Autor Wątek: Merida a turystyka  (Przeczytany 805 razy)

Offline salvamea

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 03.05.2011
Merida a turystyka
« 21 Maj 2011, 09:39 »
Witajcie! :)
Kilka lat temu zakupiłem taki rowerek:
http://archiwum.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=4&gr=20&id=141
Jest to Merida Mats Sport 100
Z tego roweru praktycznie pozostała rama, przerzutka przód, pedały, kierownica, rogi i sztyca podsiodłowa.
Założone w tym sezonie:
Amortyzator Rock Shox Tora TK z blokadą
Korba 48+kaseta+łańcuch+manetki Alivio
Przerzutka tył SLX
Hamulce+klamki Avid SD7
Koła Mavic XM317+szprychy DT+piasty Novatec
Regulowany mostek Zoom
Opony Schwalbe Marathon
Wymienione wszystkie pancerze i linki
siodło selle royal respiro moderate
Bagażnik, sakwy przód+tył Crosso Dry
Rower szykowany pod kątem wypraw. Konfiguracja jeżeli chodzi o jazdę na pusto mi się bardzo spodobała, nawet przerosła moje oczekiwania :)
Jednak po poczytaniu Waszych wypowiedzi o różnych ramach nie wiem co myśleć o tej swojej. Czy ona jest odpowiednia to turystyki z sakwami? Dokładniej mam na myśli czy ona wytrzyma obciążenie, po przeczytaniu wypowiedzi w innych postach mam co do tego mieszane uczucia. Co o tej ramie sądzi turystyczna elita? :)

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
  • Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 03.08.2010
Merida a turystyka
« 21 Maj 2011, 10:12 »
Jeśli  Ci jest wygodnie i czujesz sie na nim dobrze to w  czym problem.Jeździć można na wszystkim!

Offline salvamea

Merida a turystyka
« 21 Maj 2011, 10:16 »
Jest mi wygodnie :) Tylko czy ta wygoda jest odpowiednio wytrzymała na wyprawy? ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Merida a turystyka
« 21 Maj 2011, 15:03 »
Czemu ma nie wytrzymać? Mattsy to bardzo dobre ramy! Po prostu pakuj się i jedź i nie zamartwiaj się niepotrzebnie :)

Offline salvamea

Merida a turystyka
« 21 Maj 2011, 20:20 »
Ja nim i tak pojadę :) Temat założyłem aby poznać Wasze opinie na temat tej ramy pod kątem obciążenia. Na moje oko jest dobrze wykonana ale...to tylko moje oko ;)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Merida a turystyka
« 22 Maj 2011, 14:49 »
dziwny temat....

"dobre to to ??"
"a czemu nie"
"ja i tak  wiem, że dobre, ale was pytam...."

czyli nie potrzebowałeś naszego zdania;P chciałeś się pochwalić rowerem:D czyli nie ten dział i nie tak sformułowany post;) a rowerek fajny - CHWALĘ i życzę szerokości!!! :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline salvamea

Merida a turystyka
« 22 Maj 2011, 17:35 »
oj źle mnie zrozumiałeś :) Napisałem co wymieniłem aby zobrazować jego metamorfozę na rower wyprawowy. Wydaję mi się że osprzęt dobrałem dobrze do tego typu roweru, no może poza widelcem, jednak nie miałem wyjścia (sztywny sporo obniży przód). Stworzyłem ten temat ponieważ wyżej wymienionego sprzętu jestem raczej pewny. Co do doboru ramy nie mam kompletnego pojęcia a przyznam że trochę mnie postraszyliście w innych tematach. Napisałem że i tak nim pojadę ponieważ zwyczajnie już nie będzie forsy na zmianę ramy nawet jeśli jest słaba. Zwyczajnie chcę się dowiedzieć czy przed kolejną wyprawą jak będzie forsa ją zmienić i to tyle :) Nie znam się na ramach a głupio zniszczyć sobie wakacje przez odmowę współpracy z rowerem  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum