Autor Wątek: Alternatywa dla Surly LHT  (Przeczytany 5760 razy)

Offline Mężczyzna kubbek

• Miasto: Koszalin
  • Na forum od: 20.04.2011
    • foto-portfolio
Alternatywa dla Surly LHT
« 11 Maj 2011, 00:21 »
Czy znacie jakąś ramę o podobnej jakości co Surly LHT? Może coś podobnie dobrego, a znacznie tańszego? a jeśli nie ma opcji z niższą ceną, to sama alternatywa mi wystarczy :-).

Czy mógłby mnie ktoś też oświecić i wytłumaczyć na czym polega wyższość stalowej ramy nad aluminiową? obecnie w trekkingu mam alu, a na miejskim ostrym kole mam stal, która nieoczekiwanie pękła na mufce.

O łatwości naprawy pękniętej stalowej ramy wiem, czy jest coś jeszcze? komfort elastyczniść?
If your pictures aren't good enough, you were not close enough.

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
« 11 Maj 2011, 08:39 »
Witaj Kubku, sam przymierzam się też do zakupu stalowej ramy na bazę do roweru wyprawowego, zrobiłem więc małe rozeznanie w temacie. Jeśli chodzi o zalety stali (mogę tu jedynie teoretyzować i przytoczyć opinię innych, ponieważ sam na dobrej jakości stalowej ramie jeszcze nie miałem przyjemności jeździć) to oprócz dużo łatwiejszego spawania, o czym już wspominałeś to właśnie komfort jazdy (o którym też jużwspominałeś:), bo stal ze względu na swoje właściwości podobno jest w stanie amortyzować drobne nierówności, w przeciwieństwie do aluminim, które ma być znacznie sztywniejsze. Rzekoma elastyczność ma też przeciwdziałać pęknięciom (wiadomo, co się lekko wygdnie i wróci na swoją pozycję to nie pęknie:)

Jeśli chodzi o alternatywę dla LHT to zobacz możę strone niemieckiego producenta ROTOR: http://www.rotorbikes.com/de/shop/rahmen. Strona niestety cholerka chyba bez angielskiej wersji językowej, ale w razie czego służę pomocą (a i google translator też nie odmówi pomocy:). Ja skłaniałbym się ku modelowi BOLID (bardzo fajny jest też komet, ale robią go chyba tylko pod Rohloffa). Ramy są bardzo solidne i fachowo wykonane, miałem okazję oglądać w sklepie, a i w Dreźnie widywać sporo rowerzystów na rowerkach z ramami tej firmy.

Tańszą alternatywą mogłaby być też ramka ze sklepu raco (w opini kolegi, z którym pracuję w warsztacie rowerowym też bardzo solidny sprzęcik).
http://shop.ra-co.de/default.asp?Shop=2

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 11 Maj 2011, 09:50 »
Poszukaj na allegro jakiegoś dawcy ramy, wyremontuj, pomaluj i będziesz miał rame na lata.

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
« 11 Maj 2011, 10:36 »
zgooglowac mozesz ''touring bikes'' i dostaniesz mase stronek do ogladania...

tutaj male zestawienie:
https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AswG0NjoltwrdHdHQTJaNms2WEozbjZyYW9pSnZkZnc&hl=en#gid=0

tutaj galeryjka:
http://www.pbase.com/canyonlands/fullyloaded

milego poszukiwania
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Offline Mężczyzna kubbek

• Miasto: Koszalin
  • Na forum od: 20.04.2011
    • foto-portfolio
« 18 Maj 2011, 21:56 »
Dziękuję bardzo, za podesłane linki i odpowiedzi. A może napisalibyście jaka ramę byście brali zamiast surliego?
If your pictures aren't good enough, you were not close enough.

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
Odp: Alternatywa dla Surly LHT
« 15 Sie 2012, 11:30 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 12:08 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 15 Sie 2012, 22:28 »
Moja ramka Surly jutro do mnie powinna trafić więc może jestem mało obiektywny. Ale z drugiej strony mam rozeznanie bo jestem na początku drogi (choć o krok dalej, niż wątkotwórca) ;-)
Są dla stalowych ram do roweru wyprawowego jakieś cztery opcje:
- bardzo droga rama/rower np. Koga Miyata, Salsa ew. Jamis
- dość droga rama Surly LHT
- zamówienie ramy na wymiar u kogoś, ceny trekkingowej to: Kondej ok. 1200, Rychtarski ok. 1800, Orłowski ok. 2800 (pytałem osobiście, ceny sprzed ok. miesiąca)
- kupienie używanego roweru z dobrego, lecz starego roweru, wywalenie zużytego osprzętu, regeneracja ramy (gwinty, lakier) i budowa nowego roweru (wychodzi ok. 1 tys. taniej niż wersja z Surlym.

Można też złożyć coś na ramie alu, np. Shannon, (albo tytanowej/karbonowej/drewnianej/z nanorurek) ale... pytanie dotyczy stalówki więc na tym się skupiam :)

Ja wybrałem Surly LHT dlatego, że cieszy się dobrą opinią i nie znalazłem dobrej alternatywy, spełniającej moje zachcianki. Kondej ma różne opinie, ponoć zdarzało się, że geometria roweru nie zgadzała się z zamówioną itp. itd. a na dodatek stalowego trekkinga można zamówić wyłącznie we wrześniu (!). Orłowski z ceną przesadził, a Rychtarski... cenowo wyszło to samo, co Surly, ale to trochę niewiadoma. Uznałem, że jeszcze nie jestem gotowy na niewiadomą, wybrałem więc gotowy produkt seryjny. Może to błąd, może nie - czas pokaże.
Opcji z używką i regeneracją nie wziąłem pod uwagę z racji tego, że o budżecie decyduje również moja małżonka (rowerująca jak najbardziej) i nie zaakceptowała wersji "wydajemy masę kasy, a główna część będzie używką po remoncie" ;-)

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
« 15 Sie 2012, 22:41 »
Rower Ukraina; to jest pierwowzór "Surly" !
@ Gallicjanin - interesujące, skąd masz tę informację?  :-\

« 16 Sie 2012, 11:51 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 13:32 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna nomorota

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 14.08.2012
« 17 Sie 2012, 11:36 »
Widzę, że temat już trochę wiekowy, jednak dorzucę parę swoich groszy.

Pytasz o coś podobnego do LHT, ale pytanie brzmi - jak jeździsz, czego oczekujesz od jazdy na rowerze? W zależności od upodobań, widełki sprzętowe mogą być szerokie, albo wąskie.

LHT to nie jest jakiś super wjątkowy rower. Jest elegancki i porządnie zrobiony. I otoczony pewnym nimbem, który wywołuje emocje. Jest wiele (jak sądzę) rowerów, na których jeździ się podobnie - tylko nie dostajesz od nich +10 pkt do Lansu, etc. Oczywiście cieszę się, że ludzie jeżdżą na Surly'ch zamiast na Nowoczesnych Mega Sprzętach. Cenię tę firmę, żeby nie było, że marudzę.

Ja, z różnych, m.in. finansowych powodów (ale nie tylko) jestem zwolennikiem kompletowania sprzętu z używanych klocków z allegro, od znajomych etc.
Można tam znaleźć, jeśli masz jakieś rozeznanie, bardzo dobre ramki i dobry osprzęt. Tu na forum też jest fajna rama do sprzedania. Jeżeli nie musisz mieć gotowca od ręki - zastanów się, czy nie złożyć roweru samemu. Plus jest taki, że przy okazji uczysz się jak ten rower jest zbudowany i jak o niego zadbać, naprawić etc.

Do wypraw rowerowych nadaje się prawie każdy rower, na którym jest tobie wygodnie.

Offline Mężczyzna andreas37

• Wiara Czyni Cuda..
  • Miasto: szczecin
  • Na forum od: 12.11.2011
« 19 Sie 2012, 11:57 »
Uważam ,że nie ma co przesadzać z doborem ramy..Moim zdaniem całkiem przyzwoite ramy wraz z widelcem wykonuje polska firma accent. Reszta jak wydaje się , to kwestia zachcianek, snobizmu i niewiadomo czego tam jeszcze..
Rachunek w istocie jest prosty: rama Surly + widelec + przesyłka = 1650 do 1800 PLN,
Rama accent np. shannon + widelec + przesyłka = 400 do 450 pln.
Nic dodać nic ująć, fakty mówią same za siebie..
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 19 Sie 2012, 12:09 »
Czyli Surly to gruba przesada? ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

« 19 Sie 2012, 13:15 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 13:32 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 19 Sie 2012, 13:15 »
Oj tam oj tam - snobem jesteś i już :P
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum