Autor Wątek: Rama, korba, suport - jak spasować?  (Przeczytany 1065 razy)

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
Rama, korba, suport - jak spasować?
« 25 Kwi 2011, 01:31 »
Dużo dziś pytań, mi chodzi po głowie.
Więc - powoli składam nowy rowerek (zacząłem od ramy - już mam). I teraz pytanie - jak pomierzyć ramę by dopasować suport i korbę, tak by nie ocierały o tylni trójkąt oraz jak najmniejsze skosy były na łańcuchu?
Zaznaczam że mam póki co tylko ramę.
let's make it big :)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 25 Kwi 2011, 02:24 »
Jaki rodzaj suportu? Przy systemie Shimano Hollowtech (łożyska zewnętrzne) w zestawie dostajesz podkładki które umieszcza się pomiędzy mufą a miską (?) by niwelować skosy.
Przy szerokości mufy suportowej 68mm (standardowej) z prawej strony dajemy 2 podkładki, z lewej jedna. Przy szerokości 73mm z prawej jedna z lewej bez podkładki.

Cytat: "bix"
I teraz pytanie - jak pomierzyć ramę by dopasować suport i korbę
(Chyba) najważniejsze są szerokość mufy (też mam 68mm) i rodzaj gwintu (ja mam BC 1.37 - to to chyba też standard?)

OK, klepnąłem posta, teraz przyjdą Ci co naprawdę się znają i wszystko wytłumaczą  :mrgreen:

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 25 Kwi 2011, 08:12 »
Musisz zmierzyć szerokość mufy(73mm lub 68mm), potem musisz dobrać odpowiednią długość suportu która jest zależna od korby(nie od ramy)
No chyba że masz korbe na łożyskach zewnętrznych tam jest tylko jedna długość suportu.

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
« 25 Kwi 2011, 19:39 »
Czyli jak dobrze rozumiem to wybierając suport z łożyskami zewnętrznymi ułatwiam sobie wybór suportu?
Cytat: "Robert!"
i rodzaj gwintu

To mogę założyć że jeśli rama jest niemiecka to gwint będzie ten popularniejszy angielski? Bo po wyglądzie (nie mam wprawy) nie wiem czy poznam.
let's make it big :)

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 25 Kwi 2011, 20:30 »
Raczej na pewno będzie standard angielski a poznasz łatwo, angielski standard ma odwrotny gwint z prawej strony. Włoski zdarza się raczej w szosówkach ale nigdy nie wiadomo. I tak, biorąc coś z zewnętrznymi łożyskami (np. hollowtech II) ułatwiasz sobie sprawę, musisz tylko wiedzieć czy gwint jest angielski czy włoski :P Jak kupujesz w necie to zwróć uwagę, że takie Shimano dodaje łożyka do korb, więc masz z głowy osobne ich kupowanie, nie wydaj 2 razy kasy :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum