Autor Wątek: Alternatywa dla Surly LHT  (Przeczytany 5759 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: Alternatywa dla Surly LHT
« 20 Sie 2012, 01:04 »
Jestem tutaj bardzo zdecydowany.

Wyobraź sobie: jedziesz na wyprawę, pękła Ci rama.
Nie masz innego roweru i sklepu. jesteś powiedzmy gdzieś w afryce, azji... co robisz?
Strzelam: chciałbyś jednak zrobić choćby gruby spaw, który będzie trzymał choćby przez jakiś czas.

Spójrzcie na to szerzej: jak dyskutujemy o alternatywach dla Surly to trzeba wziąć pod uwagę nie tylko wszystko to co lata koło nosa.

Nie jeździłem na pospawanej, ale nie trudno sobie wyobrazić, że jakiś czas potrzyma.
To nie zmienia faktu, że w normalnych warunkach rama jest dla mnie do wyrzucenia :P

Z tego co mówicie, to alternatyw jest cała masa.
W zasadzie to prawda i nie prawda - zależnie od tego jaki scenariusz i potrzeby przyjmiesz.

Samą teorią człowiek nie żyje. W teorii to wszystko wygląda pięknie i idealistycznie a później wszystko można rozbić o konta poszanowania.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Dzielak

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.07.2012
« 20 Sie 2012, 07:07 »
Czołem,
obserwuję wątek, bo się fajnie rozwija dyskusja.
Dodam od siebie co zaobserwowałem :)
Kolega Freud prezentuje kultywowane przeze mnie przez długi czas stanowisko "zawsze bezpieczna", "maximum efektywności" czy jak to nazwać.
Kolega Wilk z koleji czysto użytkowe (no bo przecież ma doświadczenie z materiałami, o których pisze).

Oni się przecież w życiu nie dogadają - choć próbują!

Panowie - ja ze swojej strony dziękuję obydwu za bezcenne opinie (serio - właśnie szukam roweru i zastanawiam/zastanawiałem się m.in. nad Surly), niemniej jednak dotknęliście zjawiska relatywizmu prawdy i wydaje mi się, że każdy z Was ma rację (oczywiście każdy ze swojej perspektywy).

Pozdrawiam,
Dzielak

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Sie 2012, 07:23 »
Nie wiem jak z rama, ale widzialem bagazniki tubusa pospawane, które jezdzily. Mateusz też chyba to nieszczesne oczko w widelcu dospawal.

Szkoda że dyskusja zeszla na material, bo surly to przedewszystkim masa szczegolow potrzebnych na wyprawę, duze rozmiary, geometria,  itp. Ja szukalem dlugo i nic w zastępstwie nie znalazlem.

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Sie 2012, 07:28 »
Ciekawy artykuł o ramach karbonowych, a właściwie kompozytowych.
http://www.cyklomaniak.pl/index.php?akcja=fullnews&nid=11

Offline Mężczyzna nomorota

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 14.08.2012
« 20 Sie 2012, 08:57 »
Dobrze byłoby, gdyby odezwał się autor wątku i napisał, czego konkretnie szuka w Surly'm.

Póki co - posyłam ilustrację tezy, że naprawdę wiele rowerów zapewnia komfortową jazdę z bagażem (fot. z Rumunii).

Offline Mężczyzna rodert

• Na forum od: 06.07.2011
« 20 Sie 2012, 09:36 »
Właśnie próbuję sobie wyobrazić, przypadek bycia w dzikim kraju o niskiej kulturze technicznej, typu środkowa Afryka, czy Azja. Można pospawać byle jak z nadzieją że będzie trzymało i dalej jechać. Jednak spaw zrobiony u kowala może puścić w najmniej odpowiednim momencie, podczas przeciążenia, choćby na zakręcie, czy po wjechaniu w dziurę. I jeszcze taki mały dodatek. Spoina może nawet ładnie wyglądać, ale nie gwarantuje to że będzie dobrze trzymać. Tam gdzie spawa się elementy pracujące pod obciążeniem, spoinę prześwietla się, gdyż tylko tak można ocenić jej poprawność i wytrzymałość.

Dla mnie dalsza jazda na ramie CrMo spawanej u kowala, to rosyjska ruletka, igranie z własnym zdrowiem i życiem. Ilu z Was, zwolenników ratunkowego spawania uwzględnia takie konsekwencje?

Napisałem to aby rozwiać mit że ramę stalową CrMo można pospawać w każdych warunkach. Oraz że kryterium wyboru ramy stalowej z CrMo, dlatego że można ją pospawać w każdych warunkach, jest złudne.

Zdecydowanie większą podatność na spawanie w każdych warunkach będzie miała zwykła rama stalowa ze stali HiTen która kosztuje 10% ceny LHT.

Zatem proponuję rower na ramie ze stali HiTen jako budżetową alternatywę dla Surly LHT.

-

Myślę ze najlepszą możliwą alternatywę dla LHT, a nawet powiedziałbym, że dużo lepszą od LHT, wybrał Emes na swoją podróż. To rama stalowa CrMo lutowana na mufkach, która kosztowała ułamek ceny LHT.

« 20 Sie 2012, 10:49 »
Znalazłem prawie analogiczny wątek na amerykańskim forum: link
Pada tam kilka konkretnych propozycji ram Treka (830, 530) i innych.

Offline Mężczyzna Freud

« 20 Sie 2012, 10:53 »
Nie wiem jak z rama, ale widzialem bagazniki tubusa pospawane, które jezdzily. Mateusz też chyba to nieszczesne oczko w widelcu dospawal.

Szkoda że dyskusja zeszla na material, bo surly to przedewszystkim masa szczegolow potrzebnych na wyprawę, duze rozmiary, geometria,  itp. Ja szukalem dlugo i nic w zastępstwie nie znalazlem.
Miki - wymień tą masę szczegółów. Będziemy wiedzieć czego szukać ;)

Myślę ze najlepszą możliwą alternatywę dla LHT, a nawet powiedziałbym, że dużo lepszą od LHT, wybrał Emes na swoją podróż. To rama stalowa CrMo lutowana na mufkach, która kosztowała ułamek ceny LHT.
Czyli Wheeler 6600 z 1993 roku.
Ten Emesa jest nieźle odpicowany:
http://north-south.info/pl/blog/rower,2/
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 20 Sie 2012, 10:54 »
Znalazłem prawie analogiczny wątek na amerykańskim forum: link

"So everything must be as simple, easy to fix and replace
as possible. My bike does not even have gears"

:]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

« 20 Sie 2012, 11:10 »
surly to przedewszystkim masa szczegolow potrzebnych na wyprawę, duze rozmiary, geometria,

Wg strony Surly'ego LHT
dla 26" rozmiar 46 ta rama ma bazę kół 104 cm (z groszami). Dolna rura tylniego trójkąta - 46 cm. Mój Groover ma te wymiary odpowiednio: 110 i 42 cm. LHT ma wg rys technicznego wyraźnie obniżoną mufę suportu w porównaniu z moimi rowerami. Widelec z minimalnie większym niz zwykle wyprzedzeniem. Czy to są kluczowe różnice? Na to nie potrafię odpowiedzieć. Niższy środek ciężkości, więcej miejsca na bagaż - to na pewno ma jakieś tam znaczenie. Całe szczęście, że nie szukam kolejnego roweru 8)

Offline Mężczyzna Freud

« 20 Sie 2012, 11:37 »

"So everything must be as simple, easy to fix and replace
as possible. My bike does not even have gears"

Idąc dalej tym tropem - najlepszym rowerem na wyprawy jest monocykl  :P
:P haha. Teraz już wszyscy będą wiedzieli, że Wilk myli rowery z motocyklami ;) :D

Całe szczęście, że nie szukam kolejnego roweru 8)
:P haha - a ja szukam ramy HT do roweru wyprawowego. Dzięki za pocieszenie ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 20 Sie 2012, 13:53 »
Idąc dalej tym tropem - najlepszym rowerem na wyprawy jest monocykl  :P
:P haha. Teraz już wszyscy będą wiedzieli, że Wilk myli rowery z motocyklami ;) :D
Jesteś pewien, że to on coś myli?  ;D

Offline Mężczyzna Freud

« 20 Sie 2012, 13:55 »
Trop jest Wilka ;)  :icon_twisted:  ;D

Offline Mężczyzna andreas37

• Wiara Czyni Cuda..
  • Miasto: szczecin
  • Na forum od: 12.11.2011
« 23 Sie 2012, 19:47 »
I  widzę , że nie ma wzmianki o konkretach, cały wątek się rozbił o osobiste doświadczenia, opinie, poczucie wyższości  . A zainteresowany dalej nie wie jaką ma alternatywę dla Surly LHT...
Trzymajmy się wszyscy tematu...please.

Offline Mężczyzna andreas37

• Wiara Czyni Cuda..
  • Miasto: szczecin
  • Na forum od: 12.11.2011
« 23 Sie 2012, 19:50 »
Jeśli chodzi o mnie; użytkownicy "Surly" stanowią elitarny klub....

Z tym akurat się nie zgodzę..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum