Autor Wątek: 29er  (Przeczytany 2727 razy)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
29er
« 7 Maj 2011, 17:23 »
Cytat: "Przem"
Viracocha: weź pod uwagę, że zakładając szosowe opony do 29era obniżysz cały rower, a tym samym support i pedały. Można tu i ówdzie zahaczyć jak sie nie uważa :) Ale idea rowerowego szwajcarskiego scyzoryka jest bliska memu sercu, ale raczej do nieskrepowanego eksplorowania bezdroży niż typowo górskich szalenstw.

Biorę to wszystko pod uwagę i myślę również o tym jak bardzo mogą być upierdliwe dla mnie pewne niedogodności wynikające z takiego wyboru. Jakiego wyboru bym nie dokonał, będzie on jakimś kompromisem i zdaję sobie z tego doskonale sprawę.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
29er
« 7 Maj 2011, 22:33 »
Cytat: "Viracocha"
Cytat: "cinek"
Miałem dwa komplety kół do górala, ale na szosie to nie to co większe koło. Z kolei na crossie po górkach nie pośmigam, a 29er wydaje mi się, że spełniłby moje oczekiwania.

Terenowa opona 26" 2,125" ma taki sam obwód jak szosowa 622x23. I nic z tego nie wynika :-)
Kup, sprawdź, podziel się doświadczeniem :-).

W tym kierunku nie zamierzam ciągnąć dyskusji, bo ani ona zabawna, ani sensowna...

Czy mam rozumieć, że oczekujesz jedynie przyklaśnięcia Twojemu pomysłowi?
Bo na sensowne uwagi Daniela o osprzęcie (kierownica, hamulce) mówisz że godzisz się na kompromis.
Dołóż do tego jeszcze inną kasetę na szosę, inną w teren (i łańcuchy oczywiście) i będziesz miał "kompromis", którego przygotowanie przed jazdą będzie zajmowało przynajmniej godzinę przed jazdą.
To nie jest kwestia jednej zmiany opon w sezonie jak piszesz. Będziesz odmawiał jakiemuś koledze wycieczki po szosie, bo akurat masz nie te opony? Najdzie cię ochota na wyskok do lasu, masz 2h wolnego i co, godzinę z tego poświęcisz na przygotowanie roweru?
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
29er
« 8 Maj 2011, 00:36 »
A mógłbyś polecić jakąś konkretną firmę i może nawet model. Cena - myślę, że do około 3 tys.
Sam od wielu lat używam górali, ale często wzdychałem do większych kółek. Myślałem o zakupie crossa pod sakwy i zostawienie sobie górala na jazdę po górach, ale może można byłoby to mieć w jednym rowerze.

Jeśli podejść do tego praktycznie, to górale (26'') doskonale się nadają pod sakwy. Opony można założyć sobie gładsze, bagażniki da się zamocować obejmami i na ośki i śmigasz.

A jeżeli wzdychasz do większych kółek, to po prostu je sobie kup. Nikt Ci tu nie będzie tego z głowy wybijał. Jeśli rower będzie Ci się bardziej podobał i będziesz na nim więcej jeździł, to pewnie wart jest swojej ceny.

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
29er
« 8 Maj 2011, 10:09 »
Moim zdaniem z takich kombinacji wyjdzie tyle, że będziesz miał jeden rower, który się nie nadaje do nieczego. Za 4 tys. kupisz 2 przyzwoite rowery, jeden do posmigania w góry drugi pod sakwy. No chyba żę z tymi sakwami po 20 km jednorazowo jeździsz a te góry to to jakieś pagórki z ładnymi szlakami. Jeżeli koniecznie kompromis to ja bym proponował przełajówkę z semislickami. Rower dobry na teren i szosę. I tu jest wg. mnie złoty środek a nie przy 29-erze. W kwietniowym BB jest artykuł porównujący przełajówkę z 29-erem.

29er
« 8 Maj 2011, 11:08 »

Czy mam rozumieć, że oczekujesz jedynie przyklaśnięcia Twojemu pomysłowi?
Bo na sensowne uwagi Daniela o osprzęcie (kierownica, hamulce) mówisz że godzisz się na kompromis.

Absolutnie nie oczekuję przyklaśnięcia pomysłowi, nad którym sam się zastanawiam, czy jest dobry  :P i właściwie nie skłaniam się jeszcze ku żadnej opcji, a rozważam jedynie różne rozwiązania. Wszelkie uwagi notuję i przemyśliwuję, wychodząc z założenia, że lepiej zrobić to przed zakupem. Na kompromisy się godzę, pod warunkiem, że korzyści są większe niż wyrzeczenia.

29er
« 8 Maj 2011, 11:29 »
Cytat: "miki150"
eśli podejść do tego praktycznie, to górale (26'') doskonale się nadają pod sakwy. Opony można założyć sobie gładsze, bagażniki da się zamocować obejmami i na ośki i śmigasz.

Ja to doskonale wiem, bo odbyłem kilka mniejszych wycieczek i jedną większą (Polska - Chorwacja) właśnie na góralu.
Cytat: "kunu"
Moim zdaniem z takich kombinacji wyjdzie tyle, że będziesz miał jeden rower, który się nie nadaje do nieczego. Za 4 tys. kupisz 2 przyzwoite rowery, jeden do posmigania w góry drugi pod sakwy. No chyba żę z tymi sakwami po 20 km jednorazowo jeździsz a te góry to to jakieś pagórki z ładnymi szlakami. Jeżeli koniecznie kompromis to ja bym proponował przełajówkę z semislickami. Rower dobry na teren i szosę. I tu jest wg. mnie złoty środek a nie przy 29-erze. W kwietniowym BB jest artykuł porównujący przełajówkę z 29-erem.

Taki kompromis nie da rady. Rower musi dać radę przede wszystkim w trudnym terenie. Góry, po których jeżdżę, to nie pagóry, a Alpy, a szlaki bywają naprawdę ciężkie. Sakw nie zakładam często, ale planuję wkrótce jakąś dłuższą wyprawę, a i w tym sezonie chciałbym pojeździć na dwu-, trzydniowe wyjazdy.

[ Komentarz dodany przez: dudi: Nie 08 Maj, 2011 ]
następnym razem edytuj posta zamiast pisać jednego pod drugim ;)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
29er
« 8 Maj 2011, 14:01 »
Teraz jeszcze mi przyszło do głowy - z tymi kompromisami.
W trudny teren potrzebujesz amortyzatora albo dwóch w rowerze. Na szosie są z kolei zbędne.
Może lepiej tego górala co masz zostawić w teren a dokupić szosówkę taką turystyczną?Wtedy nie będziesz miał kompromisów.
A zamiast sakw - przyczepkę typu Extrawheel. Przyczepisz do jednego i drugiego roweru.
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
29er
« 8 Maj 2011, 16:06 »
Pomysl Kunu z przelajówką też jest warty uwagi, Może warto zadać sobie pytanie w jakim terenie częściej będziesz używał roweru?
Cinek, czy rzeczywiście potrzebujesz innej kasety na szose? Co prawda tracisz na góralu twarde przełożenia, ale chyba nie chodzi o bicie rekordów prędkości? Do rekreacji i frajdy z jeżdzenia dwa komplety opon powinny chyba wystarczyc?

29er
« 8 Maj 2011, 17:11 »
Teraz jeszcze mi przyszło do głowy - z tymi kompromisami.
W trudny teren potrzebujesz amortyzatora albo dwóch w rowerze. Na szosie są z kolei zbędne.
Może lepiej tego górala co masz zostawić w teren a dokupić szosówkę taką turystyczną?Wtedy nie będziesz miał kompromisów.

I właśnie w tym tkwi problem.
Miałem zamiar dokupić crossa, a górala zostawić, ale jak się okazało wymaga on większego wkładu finansowego niż myślałem. Na tyle większego, że zacząłem się zastanawiać nad opłacalnością tego przedsięwzięcia (sprzęcik jest już dość leciwy). W związku z tym zamiast crossa będę musiał kupić nowego górala, więc zacząłem myśleć o 29er.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
29er
« 8 Maj 2011, 17:53 »
Cytat: "Przem"
Cinek, czy rzeczywiście potrzebujesz innej kasety na szose?

Niekoniecznie, nic na siłę. Od kiedy mam drugi rower (kolarzówkę) okazało się, że inne przełożenia są wygodniejsze na szosę. Najlżejsze mam 39-27 i to wystarcza żeby jechać 12km/h (pod stromą górkę, albo pod bardzo silny wiatr).
Być może to herezja ale 10 rzędowa kaseta 12-27 pozwala na bardzo wygodną jazdę - nie brakuje odpowiedniego przełożenia aby utrzymać moją ulubioną kadencję (nie wiem ile ona wynosi, ale jest określona, tak mi się najprzyjemniej pedałuje). Wygodnicki jestem :D

29er
« 14 Maj 2011, 12:29 »
Po wielogodzinnych przemyśleniach ;) i wertowaniu tysiąca informacji, przechodzi mi ochota na 29er.
Oddałem górala do ocenienia kosztów. Jak się uda i będą w miarę niewielkie, to będę myślał o crossie na szosę i pod sakwy.
Dziękuję wszystkim za sugestie.

29er
« 10 Cze 2011, 19:06 »
Wybrałem w końcu i zamówiłem crossa. Będzie w przyszłym tygodniu. Byłem blisko przełajówki, ale taka jaką chciałem, troszkę za droga była. Góral jakoś ten sezon przepęka, po absolutnie niezbędnych nakładach. W końcu będę na nim dużo mniej jeździł. W tzw. międzyczasie skompletuję sobie spokojnie części, które czekają na wymianę.
Dzięki za wybicie mi z głowy pomysłu z góralem 29''. Zdecydowanie wolę dwa rowery. O miejsce na razie nie muszę się martwić, a jak będę kiedyś musiał... to się zacznę martwić.

Wciągnęło mnie to forum ostatnio nieźle, więc może na dłużej zostanę, a się zorientowałem, że nigdy się nie przedstawiłem :oops:. Teraz chyba już tak trochę głupio byłoby..., ale chciałem nadmienić, że wynika to z niedopatrzenia, a nie z tego, że jestem chamem  :P .
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów - Artur

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum