawy;) - byłem tam już kilka razy po prostu. Zamierzam zawitać do Starych Troków, polskojęzycznej wsi w pobliżu.
Ma to być wyprawa niskobudżetowa, więc postaram się o namiot, z pewnością warto go wziąć.
Muszę się postarać też o nową mapę. Ta którą mam jest datowana na 2003 rok. Od tamtego czasu mógł polepszyć się stan dróg :-)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 17 Kwi 2011, 17:10 »
Cytat: "malypalecbuddy"
Muszę się postarać też o nową mapę. Ta którą mam jest datowana na 2003 rok. Od tamtego czasu mógł polepszyć się stan dróg :-)
Nie spodziewaj się za wiele. W zeszłym roku jechałem z Suwalszczyzny do Wilna i poza głównymi trasami nie było asfaltu.

Offline bonifacy

• Miasto: Górny Śląsk
  • Na forum od: 25.11.2009
« 18 Kwi 2011, 00:34 »
A moze tak kraje skandynawskie, ktos tam był na rowerze?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 18 Kwi 2011, 01:08 »
Sporo ludzi jeździ, poszukaj.
Wracam do jeżdżenia.

Offline malypalecbuddy

« 26 Kwi 2011, 13:43 »
Data do negocjacji ;-)
W związku ze zmianą pracy będzie mi łatwiej (prawdopodobnie) o urlop, więc data wyjazdu może się jeszcze zmienić i nie należy jej traktować jako sztywnie ustalonej :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum