Autor Wątek: Rama...  (Przeczytany 5790 razy)

Szymon

• Gość
Rama...
« 27 Sie 2007, 13:39 »
Hej

Bardz mozliwe, ze moja stara cro-mo nie da rady dzwignac juz sakw, rozgadam sie za jakas nowa. Wybor jak widze zaden, nawet na ebay.de niewielki.
Czy mozecie cos polecic: solidna, pod kola 26'', oczka na bagaznik, geometria pod amortyzator 80mm, na markowych rurach (alu, bo cro-mo nikt nie robi ;) ). Rozmiar 19-20'', moze byc jakis stary model, wyprzedaz, porysowany lakier, rozowy kolor etc...

Pozdrawiam
Szymon

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
Rama...
« 27 Sie 2007, 15:49 »
np.:
author basic
giant rincon (albo starszy boulder)
merida urban 26" (w serii atb/city 2007)
merida kalahari
mongoose switchback sx
gt 2007 timberline (http://gtbikes.com/pavement/catalog/detail.php?id=2641&country=int&brand=pave)

wazne zeby rurki nie byly cieniowane

Szymon

• Gość
Rama...
« 27 Sie 2007, 16:09 »
Cytat: "bighunter"
author basic

Hm, to bylby zjazd w dol w klasie osprzetu (wagi i trwalosci), Author Context/Vision tez maja wejscia pod bagaznik, tylko czy sa warte swojej ceny?

Pozdrawiam
Sz.

Offline bighunter

Rama...
« 27 Sie 2007, 16:50 »
ja bym nie ryzykowal z potrojnie cieniowanym columbusem

zobacz jeszcze mojego posta wyzej. dodalem pare pozycji

Szymon

• Gość
Rama...
« 27 Sie 2007, 17:04 »
Dzieki za odpowiedz, rozumiem ze technika sie zmienila przy aluminiowych ramach, moje podwojnie cieniowane cro-mo bylo sztywniejsze i wytrzymalsze od zwyklych rur, ale stal sie nie wgniata od byle kamyka :)

Pozdrawiam
Szymon

Offline bighunter

Rama...
« 27 Sie 2007, 17:49 »
chodzi o to ze idea dazenia do coraz lzejszych ram i osprzetu jest chora. ciagle odchudzanie musi sie odbic czkawka w koncu. stal to co innego. alu jest sztywniejsze ale ma zdecydowanie mniejsza wytrzymalosc zmeczeniowa przy wiekszej udarnosci (niezalzenie od stopu) cieniowanie alu to lzejszy rower ale duza szansa na pekanie. wybieraj

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Rama...
« 27 Sie 2007, 23:09 »
Droższe ramy mają typowo sportową geometrię, co raczej nie jest pożądane w turystyce. Czemu nie pasuje Ci rama Authora Basic - przeciez te 200g w jeździe turystycznej nie ma znaczenia.

P.S.
W 2006 chyba Marin robił rowery ze spokojną geometrią ze stali. Jak będziesz się rozglądał to pamiętaj, że Marin liczy wysokość od środka suportu do miejsca wspawania rury górnej, a nie do końca rury podsiodłowej.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Rama...
« 28 Sie 2007, 02:20 »
stal to co innego. alu jest sztywniejsze ale ma zdecydowanie mniejsza wytrzymalosc zmeczeniowa

Chyba nie za bardzo Cię rozumiem.
W innym wątku ( http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=44&postdays=0&postorder=asc&start=30  ) uważałeś że z wytrzymałością alu na zmęczenie jest zupełnie odwrotnie.
Możesz to wyjaśnić lub zdecydować się na jedną wersję?
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline bighunter

Rama...
« 28 Sie 2007, 19:21 »
moj blad dzieki szkodnik. Zle tam napisalem oczywiscie!!

a i jeszcze jedna duza wada o ktorej zapomnialem wspomniec a o ktorej przekonalem sie na wlasnej skorze (ramie), a minowicie alu sie pieknie utlenia. Bylo to skutkiem zadzioru do golego alu i niezabezpieczylem tego specialna pasta. Zjawisko podobne wystepuje w oknach aluminiowych.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Rama...
« 28 Sie 2007, 21:20 »
Już odczepcie się od tego alu  :wink:  W starej ramie miałem sporą "szramę" i nic się nie utleniało przez kilka lat. W dzisiejszych czasach jeżeli nie ma się minimum 1000zł to nie ma nawet co myśleć o nowej stalowej ramie. Pozostają tylko używane, których też jest jak na lekarstwo (mam tu na myśli używane ramy dobrych firm z niesportową geometrią).
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Rama...
« 28 Sie 2007, 23:18 »
Cytat: "szkodnik"

A faktem jest że alu jest podatne na zmęczenie materiałowe.

tak, a biopaliwo szkodzi silnikom.

szkodnik nie osmieszaj sie tylko wez do reki pare konkretnych pozycji np:
[1]L.A. Dobrzanski - Metalowe materiały inżynierskie
[2]Wytrzymałość materiałów : (mechanika modelu ciała odkształcalnego i ciała rzeczywistego) / Walery Szuścik, Jerzy Kuczyński. - Wyd. 7. - Gliwice : Wydaw. Naukowe Politechniki Śląskiej
[3]Wytrzymałość materiałów / Michał E. Niezgodziński, Tadeusz Niezgodziński. - Wyd. 16. - Warszawa : Wydaw. Naukowe PWN, 2004
[4]Laboratorium z wytrzymałości Materiałów, Praca zbior. pod red. Burczyńskiego T., Belucha W. i Johna A., Wyd. Pol. Śl., Gliwice, 2002

przeczytaj, pomysl i zastanow sie jakie glupoty wypisujesz.

stal to co innego. alu jest sztywniejsze ale ma zdecydowanie mniejsza wytrzymalosc zmeczeniowa

Czyli w którym temacie się pomyliłeś? I kto tym razem się ośmiesza?  :twisted:
Nie to żebym pamiętliwy był ale nie lubię jak sie tak na mnie najeżdża.
Ludzką rzeczą jest sie mylić :P
Dziel się swoją wiedzą."

Offline bighunter

Rama...
« 29 Sie 2007, 19:39 »
Widzisz fakt ze sie pomylilem bo myslalem o wytrzymalosci na rozciaganie (Rm) a machnalem sie w syblolach w tablicach materialowych i to przyznaje, bo spojrzalem na stal ulepszana cieplnie, ktora stosuje w przemysle maszynowym zapominajac o tym ze w rowerowym jej nie ma. Ale srednia roznica miedzy alu a stala to wielkosci rzedu 70-80 MPa, niemniej jednak koncze to OT bo z watku o ramie zrobimy wyklad dla technologow.
A ja technologow NIE LUBIE :)

Rama...
« 30 Sie 2007, 03:20 »
bighunter nie musiałeś sie aż tyle produkować- zamiast naukowych wywodów wystarczyłoby zwykłe "sorry"  :P  :wink:
Możesz wyedytować posta w tamtym wątku żeby nikogo nie wprowadzał w błąd.

Te studenciaki teraz zamiast sie uczyć to...jeżdżą na rowerach.. :wink:

Pozdrower
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Maciek

• Miasto: WM / WB
  • Na forum od: 08.08.2006
Rama...
« 30 Sie 2007, 17:54 »
Szymon, wspominasz o Authorze Visionie - to sie nie nadaje do turystyki.
Miałem złożony rower na tej ramie (bodajże model 2005) i sie gięła we wszystkie strony przy mocniejszym naciśnięciu pedałów (a jestem dosyć lekki - 65 kg...)
Pozdrawiam,

Maciek

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Rama...
« 31 Sie 2007, 00:53 »
arkado pisal o MARIN. moi znajomi smigaja na nich od 28 miesiecy (sa wlasnie w Tybecie), bardzo ladne rowery za dobra mysle cene
http://www.marinbikes.com/bicycles_2006/html/bikes/bike_specs/specs_muirwoods.html

tak z boku tematu :-)

rame tego roweru cro-mo mozna dostac za 260 zl plus wysylka na ebayu. nie wiem niestety jaki to rozmiar
… why so serious ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum