Autor Wątek: Która firma jest lepsza ?  (Przeczytany 2786 razy)

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Która firma jest lepsza ?
« 12 Maj 2011, 11:49 »
Witam ! Chciałbym zapytać, która firma robiąca osprzęt(przerzutki, manetki itp.) jest lepsza ?
Bo zauważyłem, że firma SRAM jest dużo droższa od Shimano ..  :P  :P

Offline kamil83

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 26.04.2011
« 12 Maj 2011, 15:05 »
Która lepsza?? Ale jaka klasa?? Bo jeśli chodzi o X-9 czy XTR jest to sprzęt porównywalny, przynajmniej według mnie. Dużo zależy od przyzwyczajenia. Ale jesli porównamy zwykłe DEORE z X-9, to wiadomo, że X-9 duzo lepsza. Ja wolę Shimano, tak po prostu. Należy sie trzymać jednej zasady. Przerzutka i manetka tej samej firmy, bo może być różnie.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 12 Maj 2011, 15:17 »
He he....dobre, podoba mi się ten temat.  To się dopiero kłótnie zaczną  :mrgreen:
To może od razu ustalimy jakie święta ważniejsze Boże Narodzenie czy Wielkanoc.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
« 12 Maj 2011, 17:29 »
furman hahahaha, mówisz trafiłem z wątkiem  :P  :P
kamil83 dokładnie chodzi mi o te dwie klasy, które podałeś  :) .. i także chciałem się zapytać, czy przerzutka i manetka powinna być z jednakowej firmy  :)  teraz wiem w sumie wszystko, bo jeżeli są porównywalne to oczywiście wybieram Shimano, tak jak Ty, tak po prostu   :D  :D  :D

Offline Mężczyzna ciman

• Na forum od: 26.05.2009
« 12 Maj 2011, 17:58 »
Byłem użytkownikiem osprzętu Srama (X-9) przez 3 dni i z całą stanowczością mogę go odradzić. Pomijam fakt, że w razie awarii części zamienne są znacznie ciężej dostępne (w Warszawie znam tylko jeden sklep, gdzie da się kupić osprzęt Sram i to na zamówienie, "bo tego prawie nikt nie kupuje"). Zrezygnowałem z niego z powodu, którego nie udało mi się do końca wyjaśnić, nie potrafił odkryć tego nawet serwis sprzedający ten osprzęt :D - otóż przy rozcentrowanym kole (moja stara obręcz jest odkształcona i ma 2cm bicie góra-dół nie do wycentrowania) nie da się precyzyjnie ustawić przerzutki, ociera na najmniejszych albo największych zębatkach w zależności od dokręcenia baryłki. Próbowałem wszystkiego, wymiany haka, manetek, napędu (na szczęście miałem do tego dostęp), nawet piastę przeplotłem, na 100% jest to kwestia krzywej obręczy, w każdym innym kole działało bez problemu. Nie potrafię wyjaśnić i do tej pory się dziwię jak to jest możliwe - ale do osprzętu Shimano wróciłem z pocałowaniem ręki.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 12 Maj 2011, 21:30 »
Bardzo krótko miałem kontakt z manetkami srama. Zdecydowanie mi nie podpasowały, zmieniałem przypadkowo biegi, jakoś tak niewygodnie było. Przesiadka na shimano rozwiązała wszystkie moje problemy.
Ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia - manetki w fullu zmieniłem na identyczne z tymi w wyprawowym.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna ciman

• Na forum od: 26.05.2009
« 12 Maj 2011, 21:32 »
O właśnie, przypadkowe przełączanie biegów - o tym jeszcze zapomniałem. Mi też to się parę razy zdarzyło, w Shimano nigdy.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 12 Maj 2011, 22:13 »
O właśnie, przypadkowe przełączanie biegów

Ciekawe :? jeszcze nigdy mi się to nie przytrafiło, a od dłuższego czasu używam gripów i przerzutek Srama (X-7) Powiem nawet, że "przesiadka" z Shimano  na Srama była bardzo dobrą decyzją. Shimano wygrywa powszechną dostępnością ale na pewno nie można  powiedzieć, że jest lepsze jakościowo.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
« 12 Maj 2011, 22:17 »
Wydaje mi się, że pytanie w wątku zostało postawione niezbyt fortunnie. Nie można jednoznacznie powiedzieć, która z tych firm jest lepsza czy gorsza. Obie mają swoje plusy i minusy. Zarówno jedna i druga firma ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Każdy wybiera co dla niego lepsze.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 13 Maj 2011, 11:30 »
Sram to nie tylko gripy. Jeśli komuś uda się przypadkowo zmienić bieg w Triggerach to naprawdę mocno się zdziwię.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 13 Maj 2011, 12:51 »
Fabrycznie w rowerze miałem przerzutkę i gripshifty 3.0 i byłem z nich bardzo zadowolony. Przerzutka, mimo że to niski model wytrzymała 15000 km i pewnie jeszcze by dała radę ale już kółka w wózku były zmasakrowane. Wolę gripshifty więc wymieniłem zestaw na X.7, jak na razie bez problemów. Nigdy nie miałem przypadku, żeby mi się bieg sam zmienił  :)
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline wiacek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 02.01.2011
« 19 Maj 2011, 17:35 »
A ja korzystam z SRAM DualDrive od wielu lat i nie mogę złego słowa powiedzieć.
Nie przypominam sobie sytuacji by zawiódł, biegi zmienia bez problemu i tylko wtedy, kiedy ja tego chcę.

Cytat: "ciman"
Pomijam fakt, że w razie awarii części zamienne są znacznie ciężej dostępne

Ale czy to wina sprzętu, czy sklepów, że nie sprowadzają?

"bo tego prawie nikt nie kupuje"

No jak nie ma to nie kupują i przy okazji jeszcze jest droższy, bo rzadki i na zamówienie.

w Warszawie znam tylko jeden sprzęt, gdzie da się kupić osprzęt Sram

A jaki to "sprzęt"? Jeśli nie chcesz im robić reklamy - wyślij na gg - kiedyś może się przydać.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 20 Maj 2011, 12:56 »
Cytat: "wiacek"
Pomijam fakt, że w razie awarii części zamienne są znacznie ciężej dostępne

Ale czy to wina sprzętu, czy sklepów, że nie sprowadzają?

"bo tego prawie nikt nie kupuje"

No jak nie ma to nie kupują i przy okazji jeszcze jest droższy, bo rzadki i na zamówienie
O! Widzę że mamy do czynienia z zatwardziałym zwolennikiem  :lol:

Offline Mężczyzna Adunaphel

• antybajkstat
  • Miasto: Koszalin
  • Na forum od: 13.06.2010
« 20 Maj 2011, 20:33 »
Mam znajomego, który używa tylko osprzętu Srama i firm w posiadaniu owego. Jego argumentacja jest dość specyficzna i pokrętna. Tłumaczy swój wybór tym iż fakt że niemal wszyscy w jego otoczeniu posiadają osprzęt "Shitmano" powoduje, że są "nieoryginalni i niepostępowi, a do tego mają rowery jak z domu dziecka, nigdy nie próbowali alternatywnych rozwiązań i są niewolnikami własnych przyzwyczajeń, do tego jakby wszyscy kupowali osprzęt Shitmano to ceny komponentów tej firmy były by trzy razy wyższe, ze względu na brak konkurencji a jakość ich spadła by na łeb na szyje". Z jednej strony tłumaczy że nie chce dać zarobić potentatowi rynkowemu i wspiera mniej zamożne firmy a z drugiej nie dostrzega faktu że Sram to także moloch korporacyjny, tyle tylko że jego potęgę finansową  widać dopiero w USA. Osobiście używam Shimano, ze względu na przyzwyczajenie, dobrą znajomość komponentów i wrodzone lenistwo, które nie pozwala mi na zagłębianie się w walory użytkowe produktów konkurencji.
antybajkstat do kwadratu i 0

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum