Autor Wątek: 29er  (Przeczytany 2725 razy)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
29er
« 3 Maj 2011, 23:51 »
Jeździ ktoś może na góralu na kołach 29 (właściwie oponach ;)?
Być może niedługo będę zmieniał rowerek i bardzo mnie kusi 29er.
Ciekawy jestem opinii użytkowników.

Offline ZanSijan

• Miasto: Siemianowice Śląskie
  • Na forum od: 22.04.2011
29er
« 4 Maj 2011, 18:51 »
A pewno. W czym mogę pomóc, jeśli interesuję Cię coś konkretnego to pisz.
Osobiście bardzo polecam, jednak musi to być zakup przemyślany.

29er
« 6 Maj 2011, 12:34 »
A mógłbyś polecić jakąś konkretną firmę i może nawet model. Cena - myślę, że do około 3 tys.
Sam od wielu lat używam górali, ale często wzdychałem do większych kółek. Myślałem o zakupie crossa pod sakwy i zostawienie sobie górala na jazdę po górach, ale może można byłoby to mieć w jednym rowerze.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
29er
« 6 Maj 2011, 13:24 »
Chyba trudno mieć jeden rower "do wszystkiego".  Można próbować z kilkoma kompletami kół, żeby nie bawić się w przekładanie opon, bo to jednak jest upierdliwe.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
29er
« 6 Maj 2011, 17:41 »
Imo lepiej pierwsza opcja - czyli cross pod sakwy, góral do szaleństw. No chyba że z sakwami będziesz ładował się w ciężki teren.
Z 29erami jest 1 problem - kiedyś przeglądałem sobie je i mało który ma w ramie jakiekolwiek otwory do mocowania bagażnika.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
29er
« 6 Maj 2011, 17:49 »
pod 29" chyba też ciężej o wybór opon na asfalt.... 28" jednak jest w tym względzie najlepsze. Ale obręcze w sumie te same, więc nie ma co płakać.

A po co się tak w ogóle kupuje 29" opony ? :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
29er
« 6 Maj 2011, 18:02 »
Bo to po prostu szeroka opona 28''?
Wracam do jeżdżenia.

29er
« 6 Maj 2011, 21:18 »
Cytat: "cinek"
Chyba trudno mieć jeden rower "do wszystkiego".  Można próbować z kilkoma kompletami kół, żeby nie bawić się w przekładanie opon, bo to jednak jest upierdliwe.

Miałem dwa komplety kół do górala, ale na szosie to nie to co większe koło. Z kolei na crossie po górkach nie pośmigam, a 29er wydaje mi się, że spełniłby moje oczekiwania.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
29er
« 6 Maj 2011, 23:19 »
Cytat: "Viracocha"
Miałem dwa komplety kół do górala, ale na szosie to nie to co większe koło. Z kolei na crossie po górkach nie pośmigam, a 29er wydaje mi się, że spełniłby moje oczekiwania.

Terenowa opona 26" 2,125" ma taki sam obwód jak szosowa 622x23. I nic z tego nie wynika :-)
Kup, sprawdź, podziel się doświadczeniem :-).
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline ZanSijan

• Miasto: Siemianowice Śląskie
  • Na forum od: 22.04.2011
29er
« 7 Maj 2011, 00:03 »
Hej,

@ Viracocha:  Pewnie trafiłeś już na tą stronę, jeśli nie to poczytaj a na pewno rozjaśni Ci sprawę.

Wśród rowerów 29er panuje niestety prosta zasada - za małe pieniądze nie da się kupić dobergo (w miarę obiektywnie) roweru na dużych kołach. Mam na myśli to, że te rowery są nieadekwatnie drogie w porównaniu do swojego osprzętu, jak również w porównianiu do 'mniejszych' odpowiedników. Pisząc wcześniej, że musi to być zakup przemyślany, chodziło o to, że albo zdecydujesz się na kupno roweru za  >4tys. i wtedy na starcie dostajesz dobry sprzęt, albo kupujesz tańszy i godzisz się na to, że przepłaciłeś za to co dostałeś, ale masz 29er. i w grę wchodzi dalsza modyfikacja.

Jeśli chodzi o firmy to polecam te dobre:)... Specialized np. Rockhopper, Gary Fisher, np Cobia, X-Caliber, Felt (dobre opinie), ostatnio prawie każda większa wprowadziła model 29er, więc jest w czym wybierać. Z tańszych to Author np. model Traction, nasz polski Kross, model Big wheel. Widziałem też u Gianta, chyba model Talon za 3 tys. Wg. mnie po tylu latach od wprowadzenia na rynek nie kupisz badzieiwa w postaci geometrii dla Marsjan, także nic tylko szukać :)

@ cinek: Szczerze powiedziawszy ja swój kupiłem właśnie w takim celu. Z racji braku miejsca i funduszy na 3 rowery, w ciągu roku zakładam 2.25 i długa w góry a jak przychodzą wakacje 1.6 i pod sakwy (w tym roku pierwszy raz testowane na 29er :P)

@ Medawc Tego niestety nie przewidziałem.... i chyba czeka mnie zakup tubusa disco albo jeszcze coś pokombinuję. Moja rama Garego nie ma dziur pod bagażnik dolnych ani górnych.

@ Daniel Jest wyższa niż na 28 cali. 28 i 29 jeżdża na tej samej średnicy felgi 622, natomiast opona 29er ma wyższy profil poza tym, że jest dużo grubsza.

Na koniec, żeby nie było tak gorzko - kocham mojego 29er.

29er
« 7 Maj 2011, 12:47 »
Cytat: "cinek"
Cytat: "Viracocha"

Terenowa opona 26" 2,125" ma taki sam obwód jak szosowa 622x23. I nic z tego nie wynika :-)
Kup, sprawdź, podziel się doświadczeniem :-).

W tym kierunku nie zamierzam ciągnąć dyskusji, bo ani ona zabawna, ani sensowna...

29er
« 7 Maj 2011, 13:03 »
Cytat: "Medawc"
Imo lepiej pierwsza opcja - czyli cross pod sakwy, góral do szaleństw. No chyba że z sakwami będziesz ładował się w ciężki teren.

Myślałem właśnie o dokupieniu crossa, dopóki nie stwierdziłem, że mój góral GT wymaga więcej nakładów niż mi się wydawało. Stwierdziłem więc, że koła 28'' będą musiały poczekać, a najpierw zmienię górala na nowego. Potem przyszła do głowy myśl o 29er.

Z 29erami jest 1 problem - kiedyś przeglądałem sobie je i mało który ma w ramie jakiekolwiek otwory do mocowania bagażnika.

To właśnie spory problem. Inna sprawa, że jak widzę, trzeba będzie wydać około 4000PLN. Poza tym do roweru z przeznaczeniem pod sakwy wolałbym hamulce V-brake, a o te w 29er ciężko.
Muszę temat jeszcze przetrawić, a przede wszystkim przymierzyć się do 29er w jakimś sklepie, gdzie byłby wybór więcej niż jednego modelu, bo wiedzą teoretyczną trochę się już naładowałem ;)
Dzięki wszystkim za pomoc.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
29er
« 7 Maj 2011, 15:33 »
Nie przemawia do mnie pomysł jednego roweru do wszystkiego - opony to nie wszystko, bo dochodzą jeszcze hamulce, konfiguracja kierownicy (szerokość, chwyty, rogi, lemondka). Nie chciałoby mi się przekładać tego wszystkiego za każdym razem.
Wracam do jeżdżenia.

29er
« 7 Maj 2011, 16:10 »
Cytat: "Daniel"
Nie przemawia do mnie pomysł jednego roweru do wszystkiego - opony to nie wszystko, bo dochodzą jeszcze hamulce, konfiguracja kierownicy (szerokość, chwyty, rogi, lemondka). Nie chciałoby mi się przekładać tego wszystkiego za każdym razem.

Ja wiem, że najlepiej mieć trzy albo i pięć rowerów, ale nie zawsze tak można. Do tej pory góral musiał wystarczać mi do wszystkiego i jeśli trzeba będzie wystarczał dalej. Natomiast zastanawiam się nad innymi opcjami, mając na uwadze, że niedługo pewnie zmienię rower.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
29er
« 7 Maj 2011, 17:07 »
Viracocha: weź pod uwagę, że zakładając szosowe opony do 29era obniżysz cały rower, a tym samym support i pedały. Można tu i ówdzie zahaczyć jak sie nie uważa :) Ale idea rowerowego szwajcarskiego scyzoryka jest bliska memu sercu, ale raczej do nieskrepowanego eksplorowania bezdroży niż typowo górskich szalenstw.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum