Autor Wątek: patenty na pakowanie przypraw, dodatków do jedzenia itp.  (Przeczytany 137183 razy)

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
Nah. Mam problemy z obsługą łyżki od dzieciństwa:P

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Ja po prostu jem wtedy scyzorykiem ;P
Ale ile miałem zabawy przy strugania i satysfakcji 😁 fachowcy od bushcraftu by się nie powstydzili
;
Ja bym pałeczki wystrugał. Chyba jednak prościej  ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
To zamiast strugać, łatwiej byłoby ci zerwać dwie gałązki:P

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
To zamiast strugać, łatwiej byłoby ci zerwać dwie gałązki:P

Strugania w sumie niewiele. :)  Ale przyciąć końce trzeba żeby się wygodniej używało.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Kiedyś (do czasu gdy się nie zepsuł) używałem młynka do soli i pieprzu w jednym. Kupiłem go kilka lat temu w LIDLU.

Teraz już nie znalazłem takiego, mimo poszukiwań.

Coś podobnego jest w innym sklepie:
https://www.tchibo.pl/mlynek-do-soli-i-pieprzu-bodum-bistro-p400137064.html

Tuptuś

• Gość
Opakowania na przyprawy- podsumowanie:

1. do soli, pieprzu,innych przypraw, kawy:
- fiolki po lekach
- oryginalne torebki do przypraw
- organizery na przyprawy
- bidon (do kawy)
- woreczki strunowe
- butelki po napojach energetycznych pojemności 100-125 ml (dostępne na stacjach benzynowych)
- butelki plastikowe po lekach
- pudełka po filmach fotograficznych małoobrazkowych
- tubki po tabletkach musujących
- pudełka do śrubek
- worki z IKEI, z nadrukowanymi kolorami
- worki do mrożenia mięsa
- worki z mleka w proszku + gumka
- saszetki, cukier, pieprz  /”podpieprzone”  z knajp  ;)/
- pojemnik turystyczny do przypraw (3 w 1)

2) Do oleju:
- butelki PET 250, 330 ml
- butelki po wodzie utlenionej
- butelki po wodzie święconej
- butelki po szamponach
- butelki 100 ml z dozownikiem.
Uwaga: lepiej z zakrętką bo ta nie spowoduje wycieku oleju.
- oliwa w spraju
- butelki po Coli

Jak zapobiec wylaniu oleju z powodu odkręcenia korka:
proponuję użyć taśmy izolacyjnej barwnej (są produkowane w kolorach niebieskim, białym , czerwonym, zielonym, czarnym), dostępnej np. w Kauflandzie. Taśmę  przykleja się do butelki, poprzez korek w górnej części i przykleja do butelki z drugiej strony. Aby umożliwić łatwe odklejanie taśmy w razie potrzeby, to z jednej strony taśmy na końcu należy ją zagiąć na długości ok. 1 cm i skleić z … taśmą. Ta część nie będzie do butelki przyklejona i będzie to służyć jako uchwyt. Proste jak budowa cepa  :).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Od siebie dodam kilka pomysłów:

Do soli, cukru,przypraw innych,  kawy, oleju:
- pudełka pojemności 10 i 30 ml z nakrętkami, dostępne w drogeriach
- opakowania po orzechach, owocach , zamykane tak jak worki strunowe. Do większej ilości przypraw, kawy. Dostępne w każdym sklepie spożywczym
- butelki plastikowe o różnych pojemnościach od małych do większych z sokami, etc... , dostępne w sklepach Żabka
- butelki pojemności 80 ml (do oleju), z nakrętkami. Dostępne w drogeriach
Pomysł zaczerpnięty od Kubusia Korzonka z książki „GlobRower poradnik podróżnika rowerowego”
- pojemniki na mocz.
Uwaga: w aptekach dostępne o różnej grubości ścianek, cienkie i grubsze. Cieńsze ścianki to obligatoryjnie  lżejsze pojemniki.
Jak widać powyżej, pomysłów Ci u nas rowerzystów dostatek  ;D.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
A pudełko po tik takach?

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
A pudełko po tik takach?

Nadaje się na tabakę :-)

Wy tak na serio, całą kuchnię ze sobą wozicie? Ja rozumiem: "co kto lubi", ale mnie się jakoś to we łbie nie mieści, żeby tyle szparagałów wozić, choć sam jeżdżę turystycznie. Z doświadczenia wiem, że im mniej rzeczy, tym mniejszy mam bałagan w namiocie, i szybciej się rano spakuję :) A je się byle co: to jest ten moment, że odpuszczam sobie dietę i zdrowe jedzenie, i żrę jak świnia (czyli dużo, tłusto, słodko, i niezdrowo).

Kòpôcz

• Gość
Pojemniki na mocz to od lat nieodłączny element ekwipunku biwakowania - kawa, cukier, sól. Bardzo lubię nieco od nich mniejsze pojemniki w których kupuję chmiel (piwowarzy domowi kojarzą).

(...)Wy tak na serio, całą kuchnię ze sobą wozicie?(...)
Cała kuchnię nie, ale szczypta majeranku dorzucona do potrawki z zebranych właśnie grzybów potrafi radykalnie poprawić nastrój - w dawnych książkach dot. biwakowania, traperki i innego puszczaństwa zawierano wskazówki w tym stylu. Staram się mieć przynajmniej pieprz.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Staram się mieć przynajmniej pieprz.

Ja staram się w ogóle nie gotować :D
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ciekawe. Jest dużo fajnych niezbędników przyprawowych i zastanawiam się jaki sens kombinować?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Wy tak na serio, całą kuchnię ze sobą wozicie? Ja rozumiem: "co kto lubi", ale mnie się jakoś to we łbie nie mieści, żeby tyle szparagałów wozić, choć sam jeżdżę turystycznie. Z doświadczenia wiem, że im mniej rzeczy, tym mniejszy mam bałagan w namiocie, i szybciej się rano spakuję :) A je się byle co: to jest ten moment, że odpuszczam sobie dietę i zdrowe jedzenie, i żrę jak świnia (czyli dużo, tłusto, słodko, i niezdrowo).

No nie... Jechać na wyprawę dla przyjemności i psuć sobie tę wyprawę dziadowskim jedzeniem? To mi się we łbie nie mieści :P

Nie chodzi o diety i zdrowe jedzenie, tylko, żeby było smacznie i pożywnie. :) Do tego nie trzeba wozić całej kuchni, tylko właśnie sól, parę przypraw, oliwę. Czasami cytryna do skropienia, ale to już się kupuje na bieżąco, jak trzeba.

Tuptuś

• Gość
"Wy tak na serio, całą kuchnię ze sobą wozicie? Ja rozumiem: "co kto lubi", ale mnie się jakoś to we łbie nie mieści, żeby tyle szparagałów wozić,..."

Sól i pierz to obowiązkowe wyposażenie. Inne przyprawy według uznania, potrzeb. Olej, dla tych co gotują sami bez używania liofilizatów. Kawa  ??? Może być, ale bez wożenia kawiarek bo to zbędny balast  :icon_exclaim:. Tak poza tym to kawa zakwasza organizm. Wyjazd jest okazją, aby tego nie czynić i na czas podróży można ją odpuścić, ale... każdy czyni jak mu pasi.

Tuptuś

• Gość
Ciekawe. Jest dużo fajnych niezbędników przyprawowych i zastanawiam się jaki sens kombinować?

To nie kombinatorstwo, to zwykła zaradność. Cecha Polaków  ;D . Nic się nie może zmarnować, nawet niewielkie opakowanie po tabletkach, tubkach z pastylkami musującymi i-te-pe, i-te-de... .

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
kawa zakwasza organizm

Zakwaszenie organizmu okazjonalnie spożywanym pokarmem czy napojem to jest mit, nie ma czegoś takiego. Notabene kawa ma wyższy współczynnik pH niż niektóre soki, na przykład jabłkowy. Kwaśniejsze od kawy potrafi również być piwo.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum