Autor Wątek: Rowery z firmy Merida - warto ?  (Przeczytany 4835 razy)

Offline kolica

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 28.11.2010
Rowery z firmy Merida - warto ?
« 9 Maj 2011, 13:12 »
Sam, nie wiem, albo robimy sobie jaja, albo coś doradzamy :?
Najpierw autor wątku powinien określić do czego ma być ten rower, a dopiero bawić się w wybieranie czegokolwiek. Z tych Meridek co wymieniłeś, ja osobiście brałbym tą:
Biało-niebieska

Co prawda koła są beznadziejne, ale przynajmniej będzie jakiś punkt odniesienia. Ewentualnie może ta:
Zielona za 3000
To takie strzelanie na oślep :P A tak na serio według mnie najlepszy wybór cena/jakość.

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
« 9 Maj 2011, 14:31 »
Rower ma być do użytku na co dzień, ale także na wyprawy .. czyli, żeby była możliwość zamontowania bagażnika(do ramy), sakw, toreb i innych potrzebnych bajerów . ; )

Koła beznadziejne ? Dlaczego ?

Mam świetny pomysł, może każdy kto miałby ochotę mi naprawdę pomóc i nakierować mnie na dobry wybór, da linka do roweru, który uważa za lepszy niż te meridki  :P tylko, żeby kosztował ok. 3000zł .

A może lepiej poskładać jakiś rowerek do 3000zł niż kupować gotowca ? ; >
Tylko musiałbym wiedzieć, jakie przerzutki, jakie manetki, jaki amortyzator itp.  :)  :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 9 Maj 2011, 18:46 »
Jeśli ma być na codzień (czyli rozumiem na miasto), to wydaj na ten rower 2800 i 200zł na jakiegoś złoma do przypinania na mieście. Wiem co mówię ;)

Jeśli zaś chcesz wydać spoooro kasy, to to może Ci pomóc jeślo chodzi o osprzęt, ramę możesz znaleźć tańszą i spokojnie zmieścisz się w zadeklarowanej kwocie.

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
  • Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 03.08.2010
« 9 Maj 2011, 19:46 »
dudi dobrze radzi, mój rower kosztował raptem 2tys, ale jak mam go gdzieś zostawić na chwile bez opieki to mnie gorączka dopada :D
Teraz szukam czegoś na miasto za 200-400zł a i tak się będę o niego martwił :P

« 9 Maj 2011, 21:52 »
pisząc na co dzień, nie miałem na myśli tego, że będę gdziekolwiek ten rower przypinał, owszem przypiąłbym ale jakby jakiś kumpel mi go dodatkowo pilnował  :) .. chodziło mi o to, że po prostu wychodzę z domu na rowerek, robię krótką trasą, kilkadziesiąt kilometrów i wracam do domu ..  :) Jeżeli chodzi o złoma za 200zł, to takiego posiadam  :) i mam zamiar zrobić na nim trasę Tychy - Kraków  :P

« 10 Maj 2011, 17:28 »

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
« 10 Maj 2011, 17:56 »
Powiedz jeszcze, gdzie najczęściej jeździsz lub gdzie najczęściej będziesz na nim jeździł. Po leśnych/ polnych ścieżkach, po górach, asfalcie...? Jeśli jeździsz głównie drogami asfaltowymi, to może lepiej jakiś rower crossowy, czy też trekkingowy? Nie mówię, że rower górski się kompletnie nie nadaje na asfalt, bo sama takiego używam. Tylko u mnie z pierwotnych części została obecnie tylko rama ;). Natomiast teoretycznie wystarczy wymiana samych opon na takie z łagodniejszym bieżnikiem, by lżej się jeździło.

« 10 Maj 2011, 21:17 »
Tzn. to ma być rower wyprawowy, to gdzie będę jeździł wyjdzie w trakcie wyprawy  .. Myślę, że na wyprawach zagranicznych jeździ się najczęściej po asfalcie niżeli po ścieżkach leśnych/polnych . Mi chodzi o sam osprzęt tego roweru, a nie o opony .. opony zawsze można wymienić na węższe .

5 lipca kończę 17 lat, za rok zacznę jeździć na wyprawy dłuższe niż jeden dzień .. bo teraz mnie rodzice nie puszczą  :cry:  :cry:

Chcę zamontować do tego rowerka bagażnik, na to sakwy, karimaty itp. a i chciałbym też, żeby dało się zamontować bagażnik przedni  :wink:  :wink:

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
« 10 Maj 2011, 21:46 »
To może samemu złóż sobie rower,  chcesz zacząć jeździć na dłuższe wyjazdy a na nich na pewno przyda Ci się wiedza z budowy roweru.
Za ok 3tyś można naprawdę złożyć solidny sprzęt, przykład masz np w galeriiTU całkiem porządny rower.
Można złożyć też trochę taniej to zostanie na sakwy itp, IMO dużo lepsza sprawa niż gotowce. :D

« 10 Maj 2011, 22:32 »
To ja sobie może nazbieram ze 3-4 tys., a sprzęt wyprawowy to już swoja drogą, z tym problemu nie powinno być, kurde w końcu za rok osiemnastka trzeba na coś kasę wydać, wyszaleć się  :D  :D  oprócz mega imprez musi być kosmos rowerek <333  :) ..

Ale ja Wam Wszystkim obiecuję, że złożę sobie rowerek na poziomie .. ale dajcie mi troszkę czasu  :)  Zawsze dotrzymuję słowa, więc możecie czekać ze zniecierpliwieniem na mój wątek ze zdjęciami, danymi i ceną poszczególnych elementów  :)

pz.zg Takie pytanko, bo jednak chciałbym mieć w rowerku amortyzator, z jakim skokiem szukać ? Warto szaleć, czy kupić coś średniego ?  :)

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
« 10 Maj 2011, 22:50 »
Jeśli chcesz amorek w trekkingu to 63mm skoku bynajmniej ja taki mam, mój kosztował 300zł i na razie nie narzekam.
Jeśli chcesz typowo rower trekkingowy to możesz zrezygnować z amorka, zawsze to kilka stów w kieszeni i jedna rzecz mniej do zepsucia :D

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 11 Maj 2011, 07:42 »
hokeista6, osprzęt to nie wszystko! Skup się najpierw na ramie, bo po co Ci mega osprzęt, jak będzie na niej niewygodnie, albo rama słaba/ciężka. Osprzęt się wymienia po zużyciu co kilka(naście,dziesiąt) tysięcy km, rama zostaje na znacznie dłużej.

Co do opon, to ja bym wolał słabszy osprzęt, a porządną ramę i koła (w tym opony!).

« 11 Maj 2011, 12:44 »
oczywiście porządna rama też musi być ..  :)

dudi mam pytanie, ile szprych ma być w takim rowerze wyprawowym ? 36 ?  :)  :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 11 Maj 2011, 12:57 »
Mówi się, że 36 i w sumie jak się składa nowe koło to warto tyle wziąć, koszt nie jest wiele większy raczej.

« 11 Maj 2011, 13:23 »
rozumiem, a koła kupować całe, czy na części(obręcze, szprychy, taśmy) ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum