Autor Wątek: Jezyki obce na wyprawach  (Przeczytany 6944 razy)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 19:13 »
Poza RFN i Austrią, po niemiecku można się dogadać na Węgrzech, często na Bałkanach i w Turcji. W Turcji i na Węgrzech znacznie łatwiej niż po angielsku.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 19:20 »
OT

Leżę sobie na L4. I tak czytam z nudów. Będzie ciąg dalszy? Iść po chipsy?  :roll:

Bitels

• Gość
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 19:25 »
Cytat: "Michał Wolff"

Nie Bitelsie - pokazałeś tylko że nie umiesz rzeczowo dyskutować.

Statystycznie analizując twoje posty na tym forum, znasz się na wszystkim najlepiej, wiesz wszystko w stopniu doskonałym, a jak ktoś pisze coś innego to mu wytykasz totalną nieznajomość tematu, brak doświadczenia i nieobycie w rowerowych wyjazdach zagranicznych.
Zaraz oczywiście znajdziesz 1000 argumentów, że nie mam racji. Ale to ocenią już inni, bo ja z tobą już kończę.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 19:32 »
Cytat: "arkadoo"
Poza RFN i Austrią, po niemiecku można się dogadać na Węgrzech, często na Bałkanach i w Turcji.

Do listy dopisałbym jeszcze Włochy ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 19:40 »
angielski to podstawa z tym każdy się zgodzi, bez tego ani rusz, nawet w zdobywaniu informacji przed wyjazdem

ja polecam rosyjski, nie tylko do wypraw w tereny byłego zssr i satelit, ale do internetu przede wszystkim, bo jak wiadomo, że czegoś nie ma to ruscy to mają (np. kto kopiuje całą bazę części mercedesa (EPC) na bieżąco? Ruscy oczywiście)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 19:50 »

To jest "urban legend".
[...]
Inna sprawa to wiarygodność takich statystyk i tego co się uważa za znajomość języka; bo wg tego samego źródła (badań przeprowadzonych przez UE) to w Polsce biegle dwa obce języki zna 32% co oczywiście jest całkowicie nierealne. Dla mnie człowiek znający język - to taki który jest w stanie zaliczyć uniwersytecki egzamin z jego znajomości

Wykrywam sprzeczność w Twoim poście - podpierasz się statystykami, a później sam dochodzisz do wniosku, że są o kant d..py rozbić. :D

To nie urban legend, to życie mi napisało taki scenariusz, że na Węgrzech męczyłem Madziarów swoim niemieckim. Po angielsku, to w stolycy nawijają. Reszta pozostała wierna ideałom C.K.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mateusz

Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 19:54 »
Panie Michale muszę przyznać, ze mnie Pan zaintrygował. Do tego stopnia, iż trochę wkręciłem się w temat, i z myślą przewodnią: "Czy ten Wolff ma rację?" użyłem google. Nie wiem czy wikipedia jest dla Pana wystarczająco wiarygodnym źródłem, wszak jak widzę bez cyferek i powoływania się na autorytety uznaje Pan wpisy za niewystarczająco merytoryczne, ale:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Europa_niemieckoj%C4%99zyczna

Napisano tutaj iż (cyt.):
'Niemiecki jest pierwszym językiem ok. 90-95 milionów ludzi w Europie (co stanowi 13,3% wszystkich Europejczyków), będąc drugim najczęściej używanym językiem ojczystym w Europie po rosyjskim, a przed francuskim (66,5 miliona mówiących) i angielskim (64,2 miliona mówiących)".

Dane te świadczą o tym, iż język niemiecki jest w Europie językiem bardziej popularnym aniżeli forsowany przez Pana angielski.

Podsumowując: w Pana podróżach po Europie (gdyż "resztę świata" dopiero Pan liznął) na które się Pan powołuje bardziej przydatnym językiem wydaję się być jednak... niemiecki.

be mu guest

wtf?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 19:57 »
Dane te świadczą o tym, iż język niemiecki jest w Europie językiem bardziej popularnym aniżeli forsowany przez Pana angielski.

hmm, czytając ten cytat dowiadujemy się tylko o znajomości języków ojczystych, a nie o znajomości języków w ogólności (niemiec z ojczystym niemieckim może posługiwać angielskim, francuskim itd)

My home is where my bike is.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 20:04 »
Dołączam się do zastrzeżeń Kolegów.
Napisano tutaj iż (cyt.):
'Niemiecki jest pierwszym językiem ok. 90-95 milionów ludzi w Europie (co stanowi 13,3% wszystkich Europejczyków), będąc drugim najczęściej używanym językiem ojczystym w Europie po rosyjskim, a przed francuskim (66,5 miliona mówiących) i angielskim (64,2 miliona mówiących)".

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 20:08 »
Wtrącę trzy grosze o Węgrach.
Byłem tam kilka razy (na rowerze oczywiście), łatwiej jest tam rozmawiać po niemiecku    (mają to chyba po swojej "unii" z Austrią).W rozmowach z obcokrajowcami pierwsze pytanie to czy mówisz po niemiecku, spotkałem się z tym kilkakrotnie.

Odradzam rozpoczynanie rozmowy od zwrotu " Do you speak english"!
Często reagują na to alergicznie. :(  

Najlepiej "Jo napot"

Offline Giovanni

• bikestats
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 20:17 »
A ja na Węgrzech z młodymi ludźmi rozmawiałem po angielsku a ze starszymi trzeba było gadać po niemiecku. Tylko że Węgry to dosyć mały kraj.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 20:20 »
Uhhh, to ja będę jak Remigiusz. Nie wyjadę nigdzie za granice przez 15 lat. Po tym okresie już większość europejczyków będzie znała język polski ;)

Offline Mateusz

Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 20:31 »

Wiem, że potrzeba dowalenia Michałowi Wolffowi jest bardzo kusząca, ale żeby się czepiać o literówkę? :lol:

Wybacz, nie mogłem sie powstrzymać. Nie miej mi za złe  :wink:

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 20:33 »
O, i zrezygnowałeś z Pana.;)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Giovanni

• bikestats
Jezyki obce na wyprawach
« 25 Maj 2011, 20:34 »
Tylko z tym pierwszym językiem niemieckim dowalenie ci nie wyszło :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum