chcialem Wam zaprezentowac kamizelke z windstoppera obszyta polarem cienszym niz 100tka.
czas uzytkowania: 2 lata
oddychalnosc: Swietnie sie mi w niej nie poci...tak mozna to ujac. Czy to rower, czy trekking niezaleznie czy mam koszulke rowerowa czy bielizne termoaktywna dziala jak nalezy, choc nie jest tak jak przy gore, bo to windstopper ale nie to jest glowne zadanie. Z zasady kamizelka dobrze oddycha, ale na plecach niezaleznie czy sie ma bluze czy kamizelke dla potu to nie ma znaczenia. Jezdze w niej od czasu problemu z korzonkami, zeby nie owiewalo mi spoconych, mokrych plecow i zauwazylem ze membrana swietnie wyrzuca pot. Osoby majace problem z plecami na pewno rozumieja o co chodzi

.
nieprzewiewnosc: jest bosko

to byl priorytet przy jej zakupie. Miala chronic moj tors i plecy podczas pedalowania pod wieczor lub rano gdy jest nieprzyjemny chlod. Stosuje ja praktycznie zawsze gdy wieje. Przez 4 pory roku i w kazdych warunkach. Od letnich wieczorow po zime w gorach. Zastanawialem sie czy kamizelka z samego windstoppera obyszta polyesterem nie bedzie lepsza (produkt z grupy bike gore)ale chyba zrobilem dobrze wybierajac ta obszyta polarem, bo ma duzo wiecej zastosowan na codzien.
nieprzemakalnosc: nie jest zle. lekki przelotny deszczyk jej nie straszny chodz mogloby byc lepiej. Widac kropelki zostajace na polarze, ktore nie wsiakaja , takze windstopper dedykowany typowo pod wiatr cos tam dziala przeciw wodzie ale cudow nie ma. generalnie na deszcz to sie nie nadaje, ale cos za cos oddychalnosc za gorsza odpownosc przed woda.
wykonanie: chyba najciekawsze. Kamizelka nie jest markowa!! uszyl ja gosc ktory duzo chodzil po gorach i stracil prace, a zone mial krawcowa. Sam zdobyl kontakty i materialy, zone zas posadzil za maszyna do szycia, a sam zajal sie wzornictwem i krojeniem materialu. Jesli chodzi o sam material to 100% oryginalny. Nie wierzylem na poczatku to dal mi kawalek membrany zanioslem do Horyzontu i chlopaki potwierdzili ze to oryginal. Obecnie gosc importuje z Niemiec, bo hurtownia gore i windstoppera z ktorej sie zaopatrywal w Cieszynie upadla. kamizelka wykonana starannie, wszystkie szycia zerzniete z kamizelki bodajrze HIHImountain albo mammuta albo cos po srodku

wszystkie zamki Alpha produkowane w Polsce, mozliwosc wyboru tez YKK, ale wolalem produkcje z fabryki w Polsce niz w Chinach. Wokol ramion i na dole obyszcia, 2 kieszenie wszyte pod katem. Polar sie nie mechaci, bo jest to rodzaj raczej zbitego polartecu nie pamietam odmiany. Za to dosc lapie wszytskiego rodzaju "ciciki" co widac w czasie codziennego uzytku w cywilu

. Mozliwosc uszycia na miare bez dodatkowych doplat. Jest mozliwosc rowniez dodawania bajerow typu dziwne kieszonki itp. itd. za to juz sie doplaca cos.
pranie: polecam do prania wash tech nikwaxa pozostawia fajna oslonke na kamizelce ktora zwieksza jej parametry i kamizelka nie robi sie sztywna.
podsumowanie: to chyba jeden z lepszych ciuchow jakie kupilem w zyciu. Katuje ta kamizelke wszedzie od 2 lat i mnie nie zawiodla. Przymierzam sie do kupna polaru z Thermal Pro i softshella od tego goscia bo pokazywal mi to co uszyl i bylem zachwycony ze w koncu moge miec softshell bez za dlugich jak dla mnie rekawow

cena kamizelki: 140zl
zalety:
- dobre wykonanie
- skutecznosc membrany
- szycie na miare
- cena
wady:
- dostepnosc (brak mozliwosci przymierzenia jesli nie jestes z Katowic lub okolic)
- lapie "ciciki" i inne latajace pylki bardziej niz normalny polar
- jednak produkcja no name
Moze to bedzie odbierane jako reklama ale dobrze bo warto popierac dobre produkty, a ganic zle. Podaje link do profilu allegro tych Panstwa, szkoda ze nie maja tam pelnej oferty.
LINK