Autor Wątek: Alpy, sierpień 2011  (Przeczytany 3043 razy)

Offline jrodo

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 07.05.2011
Alpy, sierpień 2011
« 8 Maj 2011, 18:38 »
Cześć

Wielu z Was to zna - wymarzona wyprawa już zaplanowana, a ludzie, z którymi mieliście jechać nagle rezygnują. Dlatego szukam w internecie chętnych na wyprawę w Alpy. Marzy mi się zdobycie choćby jednej ze znanych przełęczy alpejskich, plan jest przygotowany, ale wszystko jest do negocjacji.

Jak to sobie wymyśliłem? Oto szczegóły:
- mam 32 lata i za sobą 2 wyprawy po Alpach (ale po płaskim)
- planowałem wystartować w Szwajcarii w Bernie a wyprawę zakończyć we Francji w Lyonie; przejazd przez Interlaken, p. Grimsel, Chamonix, p. Garibiel, Brincon, Grenoble (i jeszcze kilka atrakcji)
- dojazd i powrót autokarem
- czas wyprawy to 2 tygodnie, termin: na pewno sierpień - proponuję 13.08 - 28.08
- planowany dzienny dystans - do 100km
- całkowity dystans wyprawy 1500km
- koszt wyprawy (przejazd + noclegi)- jeżeli nocleg będzie w namiotach to 1000zł, jeżeli w hotelach to 2300zł
- wyżywienie: Lidl, Carefour, McDonalds i takie tam
- priorytety: pochłanianie przestrzeni i widoków
- podejście do deszczu - nic na siłę
- preferowane drogi - boczne drogi asfaltowe

Kontakt do mnie:
jrodo@op.pl

Pozdrawiam i zapraszam
Kuba

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Alpy, sierpień 2011
« 8 Maj 2011, 21:15 »
Cytat: "jrodo"
mam 32 lata i za sobą 2 wyprawy po Alpach (ale po płaskim)

Super. Jak tego dokonałeś? :D

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Alpy, sierpień 2011
« 8 Maj 2011, 21:47 »
Właśnie też mnie to ciekawi :D

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Alpy, sierpień 2011
« 8 Maj 2011, 22:17 »
Wszystkim chyba ten sam fragment wypowiedzi wpadł w oko ;)

Offline jrodo

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 07.05.2011
Alpy, sierpień 2011
« 8 Maj 2011, 22:48 »
Przeżycie 32 lat wcale nie jest takim wielkim wyczynem, znam wielu takich :D

a tak serio:
"po płaskim" brzmi lepiej niż "cały czas w dół" - tam gdzie było ostro pod górkę pomagałem sobie pociągiem. Tym razem chcę pojeździć po górach tak na serio :)

Offline Mężczyzna Kielson

• Miasto: Londyn
  • Na forum od: 08.07.2011
Odp: Alpy, sierpień 2011
« 8 Lip 2011, 14:57 »
Przepraszam. Czy ogloszenie jeszcze aktualne?

Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna gluseb

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 21.07.2011
« 21 Lip 2011, 20:26 »
Witam,
też jestem zainteresowany dwutygodniowym rowerowaniem po okolicach Tyrolu.
Myślałem jednak o dojechaniu do Monachium pociągiem i stamtąd na południe, by zatoczyć koło i wylądować w Czechach na jakimś dobrym piwku.
Czy ktoś może wie jakie są koszty dojazdu do Monachium pociągiem lub innym środkiem komunikacji. Trzeba rezerwować bilety ?
Pozdrawiam 

Offline Mężczyzna gluseb

« 23 Lip 2011, 00:32 »
Dzięki za odpowiedź,
trochę mi nie pasuje termin, bo urlop mam dopiero od 12, ale może na miejscu się gdzieś spichniemy. Jadę z kolegą i bierzemy rowery trekingowe. Mam nadzieję, że znajdziemy jakieś tarsy, gdzie z sakwami damy radę, a jak nie to rzeczywiście trzeba będzie zrobić bazę na campingu. Chciałem dojechać do Czeskiego Krumlowa, żeby na koniec wakacji skosztować tamtejszych przysmaków, ale nie ma presji, jesteśmy elastyczni :)
Mogę jeszcze podrążyć temat? Czy na ten bilet dojedziemy ze Zgorzelca do Monachium i czy trzeba go rezerwować ?
Pozdrawiam     

« 24 Lip 2011, 11:24 »
Dzięki za odpowiedź,
trochę mi nie pasuje termin, bo urlop mam dopiero od 12, ale może na miejscu się gdzieś spichniemy. Jadę z kolegą i bierzemy rowery trekingowe. Mam nadzieję, że znajdziemy jakieś tarsy, gdzie z sakwami damy radę, a jak nie to rzeczywiście trzeba będzie zrobić bazę na campingu. Chciałem dojechać do Czeskiego Krumlowa, żeby na koniec wakacji skosztować tamtejszych przysmaków, ale nie ma presji, jesteśmy elastyczni :)
Mogę jeszcze podrążyć temat? Czy na ten bilet dojedziemy ze Zgorzelca do Monachium i czy trzeba go rezerwować ?
Pozdrawiam     

A w jakim terenie macie zamiar jezdzic? Szutry czy asfalt? Urlop masz od 12ego a ktorego zamierzacie sie ruszyc z Polski?
Pozdrowka.

Offline Mężczyzna gluseb

« 24 Lip 2011, 22:23 »
hej,
ruszamy w piątek 12. Chciałbym na szutry, ale zobaczymy czy z sakwami i na crosach damy radę.
Czekam na foldery z Austrii - będziemy mądrzejsi :)

« 25 Lip 2011, 14:20 »
No to kasza troche. Ja na moich cienkich oponkach na szutry sie nie nadaje. Kto ma zamiar po asfalcie smigac prosze dac znac. Termin podobny.

Offline Mężczyzna gluseb

« 31 Lip 2011, 20:32 »
Jeszcze raz dzięki, za informacje. Pomysł z wypadami bez sakw wart rozważenia. Zobaczymy na miejscu czy damy radę na tych crosach na  górskich szlakach powalczyć. Dostałem trochę mapek rowerowych Austrii i zapowiada się super. Byleby pogoda dopisała.
Pozdrawiam serdecznie.

Offline dancing_frog

• Miasto: Syrenkolandia
  • Na forum od: 01.07.2009
« 1 Sie 2011, 20:55 »
Tak ... to ja już nie wiem gdzie kto jedzie .... a chętnie się gdzieś podczepię ..... więcej szczegółów poproszę na dancing_frog@tlen.pl :)

Pozdrawiam,
Sami

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 12 Sie 2011, 18:33 »
Zazwyczaj jak jest ekspresówka i stara droga, to ścieżka idzie właśnie tą starą drogą.

Offline Mężczyzna gluseb

« 20 Wrz 2011, 20:13 »
Witam,
dla potomnych chciałem podsumować nasz sierpniowy wypad :
1. podróż z Katowic do Monachium pociągiem przez Goerlitz - wszystkim polecam niemieckie koleje, punktualne (mimo 5 przesiadek, żadnego spóźnienia , Schönes-Wochenende-Ticket - świetna sprawa: 40 EURO, do 5 osób na jednym bilecie, plus 4,5 EURO za rower - trzeba jednak walczyć o miejsca dla rowerów, żeby nie zostać na peronie, bo wiele osób korzysta z przewozu roweru; powrót z Czeskich Budziejowic do Bochumina ok. 800 czeskich koron za dwie osoby i dwa rowery,
2. w sumie przejechaliśmy 1.100 km przez 12 dni, niby niewiele, ale w końcu to Alpy,
3. trasa tylko rowerówkami, które są super przygotowane :
- z Monachium wzdłuż rzeki Isar,
- a potem do zamku w Neuschwanstain,
- następnie wzdłuż rzeki Lech i przez przełęcz Hahntennjoch do Insbrucka
- potem Kaprun i rzeka Enn,
- na koniec okolice Linz i koniec w Czeskim Krumlowie
4. polecam szczególnie trasę rowerową wzdłuż rzek Lech i Enn (R7), a zwłaszcza trasę R9 prowadzącą dawną koleją,
5. odradzam trasę w okolicach Insbrucka oraz Dunaju - w tym rejonie w  którym przejeżdżaliśmy było nudno i bardzo zurabnizowanie, nie wspominając o hałasie z przebiegających obok dróg,
6. noclegi : campingi to ok. 24 Euro za namiot i dwie osoby, ale nie ma ich za dużo, więc częściej rozbijaliśmy się na dziko, albo wybieraliśmy jakieś fajne szopy
7. jedzenie : trochę drożej niż u nas, ale i produkty lepsze, w knajpie trzeba liczyć ok. 10 Euro za osobę, piwo w knajpie ok. 3 Euro, ale jak smakuje  wody pod dostatkiem na trasie - sporo punktów czerpania wody i górskich strumieni,
8. ludzie pomocni i bezproblemowi,
9. w każdej miejscowości informacje turystyczne z mapkami okolic i pomocną obsługą,
10. super wyjazd i tak naprawdę nieszczególnie męczący, bo większość drogi jeździliśmy dolinami, ale tak to już bywa, jak się targa sakwy     
W razie pytań, podam więcej szczegółów.
Pozdrawiam serdecznie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum