Autor Wątek: Motobecane  (Przeczytany 7138 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Motobecane
« 26 Kwi 2011, 11:36 »
fajny... klasyk z klasą

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
Motobecane
« 26 Kwi 2011, 23:07 »
kokop niestety muszę cię rozczarować :) Jeśli już jakieś rowery szczególnie podobały mi się pod względem wizualnym, to były to właśnie kolarki, i to zdecydowanie te starsze :) Nowe już mają jednak inny ten design, też są fajne, aczkolwiek to nie to.
No i zawsze uważałam, że to faceci na nich fajnie wyglądają ;) Pod tym względem nie ma chyba bardziej szałowego roweru.
Mam paru znajomych, którzy takie stare kolarki mają i cieszą się tym sprzętem, bawią się w odnawianie ich i takie tam :) Niektórzy nawet na takich starych kolarkach jeżdżą na wyprawy. Zawsze mi się to podobało, fajnie mieć taki rower, który już swoje przeżył a do tego tak się prezentuje, że ja zawsze za takim się obracam :P Aczkolwiek jeszcze nie widzę siebie na wyprawie z kolareczką i nie chciałabym tutaj w jakieś sprzęciarstwo popaść. W końcu rower to tylko przedmiot jakkolwiek okrutnie to nie brzmi :) Ale przyznaje, te lata dodają uroku ;)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Motobecane
« 26 Kwi 2011, 23:20 »
Wow, jakie to skarby można napotkać nad Wisłą 8)

Offline kamil83

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 26.04.2011
Motobecane
« 27 Kwi 2011, 10:46 »
Bardzo fajny rowerek. I nie wymieniaj w nim nic. Niech będzie oryginalny od początku do konca. Takich klasyków się nie poprawia.

Offline Kobieta Natalia

Motobecane
« 27 Kwi 2011, 10:56 »
No właśnie, wolałabym chyba kolarkę z jaskółką zamiast baranka, ale kurcze, nie mam sumienia wyjąć tej kierownicy z grawerowaniem Motobecane. Siodełko też mogłoby być wygodniejsze, ale nie ruszę! Jedyne co chyba muszę zrobić, to wymienić motylki w piastach (trudno nie będę miała oryginalnych motylków, ale będę miała kółka) no i dorzucę klamki przełajowe, bo często jeżdżę w wyprostowanej pozycji, a tak jest trochę mało bezpiecznie bez hamulców. Trochę to zepsuje obrazek, ale może znajdę jakieś w kolorze metalowym...
Co myślicie np. o takich:
http://www.parktool.com/blog/repair-help/in-line-brake-levers-cross-levers
Może go nie zepsują jakoś bardzo.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Motobecane
« 27 Kwi 2011, 12:15 »
A takie Weinnmanny "2w1" jak ma kokop? Z epoki i w ogóle..tez by pasowały :)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Kobieta Natalia

Motobecane
« 27 Kwi 2011, 13:23 »
Chyba wiem o co chodzi, ale mógłbyś mi pokazać gdzieś takie klamki? U kokopa nie mogę znaleźć zdjęcia takiego, żeby było widać.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Kobieta Natalia

Motobecane
« 27 Kwi 2011, 14:03 »
O dzięki MaciekPaciek91, :)
O takich myślałam. Słyszałam natomiast, że takie klamki są kiepskie, jakieś luzy, czy cuś?
Poza tym czy w takiej sytuacji będę musiała wymienić też te klamki, które już mam? Czy je się tylko jakoś dokręca do tych, które już są?

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Motobecane
« 27 Kwi 2011, 21:10 »
Natalia,

Specjalnie poszedłem zrobić fotę.  Tak to wyglada ta cała wajha .
Bo gdzie sa zdjęcia to nie mogę znaleźć  :lol:

Weź ino zapodaj obrazka twojej wajhy od hamulca, od wewnetrznej strony.  Oczywiście jeżeli chce ci się robić.  Dżwignie z tamtej epoki najczęściej robione były tak że te dodatkowe dają założyć się na te co masz.  Ale jak zwykle kompatybilność.  Nie koniecznie np. te co są w moich dadza założyć się na shimano np.
..
 Co do luzów to owszem są, ale malutkie i przy dobrze wyregulowanych hamulcach nie ma powodów do obaw o skuteczność.  Z tym że luzy raczej małe powinny być, wtedy działa całkiem ok

Ed:
Te co wkleilaś to są bardzo fajne.  Jednak cena może troszkę przerazić  :?
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Kobieta Natalia

Motobecane
« 27 Kwi 2011, 22:03 »
Kokop, na tym zdjęciu chyba mniej więcej widać:

Z tego co widzę musiałabym zrezygnować wtedy z tego brązowego plastiko/gumy, który ochrania mi troszkę klamki, a to odpada, bo jest to jeden z akcentów kolorystycznych, który szczególnie mi się w rowerze podoba :) No co?! Śmiejcie się, baba jestem :)

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
Motobecane
« 27 Kwi 2011, 22:16 »
Natalia, ale możliwe że dało by się od strony wewnętrznej ładnie i estetycznie podciąć tą brązową gumę. A wtedy byłby i wilk syty i owca prawie cała (no bez wełny :D).
let's make it big :)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Motobecane
« 27 Kwi 2011, 22:28 »
Cytat: "Natalia"
bo jest to jeden z akcentów kolorystycznych, który szczególnie mi się w rowerze podoba :) No co?! Śmiejcie się, baba jestem :)

Moi koledzy dopasowywali kolorystycznie nyple czy coś tam i różne inne rzeczy. Poza tym pamiętam jakiś taki temat z innego forum "ile byś dopłacił/zapłacił za czarne koła" czy coś w ten deseń.
Aha, rower jest elegancki:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Motobecane
« 27 Kwi 2011, 23:15 »
Natalia, Ja takie mam i nie narzekam. Luzy polegają na klekotaniu na wertepach.
kokop, Nigdy bym nie pomyślał, że te klamki mają jakąkolwiek regulację :roll:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Motobecane
« 28 Kwi 2011, 00:30 »
Natalia,
Chyba odpada.  Nie mają otworu na trzpień dla dodatkowej wajhy.

MaciekPaciek91,
Te szpryngle faktycznie nie maja regulacji.  Myslalem o hamulcach.  Bo jak za duzy luz ustawiony i złapiesz za koniec dźwigni to trzeba liczyc się z tym że ona dosyc mocno się wygina i z hamowania wtedy nici są.
  Tobie akurat wszystko jedno i ci porysowana maska nie zaszkodzi.  No ale szkoda byłoby gdyby Natalia uszkodziła się.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum