Autor Wątek: pojemność sakw rowerowych  (Przeczytany 5105 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
pojemność sakw rowerowych
« 9 Maj 2011, 15:45 »
mam dylemat. Finansowy i pojemnościowy. Chciałbym wydać niewiele bo budżet mi nie pozwala na cały komplet sakw przód i tył oraz worek i przedni bagażnik crosso. Nie ukrywam, że pojemność dla mnie jest bardzo ważna bo mam małe dziecko.
Z drugiej strony chciałbym zainwestować dobrze kasę i patrzę na ortlieby.
Przeglądając stronę ortlieba i crosso zastanawia mnie to:
- skąd taka różnica pojemności skoro wymiary tak niewiele się różnią?
ORTLIEB CITY: 23 cm podstawa, górna szerokość 32 cm, grubość 17 cm, wysokość 42 cm. Pojemność 40 litrów.
CROSSO BIG DRY: 27 cm podstawa, górna szerokość 38 cm, grubość 16 cm, wysokość 42 cm.  Pojemność 60 litrów.

ktoś tu oszukuje czy te kilka cm tak zmienia pojemność?
I mam dylemat bo różnica pojemności przy tym zestawie co ja by chciał jest aż 30 litrów, a finansowy łącznie z przednim bagaznikiem crosso w obu przypadkach: 189 zł na korzyść crosso.
Hm i nie wiem w co zainwestować. Jakie jest Wasze zdanie?

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 9 Maj 2011, 15:49 »
Ktoś tu oszukuje i nie jest to bynajmniej Ortlieb, ani Cumulus. Swego zdania dowodziłem organoleptycznie podczas I Zlotu Forum. Posiadam 60-litrowego Cumulusa i był tak gdzieś o połowę większy od 60-litrowego Crosso  :)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 9 Maj 2011, 16:20 »
Jeżeli zależy Ci na pojemności to poszukaj sakw Crosso -  ExtraWheel
Sakwy EXPERT ? zestaw dwóch sakw
Cena: 329zł (kpl.)
Pojemność: 80 l :P

Niestety, nie ma dostępnych na stronie Szum Gum.

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
« 9 Maj 2011, 16:50 »
Cytat: Robert!
Jeżeli zależy Ci na pojemności to poszukaj sakw Crosso -  ExtraWheel
Sakwy EXPERT ? zestaw dwóch sakw
Cena: 329zł (kpl.)
Pojemność: 80 l :P

Tu też jest pewnien problem. Swego czasu miałem możliwość kupna tych nominalnie 80l zółtych ExtraWheel'ów i czerwonych Expertów 60l.  Wolałem czerwone, a jednocześnie kusiła pojemność zółtych. Ale jednocześnie wiedziałem, że oba modele są produkowane przez Crosso i teroetycznie są to po prostu Experty, z tą różnicą, że żółte sprzedawane są pod marką ExtraWheel do ich przyczepek. Mając tę wiedzę dzwoniłem i do Crosso i do ExtraWheel'a. W ExtraWheel'u powiedzieli mi, że przeprowadzili własny test pojemności dostarczanych im Expertów (po prostu nalanie wody) i mieści się w nich 80l. W Crosso twierdzili z kolei, że sakwy produkowane do przyczepek są dokładnie takie same jak "normalne" i wielokrotnie prosili o skorygowanie informacji o 80l.

Zapewne wynika to z dość dużej elastyczności rolowanych sakw. To widać choćby na zdjęciach reklamowych. ExtraWheel pokazuje je maksymalnie wypchane, Crosso kilkakrotnie zrolowane.

Tak poza tym katalogowa wysokość Crosso po trzykrotym zrolowaniu to nie 42, a 49 - 42 dotyczy Dry, które z z kolei szersze. Generalnie jest tu jakiś miszmasz. Bo eksperymentalnie  na mokro jest 80, producent nalega na 60 bo mają być solidnie zrolowane, a z ekspeymentu na sucho z columbusami wynika, jeszcze coś innego i nie wiadomo czy to crosso jest mniejsze od nominału, czy columbus większy od danych fabrycznych... Kluczowe jest też to, jak wymiary podaje oritleb - czy po zrolowaniu, czy nie.
« Ostatnia zmiana: 23 Paź 2011, 20:26 aard »

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 9 Maj 2011, 18:31 »
Dociążanie tylnego koła sakwami 80l bardzo zmniejszy komfort jazdy, rower będzie strasznie niestabilny, ciężko będzie zrównoważyć ładunek w dwóch sakwach no i w dodatku dogrzebanie się do czegoś będzie nie lada problemem.
Na Twoim miejscu zamiast kupować Ortlieby zainwestował bym w przednie i tylne crosso. Ja mam na tyle Crosso Twist ( 52l ), a na przodzie DRY ( 30l ) i wystarczy to w 100% Do tego jeszcze sakwa na kierownicę, gdzie trzymam ważne rzeczy i mam zestaw ( dla mnie ) idealny :)

Offline EASYRIDER77

« 9 Maj 2011, 20:52 »
Tak wspomniałem coś wcześniej ale nakręciłem. Chcę zestaw:
- sakwy przód
- sakwy tył
- worek
- bagażnik przód

bagażnik na pewno crosso bo tani i dobry,
co do reszty myślę jeszcze, choć crosso DRY kusi ceną.

największą pojemność (w tej cenie, więc pomijam EXPERTY) w litrach mają crosso DRY około 135 litrów. To sporo.

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
« 9 Maj 2011, 21:31 »
trochę nie rozumiem - tu zastanawiasz się nad sakawami 40l i 60l oritleba i crosso

jednocześnie robisz test (zakładam, że należacych do ciebie) 55l sakw MSX z workiem, w którym dodatkowo piszesz też, że masz  również crosso Twist ( de facto gołe expery)

trochę się tych sakw namnożyło...

Offline EASYRIDER77

« 10 Maj 2011, 08:46 »
anu już tłumaczę.
Mam 2 rowery:
1 żony
2 mój.

Na dzień dzisiejszy mam komplet na 1 rower, dokładniej żony.
składa się z: Crosso twist przód, bagażnik przód crosso, sakwy tył i worek MSX.

obecnie na swój rower pożyczam zestaw od kumpla, identyczny.
Tak się składa, że w tym samy momencie potrzebujemy sakwy, ja i kumpel.
Więc muszę kupić (gdzieś za miesiąc) drugi zestaw sakw na cały rower. Muszę mieć swój drugi zestaw.
Taki sam czyli bagażnik przód, sakwy przód, sakwy tył i worek. Myślę na firmą, pojemnością i moimi ograniczonymi finansami.
Czy dobrze to wyjaśniłem skąd się wzięło, że przy okazji testowałem MSX, mam crosso itd?

Na razie z tego co piszecie więcej punktów zbiera crosso, ale finanse zadecydują który model.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 10 Maj 2011, 09:03 »
Po pierwsze, to Cumulus, a nie columbus  :D
Po drugie, czy rzeczywiście Easyriderze chcesz wypełniać te wszystkie sakwy i wory towarem. Sporo pojemności bagażowej jest również w przyczepce.

P.S. Przepraszam, już doczytałem gdzie indziej, że nie używasz przyczepki  :oops:

Offline EASYRIDER77

Odp: pojemność sakw rowerowych
« 30 Cze 2011, 11:55 »
odkryłem, że mimo innych danych na stronach www, MSX tylne mają tą samą pojemność co ortlieby 40 litrowe. Sprawdziłem to w praktyce, weszły te same rzeczy.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 30 Cze 2011, 13:31 »
odkryłem, że mimo innych danych na stronach www, MSX tylne mają tą samą pojemność co ortlieby 40 litrowe. Sprawdziłem to w praktyce, weszły te same rzeczy.

Też sprawdzałem pojemność MSX i wyszło mi, że mają większą niż podaje producent czyli 25/30 L na sakwę. Jak dla mnie to też tam jest w okolicach 40 L. Oczywiście mowa o max. pojemności.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 23 Paź 2011, 19:04 »
Zgubiłem się. Czyli sądzicie, że do sakw 60l crosso wejdzie tyle samo co do sakw 40l Ortlieb?
Inaczej mówiąc: jakiej pojemności używacie i czy macie problem z zapakowaniem się?

Właśnie też się zastanawiam nad pojemnościąm a chcę zakupić Ortlieb'a i mam mały zgryz czy wystarczą. Raczej interesuje mnie Wasza opinia na temat tego, czy po zapakowaniu się macie luz czy wszystko jest wypchane po brzegi a nawet jest problem.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 23 Paź 2011, 20:33 »
Mam ortlieby roller classik (bez wora). Swobodnie się pakuję (z żarciem na kilka dni) w komplet przód+tył, przy czym namiot jedzie luzem na bagażniku. Pojemność katalogowa kompletu to 64 litry. Pojemności faktycznej nie mierzyłem, nie potrzebowałem ;)

Ostatniego lata na dwoje mieliśmy taki zestaw: cztery ortlieby front, plus dwa ortlieby back plus wór, rozmiar chyba L. W sumie 88 litrów plus wór (pojemność nieznana). Wór rzadko bywał zapełniony w więcej niż połowie :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 23 Paź 2011, 20:47 »
Pytałem też znajomych i wspominali, że mają po 60l na tył (z przodu też sporo) i też się mieszczą. W każdym razie oni pakują do nich sporo - również namiot. Większy mają komfort w tym pakowaniu. Mogą zabrać kilka gadżetów więcej.

Chyba nastawię się na wersję dla 2 rowerów:
- 2 x Ortlieb 40l na tył

Sprawdzę jak pójdzie pakowanie do nich i jak będzie problem to dokupię do przodu
jakieś low-ridery. Mam nadzieję, że nie zabraknie mi miejsca. Też chciałbym bardziej komfort niż minimalizm :D

"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 23 Paź 2011, 22:13 »
Tak naprawdę w 40 litrów + namiot na bagażniku można spakować się odrobinę myśląc, co się zabiera. Brakuje jednak wtedy trochę miejsca na zapas jedzenia. Oczywiście jeśli zabierze się np 3 zmiany koszulek i spodenek rowerowych itd. Czyli zbytnio nie przejmując się minimalizmem.
Z dodatkowymi przednimi sakwami miejsca jest już nadmiar, można zabrać naprawdę sporo jedzenia, zimowy komplet ciuchów itd.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum