Autor Wątek: patenty na pakowanie przypraw, dodatków do jedzenia itp.  (Przeczytany 137086 razy)

Tuptuś

• Gość
Zakwaszenie organizmu to nie mit. Że coś jest kwaśne, to nie oznacza, że zakwasza. Takich pokarmów zakwaszających, zjadanych codziennie jest mnóstwo. Np. mięso, ryby. Nie tylko kawa. Wypicie jednej filiżanki kawy nie zaszkodzi, ale... jeśli wziąć pod uwagę też inne jadło zakwaszające, to kawa wpływa jako dodatkowy czynnik na in minus.
Wbrew pozorom odkwaszająco działa cytryna i doskonale kapusta kiszona. Nie na darmo zalecane jest wypicie szklanki wody, najlepiej letniej, na czczo z sokiem wyciśniętym przynajmniej z jednego plasterka cytryny.

Radze zwracać uwagę na ph organizmu. Wynik wynoszący 5 ph jest sygnałem alarmowym. Zakwaszenie nadmierne organizmu może doprowadzić do zgonu :o. Jest też przesłanką do wielu chorób.
Ph idealne dla organizmu to 7,2. Czasem trudne do osiągnięcia ze względu na błędy żywieniowe (mało warzyw dużo mięsiwa).

Jako, ze ten wątek dotyczy opakowań na przyprawy, ewentualnie samych przypraw do nich wkładanych to myślę, że tyle info wystarczy.

Offline Mężczyzna rafalini

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 01.11.2022
Co do zakwaszenia i tym podobnych teorii:
najlepiej sięgnąć po jakieś wiarygodne opracowanie poważnej instytucji. Na przykład:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zakwaszenie-organizmu-prawda-czy-mit/
Trochę trzeba przeczytać, a dla leniwych fragment zakończenia:
"Najbardziej niebezpiecznym elementem związanym z zakwaszeniem organizmu i dietą alkaliczną wydaje się marketing zbudowany wokół tych zagadnień. [...] Należy podkreślić, że do tej pory nie przeprowadzono wiarygodnych badań naukowych wspierających tezę, że wprowadzenie tego typu produktów do codziennej diety wpływa korzystnie na stan zdrowia poprzez zapobieganie wystąpieniu jakichkolwiek chorób lub ma wpływ na ich leczenie. [...] Wiarę w zakwaszenie polecamy więc zamienić po prostu na wiarę w prawidłowe odżywianie".

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Radze zwracać uwagę na ph organizmu. Wynik wynoszący 5 ph jest sygnałem alarmowym
(...)
myślę, że tyle info wystarczy.
A jak się mierzy pH organizmu, tak konkretnie?

Offline Mężczyzna ipos

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2021
    • mój blog
Zeszłego roku mieliśmy zabrać sól i pieprz w saszetkach, takich jak dają w sieciowych paszarniach ale gdzieś się zawieruszyły. Porobiłem takie namiastki z kawałka papieru i folii aluminiowej warstwami nawiniętej na ołówek - średnio wygodne ale lekkie. Zrobiłem po 2 komplety na pieprz i sól i przetrwały kilka dni wrzucone do Jetboila.

Docelowo poluje na jakieś fiolki, żeby były trwałe i lekkie, chociaż nie pogardziłbym tymi saszetkami z paszarni. Muszę się specjalnie wybrać :D

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Zeszłego roku mieliśmy zabrać sól i pieprz w saszetkach, takich jak dają w sieciowych paszarniach ale gdzieś się zawieruszyły. Porobiłem takie namiastki z kawałka papieru i folii aluminiowej warstwami nawiniętej na ołówek - średnio wygodne ale lekkie. Zrobiłem po 2 komplety na pieprz i sól i przetrwały kilka dni wrzucone do Jetboila.
Nadal nie kumam jaki sens jest tak kombinować, chyba, ze to komuś sprawia radość samą w sobie?

A jak się mierzy pH organizmu, tak konkretnie?
Papierkiem lakmusowym

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Radze zwracać uwagę na ph organizmu. Wynik wynoszący 5 ph jest sygnałem alarmowym. Zakwaszenie nadmierne organizmu może doprowadzić do zgonu :o

Na coś trzeba umrzeć  ;)
Ja takie teorie traktuję w kategoriach humorystyczno-rozrywkowych. Jeżdżąc na rowerze, ruszając się, spędzając mnóstwo czasu na powietrzu - robi się tyle dobrego organizmowi, że się "zarabia" na możliwość jedzenia słodyczy, tłustszych potraw, picia kawy czy gazowanych napojów itd.

Tuptuś

• Gość
Cytat: "A jak się mierzy pH organizmu, tak konkretnie?"

Wskazane badanie moczu w laboratorium. Badanie papierkiem lakmusowym jest mało dokładne.
Dalej tego tematu nie rozwijam. Dalszą dyskusję uważam za zbędną. Zasygnalizowałem tylko problem zakwaszenia organizmu. Resztę doczytajcie w książkach.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
W temacie zakwaszenia kawą to się wypowiem obrazkowo:

To chyba wyczerpuje temat.  ;D

Tuptuś

• Gość
Cytat: "Nadal nie kumam jaki sens jest tak kombinować, chyba, ze to komuś sprawia radość samą w sobie?"

A ja kumam  :). Każdy orze jak może. Tak chciał, tak poczynił. Jeden chce rybki, a drugi akwarium. Inni chcą i rybki i akwarium. Ilu ludzi, i mózgów tyle pomysłów. Tak mi się widzi.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
W temacie zakwaszenia kawą to się wypowiem obrazkowo

Jakby przeanalizować jedzenie na ultra to chyba by miłośnicy zdrowego zaraz na zawał zeszli. Dojeżdżasz na Orlen - walisz kombo hot-dog + seven-days zapity kawą z energetykiem, a na przełamanie smaku doprawiasz Haribo - to i paralityka na nogi postawi  :lol:

Przy takich rozmowach zawsze wspominam opowieść znajomego kolarza, który za młodu startował w Atlancie na igrzyskach olimpijskich w czwórce wioślarskiej (ocierając się o medal). I opowiadał jak to w wiosce olimpijskiej  było mnóstwo kuchni z wszelkich rejonów świata do wyboru. I świeciły pustkami, bo olimpijczycy, te najwybitniejsze, najdoskonalsze organizmy świata okupowały McDonaldsa   :P

Offline Mężczyzna ipos

• Miasto:
    • mój blog

Nadal nie kumam jaki sens jest tak kombinować, chyba, ze to komuś sprawia radość samą w sobie?

A co tu jest do kombinowania? Chciałem wziąć saszetki z Mc cośtam ale mi przepadły (a bywam tam bardzo rzadko, dyspensy robię sobie właśnie na wyjazdach sakwiarskich), to zrobiłem własne. Wszystkie solniczki turystyczne są za duże, żeby je schować do Jetboila.

Jak ma się sakwy 2x12,5 to trzeba być kreatywnym ;)

Skoro chyba wszyscy dążymy do tego, żeby elementy ekwipunku były jak najmniejsze/najlżejsze, to czemu nie solniczka?

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021

Jak ma się sakwy 2x12,5 to trzeba być kreatywnym ;)

Jak się ma małe sakwy, to sie takich gadżetów jak sól nie bierze ;-)
W kwestii saszetek, na znanym portalu aukcyjnym można kupić cukier w saszetkach, kilo takiego dobra to niecałe 20zł. Nie trzeba jeździć do mcdonalda. A cukier IMO na kilkudniowej wycieczce jednak warto zabrać, bo kalorie ważne są.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021

Przy takich rozmowach zawsze wspominam opowieść znajomego kolarza, który za młodu startował w Atlancie na igrzyskach olimpijskich w czwórce wioślarskiej (ocierając się o medal). I opowiadał jak to w wiosce olimpijskiej  było mnóstwo kuchni z wszelkich rejonów świata do wyboru. I świeciły pustkami, bo olimpijczycy, te najwybitniejsze, najdoskonalsze organizmy świata okupowały McDonaldsa   :P

No ale to są jednak zdrowe organizmy. Zarówno ultrasi jak i olimpijczycy mają zdrowie jak koń, i taki słodki batonik czy jakaś tam kawusia szkody im nie robią. Oczywiście spalą to w mig i wręcz takie extra kalorie są wskazane. Co innego zwykli ogladacze telewizji: Ci niech jedzą sałatki i nie zakwaszają organizmów :)

Offline Mężczyzna ipos

• Miasto:
    • mój blog
Tego zdjęcia szukalem:

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
polecam strony dla cachowców tam jest wybór pojemników  ;D
https://www.crazycache.pl/pl/products/pojemnik-2-ml-27.html

Tagi:

Organizujemy