Efekt jest taki, że ludziom wchodzi woda do piwnic, a lustro wody gruntowej jest w najgorszym okresie na około 60cm pod ziemią
Przykład z mojego podwórka:Ciepłowni Kawęczyn parę lat temu zakazano używania wód gruntowych do celów przemysłowych, ochrona leżących nieopodal torfowisk itd. Efekt jest taki, że ludziom wchodzi woda do piwnic, a lustro wody gruntowej jest w najgorszym okresie na około 60cm pod ziemią Klasyczne wylewanie dziecka z kąpielą.
i ile do nich reszta społeczeństwa musi dopłacać
[...] niż polski węgiel (bardziej kaloryczny i lepszej jakości).
od czasu jak taki głupi pies z drugim podobnym pogonił moją córkę to się boi do dziś. Nadmienię wcześniej, że psa osobiście miałem i to nie małego przez 13 lat i wiem co to jest odpowiedzialność za zwierzaka i z czym wiąże się posiadanie psa.Tak więc uważam, że właściciel psa, musi być odpowiedzialny za czyny psa. I trudno mi się powstrzymać przed tym, aby napisać, że w większości przypadków na wsiach są zwyczajnie bezmyślni ludzie, skoro puszczają psy biegające na ulicy. To ciekawe czemu przy głównych drogach są pozamykane? Bo zwyczajnie je przejechali. Dopiero wtedy coś drgnęło w tej głowie że psa trzeba zamknąć na swojej posesji. Tak więc na bocznych drogach nie przejechali to nie ruszy się nic w głowie, bo za dużo to wymaga myślenia.Skoro tak, to zastrzelić, przejechać, bo inaczej nie zrozumie. To jest trochę takie myślenie jak na drodze. Jak ja jestem duży to wszystko mogę, albo relacja typu rowerzysta-auto. Dziecko na rowerze w wieku 5 lat, jest na takiej wysokości jak głowa dużego psa. To wyobraźmy sobie, że my dorośli jedziemy rowerem i goni nas pies wielkości sporego cielaka, krówki itp. Jak szczeka i biegnie obok nas, jego głowa jest na wysokości naszego czoła. POczylibyśmy się fantastycznie. Zapewniam, że połowa z nas bałaby się psów jak moja córka. I to tylko przez takiego nieodpowiedzialnego mieszkańca wsi.Kupię więc jakąś broń, podpowiedźcie jaką.
Prowadziłem w tym roku kilkanaście (myślę że ok 11) obserwacji.
Cytat: globalbus w 26 Lis 2014, 14:07Efekt jest taki, że ludziom wchodzi woda do piwnic, a lustro wody gruntowej jest w najgorszym okresie na około 60cm pod ziemiąTo jest raczej efekt tego że postawiali chałupy na bagnach
Większość ludzi myśli, że ci straszni "ekoterroryści" to tylko o robaczkach i roślinkach myślą. Nie przyjdzie im do głowy , że to wszystko się ze sobą łączy i wpływa na jakość życia i zdrowia. Np. osuszanie bagien prowadzi do znacznej emisji CO2 z tychże bagien. Ludzie myślą, że cała Ziemia jest ich i mogą sobie robić co chcą, nie patrząc na inne gatunki i następne pokolenia.
Obserwacja tzn sprawdzanie czy sprawca ugryzienia nie był wściekły?