Autor Wątek: [V-brake] zerwana linka tylniego hamulca  (Przeczytany 1658 razy)

Offline Mężczyzna magnum146

• Miasto: Jura
  • Na forum od: 14.03.2009
[V-brake] zerwana linka tylniego hamulca
« 15 Maj 2011, 09:44 »
Witam, wczoraj wybrałem się na wycieczkę rowerową moim Krossem V3 i już przy pierwszym hamowaniu rączka tylnego hamulca została mi w ręce..

Okazało się, że linka pękła. Teraz mam pytanie, sam sobie to wymienię czy muszę biec do jakiegoś serwisu? Wystarczy jak kupię linkę i sam zrobię?
http://allegro.pl/linka-hamulca-linki-przerzutki-pancerz-koncowki-i1604839353.html

Jeszcze chciałem zapytać czy mając gwarancję od tego Krossa (nie zrobiłem na początku żadnej regulacji w ich serwisie) teraz mogę udać się do autoryzowanego serwisu i prosić o zrobienie tego czy odpowiedzą mi, że już gwarancja jest nieaktualna?

Czekam na pomoc
Z góry dzięki
Rower: Kross Hexagon V3 - od 2010r
manetki, przerzutka przód i tył: Shimano Altus

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 15 Maj 2011, 10:52 »
Linkę możesz i chyba nawet powinieneś sam wymienić. Przynajmniej nauczysz się regulować hamulce. To naprawdę nie jest trudne.
Chyba nie opłaca się kupować takich drobiazgów na allegro, jak pójdziesz do sklepu/serwisu to przy okazji możesz poprosić o pomoc i "zaprzyjaźnić" się na przyszłość z mechanikiem :-)

O gwarancję bądź spokojny, w razie dużej awarii masz jeszcze rękojmię.
Regulacji roweru warto się nauczyć - szkoda czasu na jeżdżenie do serwisu, żeby tylko pokręcili śrubką i skorygowali naciąg linki :-)
Tylną przerzutkę chyba już się nauczyłeś regulować ? :)
O tutaj :
http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?p=39617&highlight=#39617
Z hamulcami v-brake jest prościej.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

« 15 Maj 2011, 13:33 »
Okazało się, że do autoryzowanego serwisu go nie oddam, bo przeczytałem gwarancje i jest napisane:
'Gwarancji nie podlegają materiały i elementy ulegające naturalnemu zużyciu w czasie eksploatacji, tj.: opony, dętki, chwyty i rogi kierownicy, linki i pancerze, klocki hamulcowe itd.

Jutro pójdę kupić linkę do sklepu rowerowego i zrobię to sam ;)

Regulacji roweru warto się nauczyć - szkoda czasu na jeżdżenie do serwisu, żeby tylko pokręcili śrubką i skorygowali naciąg linki  

Od samego początku jak mam rower - nie potrafię go dobrze wyregulować. Bardzo denerwuje mnie najmniejsze przeskakiwanie, które słyszę podczas jazdy. Cały czas wydaje mi się, że tak na prawdę ani przednia ani tylna przerzutka nie jest dobrze wyregulowana.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 15 Maj 2011, 15:56 »
W pierwszej kolejności sprawdź czy hak przerzutki nie jest krzywy; wymień pancerze i linki od przerzutek na porządne, nie stawiające za dużych oporów, z doświadczenia wiem, że to stanowi największy problem podczas regulacji.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 15 Maj 2011, 20:21 »
Cytat: "magnum146"
Od samego początku jak mam rower - nie potrafię go dobrze wyregulować. Bardzo denerwuje mnie najmniejsze przeskakiwanie, które słyszę podczas jazdy. Cały czas wydaje mi się, że tak na prawdę ani przednia ani tylna przerzutka nie jest dobrze wyregulowana.

Jeździj szybciej, wiatr i przyspieszony oddech zagłuszą napęd. :)
Delikatne terkotanie napędu to zawsze będzie. Daj się przejechać komuś, kto ma większe doświadczenie, to ci powie czy jest dobrze czy nie.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Maj 2011, 20:58 »
jak łożyska świeże to powinna być cisza :)
postaw rower na siodełku (tylko najpierw je zabezpiecz), pokręć korbami, zmieniaj biegi to zobaczysz co się jak porusza i gdzie ociera się łańcuch.

My home is where my bike is.

« 15 Maj 2011, 21:42 »
Jeździj szybciej, wiatr i przyspieszony oddech zagłuszą napęd. :)

A no najczęściej jeżdżę na 3 - 7 bo mam taki rower, że najlepiej jeździ mi się po idealnie płaskich nawierzchniach właśnie w takim ustawieniu :)

Tak ogólnie to co myślicie o moim Krossie Hexagon V3, który prezentuje się następująco:

postaw rower na siodełku (tylko najpierw je zabezpiecz), pokręć korbami, zmieniaj biegi to zobaczysz co się jak porusza i gdzie ociera się łańcuch.

jak tylko znajdę trochę czasu to przyprowadzam rower do domu i biorę się za regulacje bo tak się nie da jeździć w dłuższe trasy.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 16 Maj 2011, 17:52 »
patrząc na to zdjęcie, to można o nim najwyżej powiedzieć że ma brudne opony.
Wrzuć od razu linka do specyfikacji, a dodatkowo poszukaj na forum. Już było nie raz gadane o tym rowerze.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum