Autor Wątek: Zakarpacie i Połonina Równa  (Przeczytany 2082 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Zakarpacie i Połonina Równa
« 7 Maj 2011, 12:45 »
A ja się na majówkę wybrałem przez Słowację na Ukrainę, pojeździłem po Zakarpaciu, wróciłem przez Bieszczady i było bardzo zacnie. Moim głównym celem było spróbowanie podjazdu pod Połoninę Równą (1480 m.n.p.m) starą, betonową drogą prowadzącą do zrujnowanej sowieckiej bazy wojskowej znajdującej się na samym(!) szczycie. Wydrukowałem sobie mapę i pojechałem z założeniem (dobrze znanym co poniektórym :D) że albo tą drogę znajdę albo jej nie znajdę, no i się udało, wytargałem się na górę z sakwami i było naprawdę mnóstwo zabawy:

https://picasaweb.google.com/100391618085188298781/Zakarpacie?feat=directlink

No a tu jest trasa wyjazdu.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 7 Maj 2011, 13:34 »
Super trasa. Jak poszło przekraczanie granicy z Ukrainą?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 7 Maj 2011, 15:50 »
Fajne rejony, muszę się tam wybrać.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 7 Maj 2011, 17:14 »
Granica spoko, ze Słowacji na Ukrainę przeszedłem od razu, nawet karteczki mi nie kazali wypełniać ani bagażu pokazywać (tylko celniczka patrzyła na mnie spode łba i wypytywała gdzie i po co). Z kolei w drugą stronę była spora kolejka samochodów, ale przeprowadziłem rower pomiędzy nimi i puścili jako pieszego nie każąc czekać. Tylko sakwy kazali otworzyć, ale nawet nie grzebali.

Btw, wracając na przejściu spotkałem trzech sakwiarzy, którzy właśnie ruszali na Ukrainę i jak im rzuciłem "cześć" to jeden z nich stwierdził "O, też Polak z sakwami, chyba tylko Polacy tacy po****** że się tu włóczą" :D.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 7 Maj 2011, 17:16 »
Eeee tam. Po Ukrainie jeździ/chodzi również wielu Czechów;)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 8 Maj 2011, 14:10 »
Bardzo ciekawa trasa. Byłeś tak blisko Opołonka - niby nic a jednak najbardziej na południe wysunięty punkt Polski :-)
Dostępny tylko od strony ukraińskiej.

A tak przy okazji, Miki ty też planowałeś te rejony na majówkę zdaje się. Pojechałeś?
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Kikuchiyo

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 16.03.2011
« 9 Maj 2011, 01:32 »
Pełen szacunek, jestem pod wrażeniem. Te widoki wymiatają, pustka i cisza aż biją z tych zdjęć.

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 9 Maj 2011, 03:08 »
Dziko, bezludnie, ciekawie. Podoba się :)

Zastanawia mnie tylko jedno- jakim cudem można się rozebrać bez zatrzymywania? :P

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 9 Maj 2011, 16:07 »
Ojej, chodziło mi tylko o zdjęcie koszulki i bluzy a nie o jakieś ekscesy i szokowanie miejscowych :oops: ... Po prostu na lemondce mogłem wieszać zdjęte ciuchy bez zatrzymywania się i upychania ich po sakwach.

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
« 9 Maj 2011, 18:50 »
Cytat: "Iwo"
Ojej, chodziło mi tylko o zdjęcie koszulki i bluzy a nie o jakieś ekscesy i szokowanie miejscowych :oops: ...

Wiem, wiem, żartowałem :D
Cytat: "Iwo"
Po prostu na lemondce mogłem wieszać zdjęte ciuchy bez zatrzymywania się i upychania ich po sakwach.

Zrozumiałem,że potrafisz je zdjąć w czasie jazdy unikając kontaktu z podłożem :wink:

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
« 9 Maj 2011, 19:58 »
Świetne tereny. Coraz bardziej jestem przekonany, że właśnie tam muszę zainwestować swój urlop  :D

Czyli wychodzi na to, że na tym przejściu SLO - UA (bodajże Ubla) idzie się przeprawić z rowerem jako pieszy, a nie zmotoryzowany  :?:. Są tam bramki dla "mrówek" jak w Medyce  :?:

Offline kamil83

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 26.04.2011
« 9 Maj 2011, 22:50 »
Fajna okolica. Gdzie stoi ten teciak?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 11 Maj 2011, 13:57 »
Ciosna - Tak, to przejście to Ubla/Mały Bereznyj. Przechodziłem jako pieszy, przy czym budki są takie same dla wszystkich, ale mnie, chyba ogólnie pieszych, puścili poza kolejką. Mrówek nie było żadnych, no chyba że w samochodach.

kamil83 - Rozumiem, że o czołg ci chodzi. Jest na Słowacji, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie - albo Snina albo Stakcin.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 22 Maj 2011, 19:48 »
jako, że wybieram się te rejony podczepię się pod temat (bo widzę, że autor też gustuje w tych klimatach)
Generalnie kręcą mnie wszelkie zapadłe wsie, ruiny, stare instalacje wojskowe, bunkry itp. Istnieje gdzieś jakiś spis tego typu obiektów w Bieszczadach? (polskich i ukraińskich).
W Chorwacji wysoko w górach (niedostępne rowerem) było pełno opuszczonych starych chat, ale tam miałem stracha, bo nigdy nie wiadomo, czy nie zaminowany środek albo inna nieprzyjemna niespodzianka, u nas chyba takiego ryzyka nie ma? :)

My home is where my bike is.

Offline azbest87

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.05.2011
    • http://azbest87.bikestats.pl/
« 23 Maj 2011, 16:24 »
Lubię jeździć po Bieszczadach, ale w ukraińskich jeszcze nie miałem okazji być i widzę, że sporo tracę;) przynajmniej wiem gdzie będę mógł uderzyć podczas paru wolnych dni:)

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum