Autor Wątek: pojemność sakw rowerowych  (Przeczytany 5107 razy)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: pojemność sakw rowerowych
« 12 Sty 2012, 18:00 »
Na roczny wyjazd tyle nie mieliśmy ;-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 12 Sty 2012, 18:06 »
Na 5 dni po Polsce to w jedna sakwę bym się spakował (zakładając dobrą pogodę => mały śpiwór + ew. namiot na bagażniku)

edit -> w małą sakwę :)

Offline Mężczyzna zizu

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 11.01.2012
« 12 Sty 2012, 18:07 »
Hmm... Na Crosso nie ma 40l, są 30 i 60 - różnica w cenie wynosi 20 zł, więc pewnie skuszę się na 60l na tył - najwyżej zapełnię je do połowy, a w przyszłości coś na przód dokupię :)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 12 Sty 2012, 18:07 »
Najwięcej miejsca generują śpiwór, namiot. Pytanie jakich masz je gabarytów. Osobnym problemem niektórych jest zabierania 10 koszulek i 5 par spodni :)

Jak kupisz większe, to i tak je całe zapakujesz, bo "może to też się przyda" - taka ludzka natura.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna oszej

« 12 Sty 2012, 18:11 »
Robb pisał pewnie o sakwach Ortlieb, które to mają 40 litrów. Ja z takimi jeżdżę, i na 3 tygodnie do Rumunii się spokojnie w nie spakowałem, mam dodatkowo worek, ale w nim wożę karimatę, a niej pompkę; wokół niej owijam tropik od namiotu.

Offline Mężczyzna zizu

« 12 Sty 2012, 18:13 »
Namiot mam jakiś z Biedronki, za 80 zł czy coś. Nie wiem czy się nada - mam nadzieję, że tak, bo nie widzi mi się kupowanie w tym roku czegoś konkretniejszego, jak pojadę tylko raz czy dwa razy gdzieś dalej.

//

Robb pisał pewnie o sakwach Ortlieb(...) - 300 zl to za dużo dla mnie jest, z Crosso mogę kupić tylne sakwy 60l z roku 2007 (nowe) za 130 zł - stąd skłaniam się ku tej firmie.

Jak sądzę, haki przy sakwach lepiej jest mieć większe. Ale czy jest duża róznica w wytrzymałości haków 3 mm a 2 mm?

Offline Mężczyzna oszej

« 12 Sty 2012, 18:18 »
Ja rok temu kupiłem namiot fjorda nansena (w okolicach bodajże marca?kwietnia?) - była to wyprzedaż starego rocznika. Zapłaciłem dokładnie 230 zł. Teraz kosztuje ten sam ponad 400. Zastanów się :)
Z drugiej strony. Jak nie wiążesz z tym planów, to nie kupuj :)
Do Rumunii braliśmy taką płachtę p-deszcz, 3x3 metry, pod tym w razie ew. deszczu się chroniliśmy (wszyscy pod płachtę), lub ją rozciągaliśmy na noc, jak była niepewna pogoda.
Namiot zawsze się przyda. Ale póki co może pojeździj jednak z tym, i zobaczysz czego Ci trzeba. Może dziewczynę też przekonasz do jeżdżenia ;)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 12 Sty 2012, 18:32 »
Crosso mogę kupić tylne sakwy 60l z roku 2007 (nowe) za 130 zł - stąd skłaniam się ku tej firmie.

Gdzie kupisz za tyle? Bo i ja szukam!

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 12 Sty 2012, 18:35 »
wszystko zależy co to za namiot z tej biedronki, po prostu trochę farta jest w tym potrzebne. nie trzeba mieć od razu specjalistycznego sprzętu, lepiej jest często samemu na własnej skórze przekonać się co jest dobre, a co złe. ja w 2010 i 2011 przejechałem w sumie miesiąc z namiotem za 90 zł z Makro. Oprócz tego że był ciężki i duży to złego słowa o nim nie powiem, wytrzymał wiele ulew i wichur. Wiadomo jest to niska jakość, więc mocno się już sfatygował, tu lekko przetarł, tam trochę podarł. Dzięki niemu jednak dowiedziałem się co jest dla mnie ważne w namiocie, a z czego mogę zrezygnować i kupując już dobry, drogi namiot nie robiłem tego w ciemno ;-)

sakwy crosso 60 litrów spokojnie starczą Ci na kilku-kilkunastodniowe letnie wypady dla 1 osoby. Oczywiście wymaga to rozsądnego pakowania, a śpiwór i namiot jadą na wierzchu ;-) Najważniejsze jednak żebyś zastanowił się dobrze czy przykładowo na pewno 3 cywilne t-shirty są Ci potrzebne skoro większość dnia spędzasz na rowerze.

Na 5 dni po Polsce to w jedna sakwę bym się spakował (zakładając dobrą pogodę => mały śpiwór + ew. namiot na bagażniku)

edit -> w małą sakwę :)

to też zależy od gabarytów człowieka i stylu wyjazdu. Przykładowo moje klapki czy sandały rozmiar 47 zajmują dużo więcej miejsca niż te z rozmiaru 40 ;-) Jak ktoś decyduje się na gotowanie samemu to palnik, kartusz, gary też trochę miejsca zajmą. więc w 1 małą sakwę ja osobiście nie miałbym szans się zmieścić na 5 dni.
« Ostatnia zmiana: 12 Sty 2012, 18:42 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna zizu

« 12 Sty 2012, 18:43 »
To tak, mam do wyboru kilka:

Dry duży niebieski z 2007 - za 130 zł
Dry duży czarny  z obecnej kolekcji - 150 zł

Classic duży czarny, bez kieszeni zewnętrznych - 200 zł

I jeszcze dry small czarne - 120 zł

Najbardziej pasowałby mi niebieski z 2007 ze względu na to, że nie jest czarny :D

Offline Mężczyzna oszej

« 12 Sty 2012, 19:35 »
to też zależy od gabarytów człowieka i stylu wyjazdu. Przykładowo moje klapki czy sandały rozmiar 47 zajmują dużo więcej miejsca niż te z rozmiaru 40 ;-) Jak ktoś decyduje się na gotowanie samemu to palnik, kartusz, gary też trochę miejsca zajmą. więc w 1 małą sakwę ja osobiście nie miałbym szans się zmieścić na 5 dni.
Odniosę się do tego. W garnkach dużo rzeczy da się przewieźć. Więc de facto już tej przestrzeni aż tak dużo nie zabiorą. Ja jestem  za gotowaniem na benzynie, więc benzynę wiozę w do tego przeznaczonym pojemniku, w koszyku na bidon. Dobra pogoda-> sandały na nogi. Nie wiem po co klapki, skoro mam sandały :) Na 5 dni to 2 koszulki i jedna para spodenek przecież :) (No, tu może ktoś mnie oskarżyć od niezbyt dużą tego ilość, ale z doświadczenia wiem, że tyle wystarczy :) ). Nie wiem zatem jaki jest problem w spakowaniu się w jedną sakwę Ortlieba :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Sty 2012, 20:10 »
Namiot mam jakiś z Biedronki, za 80 zł czy coś. Nie wiem czy się nada - mam nadzieję, że tak, bo nie widzi mi się kupowanie w tym roku czegoś konkretniejszego, jak pojadę tylko raz czy dwa razy gdzieś dalej.
Mam jedynkę z Makro, którą kupiłem w podobnej cenie.
Weź sobie jakieś worki na śmieci czy coś, jeśli nie sprawdziłeś tego namiotu w działaniu.

Jak sądzę, haki przy sakwach lepiej jest mieć większe. Ale czy jest duża róznica w wytrzymałości haków 3 mm a 2 mm?
Ja mam 2mm i w tylnych sakwach doginałem. Zdecydowanie wolałbym te grubsze.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 12 Sty 2012, 20:17 »
Dobra pogoda-> sandały na nogi. Nie wiem po co klapki, skoro mam sandały

Niby tak, tylko że jak ma się SPD, to już w sandałach ciężko, chyba że kupisz sobie takie z blokami, prawda? Żeby nie było ja jeżdżę na platformach, ale dużo jednak lepiej jeździ mi się w butach rowerowych niż w sandałach. Może kwestia sandałów, ale szkoda mi wydawać na nie grubą forsę. Wówczas do tych pełnych butów zabieram alternatywnie klapki/sandały.

Ja jestem  za gotowaniem na benzynie, więc benzynę wiozę w do tego przeznaczonym pojemniku, w koszyku na bidon.

Ale niektórzy wolą [lub ich po prostu nie stać na benzynówkę] palnik na kartusz gazowy, zwłaszcza że to tylko 5 dni.

Na 5 dni to 2 koszulki i jedna para spodenek przecież

Z cywilnych ciuchów to na pewno. Ale zakładając upały to przydałaby się też jedna koszulka rowerowa na zmianę, pewnie i spodenki, skarpetki też by się przydały. No i nawet w ciepłe dni warto mieć chociaż 1 długi rękaw w razie ochłodzenia, czy to dziennego czy wieczornego, czy też przeciw moskitom, albo żeby w nocy podłożyć coś pod głowę. Ja bym jeszcze zabrał nogawki aby w razie czego mieć długie spodnie. Pogoda może też się załamać z dnia na dzień, niektórzy wezmą więc deszczówkę. Dołóż do tego ręcznik [chociażby szybkoschnący - ale Zizu1 może go nie mieć bo jest początkujący], mydło, pastę, szczoteczkę do zębów, może antyperspirant, olejek z filtrem na słońce albo szprej na komary?. Skoro gotujemy sami to jakieś przyprawy, herbaty, cukry też wieziemy, oraz zakupy które zrobi się wieczorem. Do tego dolicz jakieś zapasowe baterie, akumulatorki [w zależności od potrzeb], może jakaś mini apteczka?

Pewnie można się władować w 1 małą sakwę Ortlieba. Pytanie tylko po co i czy jest w stanie to zrobić Zizu1, który jeszcze nigdy nie był na wyprawie rowerowej. Lepiej więc niech kupi zestaw dużych sakw, na pewno mu się wiele razy przydadzą.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna oszej

« 12 Sty 2012, 20:20 »
Owszem. Ja napisałem o sobie. Ręcznik szczoteczke itp to niewiele. Jeżdżę w sandałach. To było wszystko o mnie :)
Nie miałem na celu narzucenia pakowania się w jedną sakwę, to raczej był kontrast do tych 100 litrów, bo na wyprawę po Polsce na 5 dni naprawdę 20 jak ktoś mocno chce wystarczy, a 60 crosso to aż nadto :)
Ja byle gdzie jeżdżę, to mam zawsze tylko 2 sakwy, a w jednej ląduje śpiwór, zapasowa dętka/narzędzia + podłoga od namiotu, w drugiej zaś ciuchy kuchenki itp.
Ale tak jak napisałem - to ja.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Sty 2012, 21:01 »
Ja na pierwszą "wyprawę" załadowałem się w 2 małe sakwy na tył + wór na górę z namiotem, ekstremalnie dużym śpiworem (2,1kg), karimatą i kurtką.
Namiocik za 150zł colemana ma realną wagę 2,4kg po wyjęciu niepotrzebnego szpeju. Żyje i ma się dobrze na razie, w tych pieniądzach też można coś znaleźć ;)

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum