Autor Wątek: Jezyki obce na wyprawach  (Przeczytany 6943 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jezyki obce na wyprawach
« 23 Maj 2011, 20:55 »
Cytat: "vilqu"
vooy.maciej napisał/a:   
młodzi mówią po angielsku jak u nas, a i miejscami sporo starszych osób rozumie niemiecki (nie licząc nawet niemieckich regionów)   

Masz na myśli regiony na Opolszczyźnie?

Chodziło chyba raczej o Siedmiogród ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Jezyki obce na wyprawach
« 23 Maj 2011, 21:08 »
Chyba masz rację;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Jezyki obce na wyprawach
« 23 Maj 2011, 21:21 »
Irlandczycy to naród mało pojętny

:shock:
Jakieś statystyki, badania?

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Jezyki obce na wyprawach
« 23 Maj 2011, 21:33 »
Cytat: "suchyy"
Jakieś statystyki, badania?

Oj tak, badania trwają na bieżąco :wink:

PS Kto mieczem wojuje... :wink:  

Edycja:

Aby nie być zupełnie gołosłownym znalazłem coś na szybko. Jest tutaj wielu analfabetów, spotkałem się z takimi osobami, a kolega, który pracuje w sklepie muzycznym ma z nimi kontakt na co dzień (co wychodzi na jaw przy poszukiwaniach płyt mniej znanych zespołów). Nieco danych na potwierdzenie:

http://www.irishcentral.com/news/The-dumbing-down-of-Ireland---23-percent-of-males-are-illiterate-112121484.html
http://www.nala.ie/main-research-oecd-international-adult-literacy-survey

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Jezyki obce na wyprawach
« 23 Maj 2011, 22:19 »

Hindiana chyba przeoczyła Twoje pytanie, więc pozwolę sobie odpowiedzieć za nią. Nie wiem jak jest w przypadku Marysi (myślałem, że jest w wieku przedszkolnym), ale nauka irlandzkiego jest obowiązkowa w szkole, podobnie jak nauka języka polskiego w Polsce. Inna sprawa, że Irlandczycy to naród mało pojętny i większość dorosłych nie zna nawet kilku słów (poza przekleństwami rzecz jasna), a w szkołach po gaelicku często najlepiej mówią dzieci emigrantów.

Marysia ma 7 lat, szkołę zaczęła w wieku 4 , jest wiec teraz po 3 latach edukacji. I wbrew opiniom tych, którzy tu nie mieszkają nie ma to nic wspólnego z przedszkolem. Matma, angielski, czytanie, spellingi, wszystko tak jak trzeba plus trochę dyscypliny, mundurki, rutyna dzienna. Rzeczywiście, nauka irlandzkiego jest w szkole obowiązkowa, poziom znajomości tego języka wśród samych Irlandczyków -zgadzam się - jest kiepski. Ale nie wszędzie. Im lepsze wykształcenie, tym lepszy irlandzki. Sporym snobizmem jest mówienie Gaelic w domu czy wysłanie dziecka do szkoły z mówionym irlandzkim - za angielski np na przerwach przewidziane są kary. Co do bystrości dzieci emigrantów, to jest to prosty mechanizm - te dzieciaki są dwujęzyczne,. bo wyjścia raczej nie mają. Naturalnie wykształcają wiec sobie większe zdolności lingwistyczne. W szkołach średnich jest jeszcze lepiej, bo dochodzi np francuski a oni w większości nadal najlepsi. Irlandczycy nie uczą się innych języków bo po co? I tak wszędzie dogadają sie po angielsku. Generalizując, rzecz jasna.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Jezyki obce na wyprawach
« 24 Maj 2011, 00:36 »
Cytat: "Waxmund"
a ten temat widzieli?
http://www.podrozerowerow...?t=1856&start=0
Nie widzę związku. Jakby przenieść posty stąd do podlinkowanego przez Ciebie tematu, to poczyniono by offtop ;)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Jezyki obce na wyprawach
« 24 Maj 2011, 08:45 »
Cytat: "aard"
vooy.maciej napisał/a:   
młodzi mówią po angielsku jak u nas, a i miejscami sporo starszych osób rozumie niemiecki (nie licząc nawet niemieckich regionów)   

Masz na myśli regiony na Opolszczyźnie?

Chodziło chyba raczej o Siedmiogród ;)

bingo :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Jezyki obce na wyprawach
« 24 Maj 2011, 21:50 »
Patrz! Nigdy nie słyszałem o przypadku zajechania drogi rowerzyście! Czyżby to się dzieje tylko użytkownikom rowerów elektrycznych?
Wracam do jeżdżenia.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 08:25 »
Cytat: "Michał Wolff"

znajomość angielskiego wystarcza w zupełności do bezstresowego podróżowania

Też tak myślałem dopóki nie pojechałem do Am. Południowej :-) (albo to dlatego że moje wyprawy były niezbyt poważne :-))

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 09:42 »
Niemieckich turystów na całym świecie nie brakuje. Prawie w każdym odwiedzonym przeze mnie kraju (z Mongolią na czele, gdzie niemiecki był wyjątkowo popularny!) nie raz zdarzyło mi się ze zagadywano do mnie po niemiecku a angielskiego nie znano....
Ty Michale jeździsz dla widoków i chwała Ci za to, bo sam też preferuję taki sposób podróżowania, ale są też osoby które poza

załatwiać dziesiątek formalności, noclegów na kempingów, biletów na lotniskach, towarów w sklepach, dogadywać się z żołnierzami na nieprzyjemnych granicach)

szukają kontaktu z ludźmi, chcą ich poznać, przenocować u nich, czy choćby pomóc tak jak Robb i Anooshka. Wtedy języki te najbardziej popularne, czyli właśnie m.in. niemiecki są bardzo przydatne.

To że Tobie poza angielskim inny język nie jest potrzebny, nie jest równoznaczne z tym że innym też się nie przyda.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 10:19 »
W gruncie rzeczy wszytko zalezy od tego jak czesto ktos na wyprawie schodzi z roweru :-)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 16:32 »
uczyłam się serbskiego tylko dlatego, że miałam pojechac na Bałkany.
Można uznać to oczywiście za bezsensowną stratę czasu i np. mało opłacalne zajęcie i oczywiście pracochłonne, jednak mnie to przyniosło dużo radości i relaksu po pracy, równocześnie zmusiło mózgownicę do jakiegos tam innego wysiłku...dodatkowo mogłam SAMA  wygłosić krótką mowę powitalną po serbsku do ponad setki osób na pewnej zapomnianej przez Boga wsi, gdzie akurat odbywał się zlot rodzinny - bezcenne. :D
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Bitels

• Gość
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 16:40 »

Cytat: "Waxmund"

czy choćby pomóc tak jak Robb i Anooshka

I co? Obstawiasz , że w tym Tadżykistanie z miejscowymi się akurat po szwabsku dogadywali? :wink:
Pewne języki są znacznie bardziej użyteczne od innych; jeśli chodzi o samo podróżowanie - to znacznie lepiej nauczyć się rosyjskiego (zresztą w tym języku Polak dogada się bez większych problemów nawet z minimalną znajomością) czy hiszpańskiego, ewentualnie francuskiego (Kanada, zachodnia Afryka)

Tutaj masz tabelkę najpopularnejszych języków świata:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Najcz%C4%99%C5%9Bciej_u%C5%BCywane_j%C4%99zyki_%C5%9Bwiata

Niemiecki jest dopiero na 12 miejscu, mówi nim 110mln, z czego 90mln mieszka w Niemczech i Austrii, a te pozostałe 20mln koncentruje się głównie w Europie, w bliskim sąsiedztwie Niemiec (jak północne Włochy, południowa Dania, wschodnia Francja, czy wreszcie nasz Śląsk, czy ogromna mniejszość turecka w Niemczech) - aż dla 100mln z tych 110 jest to język ojczysty; jednym słowem poza Europą jego użyteczność jest minimalna.

Zacznij w końcu czytać ze zrozumieniem. Wax nawet nie pomyślał, że w Tadżykistanie można rozmawiać po (jak to nieładnie określiłeś) szwabsku, więc nie czepiaj się czegoś do czego nie można się przyczepić.
A te tabelki i statystyki wsadź sobie głęboko, bardzo głęboko do....kieszeni.
Jakby ludzie mieli się kierować w życiu tabelkami, statystykami to już dawno wszyscy jeździliby rowerami elektrycznymi.
Chyba jasno wyraziłem zdanie, jak sądzę większości z nas na temat twojego stylu pisania na tym forum. Ale co się dziwić:

Tak więc nie masz co uderzać w takie tony - bo ja jestem po prostu sobą i się zmieniać nie zamierzam, na szczęście nie każdy jest "uczesany i przezorny"

Takiego credo życiowego nikomu nie życzę, a tobie nawet nie współczuję, bo jak piszesz, sam je sobie wybrałeś.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 18:58 »
Ale trzeba sobie zdawać z tego sprawę, że jest to postawa rzadka, spotykana najczęściej u ludzi dla których nauka języków jest pewnym rodzajem pasji.

Rzadka? Prawie wszyscy moi znajomi uczą się jakiegoś języka tylko dlatego, że to ich hobby. Japoński, hiszpański, chiński, fiński... Moim zdaniem takich ludzi jest całe mnóstwo - zwłaszcza młodych i w dużych miastach, gdzie są do tego większe możliwości.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum