Autor Wątek: Jaki najlepszy smar do łańcucha?  (Przeczytany 5416 razy)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Odp: Jaki najlepszy smar do łańcucha?
« 18 Kwi 2012, 19:44 »
Trwałość czerwonego jest bardzo zmienna w zależności od warunków. Jak dla mnie (średnio) wystarcza na około 200-300 km.
Zielony znacznie więcej (ponad 500).
Wracam do jeżdżenia.

Offline kolica

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 28.11.2010
« 18 Kwi 2012, 20:31 »
Dla porównania, kiedy używałem czerwonego FL to łańcuch słychać było po 40-50 km w suchych warunkach, a po ok. 70 był suchy jak wieprz. Rohloffa natomiast, przy zmiennych warunkach (50% dnia deszcz 50% słońce) zaczynam słyszeć po ok. 200 km, a suchy jak wieprz jest po ok. 300 km (ogniwa błyszczą się jak w nowym rowerze :P).
Tylko że ja jestem dosyć wyczulony na ten odgłos i mnie szlag trafia jak coś mi zaczyna hałasować.

Myślę że ocena długości czasu smarowania jest raczej subiektywna. Dla mnie Rohloff jeżeli chodzi o częstotliwość smarowania jest nr. 1 bez względu na warunki. Dorzucę jeszcze, że progold wytrzymuje u mnie ok. 120-150 km w zmiennych warunkach, a suchy jest przy niecałych 200 km.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 18 Kwi 2012, 21:31 »
Przerzuciłem się na connex`y i jak ręką odjął. Moim zdaniem produkt dużo lepszy, ale też, niestety, droższy.
Już wiesz ile kkm da się na nim przejechać?

Offline kolica

• Na forum od: 28.11.2010
« 19 Kwi 2012, 11:17 »
Już wiesz ile kkm da się na nim przejechać?
Robert ciężko na to odpowiedzieć. Każdy jeździ inaczej. Znam osoby, który wyrzucają łańcuchy równo co 1kkm. U mnie to by się wiązało z co miesięczną wymianą (bez sensu). Nie robiłem nigdy pomiarów rozciągania się łańcuchów jakimkolwiek przyrządem, które byłyby najbardziej miarodajne. Narazie używałem 3 connexów: 2 w trekingach i 1 w mtb (ten zawsze dostaje mocno w tyłek, podczas ścigania napęd się katuje). W sumie przejechałem narazie na nich: 1,5kkm w trekingu na każdym, i około 1kkm w mtb. Widać, że łańcuch jest sztywniejszy i mniej rozciągniety niż shimano przy tych samych przebiegach(ogniwa są mniej zużyte). Myślę, że drugie tyle spokojnie na nich zrobię. Praca tzn. zmiana biegów jest prawie taka sama lub minimalnie gorsza/wolniejsza niż w przypadku shimano. Normalnie ciężko to zauważyć, ew. tylko podczas zawodów. Proponuje poczytać więcej na innych forach, żeby wyrobić sobie opinię.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 23 Kwi 2012, 10:31 »
Dziwią mnie tak małe przebiegi łańcuchów. Jeżdżę na SRAMACH, ostatnie dwa łańcuchy (stosuję metodę dwóch łańcuchów) zrobiły po około 11,5 tys. km, kaseta z nimi 23 tys. km.  Łańcuchów też nie mierzę, jeżdżę dopóki działają. Ostatnia wymiana spowodowana była mocnym zużyciem kasety, no to i łańcuchy dałem nowe.
Na conexach też jeździłem, wyniki były podobne.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 23 Kwi 2012, 15:51 »
Spotkałem się z opinią, że czerwony FL starcza na 50 km ;) Częstość smarowania zależy dużo bardziej od tolerancji właściciela niż od rodzaju smaru.

o tak, tolerancja ma zdecydowane znaczenie w tym temacie. Na naszej wspólnej wycieczce Tomek nie mógł wytrzymać mojego głośnego łańcucha i mi go nasmarował. A ja bym jeździł jeszcze ze 200km na nim bez smarowania ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 30 Maj 2012, 10:26 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 12:11 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 30 Maj 2012, 11:21 »
Używam czerwonego FL i smaruję średnio co 3 dni, czyli jakieś 200-300km. Bardzo lubię ten smar, bo nie przykleja się do niego za dużo syfu. W pylistych warunkach, niestety, łańcuch słychać już po 50-70km.

Offline Mężczyzna tranquilo

• Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 30 Maj 2012, 12:00 »
No to ja doloze od siebie ze ja smaruje co 3/5 dni w zaleznosci od przebiegu. Z reguly tak na okolo 300 km wstarcza, chociaz jak warunki sa dobre to i tak do max500 km na cicho popracuje
Oczywiscie tez czerwony fl

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 30 Maj 2012, 12:29 »
Długo używałem czerwonego FL i byłem zadowolony. Smarowałem co 200 km.
Rohloff: i mam go do dzisiaj, ale dlatego że w połowie butelki przestałem go stosować. Rzeczywiście łańcuch długo pracuje na nim cicho, ale jednocześnie z drobnym pyłem zrobił na łańcuchu taki brud, że nawet płukanie w benzynie nie pomogło, więc nie zdobył mojej sympatii. Może na zimę i mokre warunki jest ok, ale na lato wolę coś czystszego.
Pedros (suchy). Bez rewelacji. Nie kupiłem drugi raz.
FL ceramiczny suchy - straszna lipa, trzymał może z 50 km. Troszkę lepiej było jak się posmarowało drugi raz po przeschnięciu pierwszej warstwy, ale i tak wypada bardzo cienko.
Ostatnio kupiłem Weldtite TF2 Plus suchy bo nie było FL w sklepie. Wytrzymuje długo, chyba nawet dłużej niż FL czerwony (300 km) i jest tańszy. Nie łapie dużo brudu. Jestem zadowolony  ;)
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 30 Maj 2012, 16:58 »
Mi "nawet" czerwony FL wystarcza zwykle na grubo ponad 200 km. Czasem i dwa razy tyle.

Jestem zmuszony sprostować to, co napisałem.
Była to prawda, ale w odniesieniu do oleju w starej formule (przezroczystego).
Teraz zacząłem używać  czerwonego FL w nowej formule (mlecznego) i zupełnie mi on nie odpowiada.
Łańcuch, nawet po obfitym zakropleniu, zaczyna być słyszalny już po 100 km w suchych i czystych warunkach.
Mam tez wrażenie, że ten nowy olej zbyt szybko zastyga i znacznie gorzej penetruje łańcuch.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 30 Maj 2012, 17:21 »
Pedros Ice Wax też unowocześnili i coś już teraz nie jest to co było.Niby tylko dodali wosk pszczeli.Napęd nadal idealnie czysty tylko smarowany jest krócej.
A Rohloff jakoś też mnie nie przekonał,ani długo,ani cicho a czysto wcale.
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2012, 17:58 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 30 Maj 2012, 17:42 »
Rohloff: i mam go do dzisiaj, ale dlatego że w połowie butelki przestałem go stosować. Rzeczywiście łańcuch długo pracuje na nim cicho, ale jednocześnie z drobnym pyłem zrobił na łańcuchu taki brud, że nawet płukanie w benzynie nie pomogło, więc nie zdobył mojej sympatii. Może na zimę i mokre warunki jest ok, ale na lato wolę coś czystszego.
To zależy jak obficie smarujesz. Mi wystarcza na 200-250km. Nie leję po łańcuchu a raczej skąpo nakładam.
Łańcuch nie jest przez to zabrudzony (nie łapie tak). Po 8-10 smarowaniach czyszczę łańcuch sztywną szczotą. Przejadę po nim kilka razy i wszelkie syfy z niego schodzą od razu. Jeszcze nie płukałem go nigdy a wygląda na prawdę dobrze.

"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum