Autor Wątek: Psy - jak odstraszyć?  (Przeczytany 67025 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Psy - jak odstraszyć?
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 8 Mar 2016, 07:47 »
Cytat: Emes
Tego samego dnia musiałem odpędzić kilka z nich, rzucając kamieniami. Pojedynczy pies jest łatwy w obsłudze, ale w nocy często zbierają się w watahy. A ponieważ pustynny pies jest zazwyczaj głodny i zły, wataha może być naprawdę groźna.

I były tam. Najpierw usłyszałem pojedyncze szczekanie z lewej strony. Potem kolejne, trzecie, czwarte... Dużo. Za dużo! Już mnie dostrzegły i zbliżały się, wciąż ukryte w ciemności. Oceniłem dystans na jakieś dwieście metrów od drogi. Warunki mi sprzyjały: brak wiatru, lekkie nachylenie w dół. Mogłem bez wysiłku utrzymać prędkość 30km/h, więc zdecydowałem się uciekać. Przewodnik stada gonił mnie jeszcze po drodze przez pewien czas, ale zadziałało. Jeśli ktoś próbuje zrobić to samo, niech lepiej będzie pewnym, że jest w stanie umknąć. Pies może osiągnąć 45km/h w kilka sekund i utrzymywać to tempo przez kilkaset metrów. A uciekająca ofiara doprowadza go do szaleństwa i jeszcze większej determinacji by ją schwytać.
Trzeba ustalić, ile taki burek osiedlowy może gnać i jechać szybciej. Filozofii nie ma.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 8 Mar 2016, 08:26 »
Nawet jak Ci się uda ustalić to i tak nie masz pewności, że zdążysz zwiać, tym bardziej jak jedziesz pod górkę i w dodatku obładowany sakwami.

Znalazłam taki gaz w domu: http://images.sklepy24.pl/28117223/127/large/gaz-obronny-anti-dog-na-psy-i-inne-zwierzeta-63-ml.jpg Trzeba będzie zabierać ze sobą.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 8 Mar 2016, 09:43 »
Sprawdź termin ważności.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 8 Mar 2016, 10:39 »
I jeśli jest w formie spray'u a nie żelu, to uważaj na kierunek wiatru podczas stosowania.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
« 8 Mar 2016, 11:45 »
A czy kogoś kiedyś faktycznie ugryzł taki goniący pies?
Ja znam tylko jeden przypadek, w Rumunii i na wycieczce pieszej.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 8 Mar 2016, 11:53 »
To będę drugim przypadkiem, ugryzł w czasie jazdy.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 8 Mar 2016, 11:55 »
A czy kogoś kiedyś faktycznie ugryzł taki goniący pies?
Michała-podjazdy ugryzł w czasie jazdy;) - taki buras, który wyskoczył z gospodarstwa...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 8 Mar 2016, 12:40 »
Sytuacji, w których musiałem uciekać przed psami miałem już kilkanaście. Ale jedną zapamiętam do końca życia - w Malczycach gonił mnie owczarek kaukaski i do teraz nie mam pojęcia jak mu uciekłem. Po tym wszystkim zadzwoniłem po policję i opisałem sytuację ze szczegółami, mieli się tym zająć ale czy zajęli to już nie mam pojęcia. Nie wyobrażam sobie innego rozwiązania w tamtej sytuacji niż ucieczka, wiem co potrafią te psy i jakoś konfrontacja z nim nie przechodzi mi przez głowę. Oby nikt nigdy nie miał do czynienia z tą rasą, istne potwory. Swoją drogą nigdy wcześniej i do teraz nie jechałem tak szybko z sakwami jak wtedy  ;)
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 8 Mar 2016, 14:02 »
Znajomego zaatakował pies z "przedniej, prawej ćwiartki". To nie była żadna pogoń, tylko szarża od przodu w kierunku rowerzysty który śmiał przejechać obok pilnowanego domu. Znajomy jechał po asfalcie, po równym, pewnie nie wolniej niż 35km/h. W ostatniej chwili chciał zrobić unik w lewo. Zderzył się piszczelem z głową psa. Pies go nie ugryzł. Jednak w wyniku wykonania w ostatniej chwili uniku lub jak on woli, w wyniku uderzenia psa, wywalił się. W wyniku upadku złamał sobie lewą rękę, miał stłuczone kości twarzy i wylew na twarzy. Ponadto coś mu tam się zniszczyło w rowerze, ale nie pamiętam co.
Znajomy zgłosi sprawę na Policję. Policja przesłuchała właściciela psa i sprawa została umorzona.
Czy pies go ugryzł ? Nie. Czy gaz by mu pomógł ? Nie.

Offline Mężczyzna Rado

« 8 Mar 2016, 14:45 »
Czy pies go ugryzł ? Nie. Czy gaz by mu pomógł ? Nie.
Jakby miał gaz, nie zrobiłby uniku, po prostu użyłby gazu ;D Ale możemy sobie tylko tak gdybać...

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 8 Mar 2016, 14:48 »
Wydaje mi się, że gdyby miał gaz, to nadal by się wygrzmocił.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 8 Mar 2016, 15:39 »
przyczepka rowerowa odstrasza psy-pies nie wie czy to rower czy ruskie idą i odpuszcza

Offline Mężczyzna Rado

« 8 Mar 2016, 18:23 »
Wydaje mi się, że gdyby miał gaz, to nadal by się wygrzmocił.
Możemy gdybać.
przyczepka rowerowa odstrasza psy
Pod warunkiem, że jedzie w niej inny pies (większy) ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 8 Mar 2016, 18:41 »
Ja, na ten przykład, kupiłem wspomnianego miotacza fal, bowiem na trasie m. zam. - robota - nazad, szajki małych, większych psów (i suk) trój-, czwórkami wielokrotnie mnie obskakiwały, łby pchając wszędzie. Powtarzalnie traciłem ogląd, gdzie który/a jest. Wioskami, wąskimi drogami, pełnymi zaparkowanych pojazdów, dość szybko jadąc, obawiałem się, iż za którymś razem krzywdę ja im (głowę kołem odcinając), one mi (łeb pod koło wsadzając) uczynią.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum