Tutaj masz tabelkę najpopularnejszych języków świata:http://pl.wikipedia.org/wiki/Najcz%C4%99%C5%9Bciej_u%C5%BCywane_j%C4%99zyki_%C5%9Bwiata
Język niemiecki ma swoich użytkowników w wielu krajach, gdzie nie ma statusu oficjalnego. Są to: Stany Zjednoczone, Brazylia, Kanada, Francja, Argentyna, Rosja, Kazachstan, Australia, Holandia, Wielka Brytania, Hiszpania, Chile, Paragwaj, Węgry, Republika Południowej Afryki, Meksyk, Izrael, Rumunia i Czechy.
może starajmy się nie dowalać, tylko dyskutować :mrgreen:
Cytat: "Michał Wolff"Wiem, że potrzeba dowalenia Michałowi Wolffowi jest bardzo kusząca, ale żeby się czepiać o literówkę? Wybacz, nie mogłem sie powstrzymać. Nie miej mi za złe
Wiem, że potrzeba dowalenia Michałowi Wolffowi jest bardzo kusząca, ale żeby się czepiać o literówkę?
A zawiera ona dane dla ilu osób (spośród wszystkich mówiących danym językiem) jest to język ojczysty; innymi słowy widać ile osób zna dany język poza krajem w którym się nim mówi.
sam znam egipcjankę która po 2 latach nauki mówi wręcz idealnie po polsku... raz na ruski rok jakąś końcówkę przekręci, zero obcego akcentu, korzeni polskich.... ewenement.