Autor Wątek: Rumunia 2011 by maciek320  (Przeczytany 6490 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Rumunia 2011 by maciek320
« 22 Maj 2011, 23:21 »
Spróbuj kupić na stacji benzynowej mapki Polski w skali 1:100000 :D

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 22 Maj 2011, 23:24 »
maćku, wydaje mi się, że najdokładniejsze mapy Rumunii wydało węgierskie wydawnictwo...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 22 Maj 2011, 23:29 »
Cytat: "maciek320"
myślę, że na stacjach paliw coś znajdę

Jak możesz to jednak kup mapę w Polsce. Tankowałem tam na stacji paliw, na której oprócz kasy fiskalnej i paliwa nie było niczego. To był oczywiście wyjątek, inne stacje były podobnie zaopatrzone jak u nas. Zrobiliśmy w zeszłym roku samochodem po samej Rumunii jakieś 3000km i nie było problemów z nawigacją wg. mapy kupionej w jeszcze w Polsce. Jeździliśmy drogami "zółtymi", na których był znikomy ruch. Te białe to już były często szutrowe.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 22 Maj 2011, 23:29 »
Cytat: "maciek320"
Co do mapy - na pewno będę miał jakaś ogólną mapę, ale coś dokładniejsze lepiej kupować w danym kraju - myślę, że na stacjach paliw coś znajdę.

A pytałeś się o mapy w Sklepie Podróżnika na Szujskiego albo Jagiellońskiej?

• Użytkownik forum
« 22 Maj 2011, 23:39 »
podróżując po Rumunii w 2007 mieliśmy atlas węgierskiego wydawnictwa Dimap (1:250 000)
nie moge mu nic zarzucić. Były tam dobrze oznaczone drogi - rozróżnienie "jakościowe" (przepraszam, nie przychodzi mi teraz do głowy precyzyjniejsze określenie;)
To samo wydawnictwo wydaje mapy szczegółowe Rumunii (np pasmo Bucegi, Fogarasze itp) Jednak nam w zupełności starczał ów atlas. Owszem, był dośc nieporęczny na rower, jednak mieliśmy tam całą Rumunię i nam starczył.
Jeżeli byś jednak zdecydował się na kupno map jeszcze w Polsce, to radzę sprawdzić ceny zanim zajrzysz do Sklepu Podróżnika. Niestety kilka map, które sprawdzałam, miało tam o kilka złotych wyższe ceny niż w innych sklepach.:(

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 23 Maj 2011, 00:00 »
Cytat: "martwawiewiórka"
Hindiana, błagam, mam nadzieję, że żartujesz z tym zamkiem Drakuli, nie jedźcie tam:) Prócz straganów nic ciekawego nie uświadczysz! Szkoda czasu i atłasu, a Drakuli nigdy tam nawet nie było (o ile mówimy o Zamku Drakuli w Bran)
Pez brzesady! Był, nie był (ponoć należał do Vlada, więc jest to zamek Drakuli ;) ) to jest:
a) piękniejszy od prawdziwego zamku Drakuli
b) wspaniały w ogóle
c) niedaleko od Rasnova który też warto zobaczyć

Co do map, to kolega dopiero w Braszowie znalazł księgarnię, a w niej mapę Transalpiny i całej Rumunii (laminowaną). Może więc wjeżdżając od Węgier, albo Ukrainy w Cluj, albo w Suczawie coś znajdziesz. Ale lepszym pomysłem jest znaleźć coś w Polsce i na spokojnie przestudiować.

Z noclegami na dziko też jest wszystko w porządku, bezpiecznie spędziliśmy noc w górach, lasach, na polach i rezerwacie żmii nosorogiej (gdzie hasaliśmy w sandałach/na boso, na szczęście pora dnia i pogoda nam sprzyjały) :P

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 23 Maj 2011, 00:05 »
Serio taka kicha z tym zamkiem? Bo każdy znany mi Rumun zachwala to jako główną atrakcję w ich kraju... Marysia też już wpisała sobie to na listę 'must see'. Tak zupełnie serio to się przeraziłam tymi niedźwiedziami. My tu gadu gadu o pieskach i petardkach, ale z niedźwiedziem to już mnie nie śmieszy.
maciek320, jak zobaczysz trójkę ludzi w tym dziecko z kręconymi włosami, łysego z brodą i okularnicę to krzycz - masz większe szanse poznać nas niż my ciebie chyba że też jesteś charakterystyczny. W jakim terminie się wybierasz?
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

• Użytkownik forum
« 23 Maj 2011, 00:18 »
Robert! - no jasne, może zbyt radykalnie się wyraziłam, jednak dla mnie i moich towarzyszy to było zupełnie nieciekawe miejsce, stragany i tłumy turystów. Dodam, że akurat ja nie byłam w środku (to jest w zamku), bo mnie zniechęciły tlumy; reszta towarzystwa była.
Co do Rasnova, dla mnie tamtejszy chłopski zamek jest sto razy ciekawszy niż ten w Bran;)

Hindiana , no jak widzisz, zdania są podzielone... Jeżeli Marysia chce go zobaczyć, to niechże zobaczy:) W najgorszym przypadku - wiele czasu nie stracicie, w najlepszym - moze bedziecie zadowoleni:)

Offline maciek320

• Miasto: Gorlice/Krakow
  • Na forum od: 17.05.2011
    • http://www.maciek320bike.bikestats.pl
« 23 Maj 2011, 00:19 »
Skoro tak, to pewnie kupie jakaś mapę w Polsce. Zgubić się nie zgubię, bo orientację w terenie mam dobra:D:D - na czuja jeździ sie najlepiej:):).
hindiana z Polski planuje wyjechać na początku lipca - pewnie w drugim tygodniu. Prawdopodobnie będę miał trzecie kolo z sakwami, a to sie trochę rzuca w oczy:).

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 23 Maj 2011, 00:24 »
My startujemy z lotniska w Bukareszcie 6 lipca. Jest szansa, że się spotkamy :) jak już kupisz jakieś fajne mapy to daj znać, zamówimy sobie przez neta, na razie nie mamy żadnej. W tamtym roku na Białorusi jeździliśmy na przedwojennych wojskowych, które sum kupił kolekcjonersko, a okazały się najlepszymi dostępnymi, z tym ze części miejscowości już nie było fizycznie w tej czasoprzestrzeni. Niesamowite uczucie - na mapie jest, a w polu tylko tablica upamiętniająca wywóz całej osady...
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 23 Maj 2011, 08:44 »
my mieliśmy atlas od Berndta i był ok.
Co prawda podobno jest na nim jedna droga której nie ma w rzeczywistości ale my nią nie jechaliśmy.
W Rumunii proponuję się powłóczyć a nie spieszyć, kilka fajnych miejsc jest opisanych u nas na stronie

Offline maciek320

• Miasto: Gorlice/Krakow
  • Na forum od: 17.05.2011
    • http://www.maciek320bike.bikestats.pl
« 29 Maj 2011, 20:41 »
Tak dla odświeżenia - nadal szukam towarzystwa na wyjazd. Aktualnie mam jednego chętnego, ale przydałoby się jeszcze tak z dwie osoby. GG 9991752

Offline irbis1

• Miasto: Wielkopolska
  • Na forum od: 28.11.2010
« 2 Cze 2011, 19:57 »
Cytat: "hindiana"

maciek320, jak zobaczysz trójkę ludzi w tym dziecko z kręconymi włosami, łysego z brodą i okularnicę to krzycz - masz większe szanse poznać nas niż my ciebie chyba że też jesteś charakterystyczny. W jakim terminie się wybierasz?

My wyjeżdżamy z Polski do Rumuni 23 czerwca w Boże Ciało i jesteśmy tam 3 tygodnie. Na wyjazd z Maćkiem320 się nie kwalifikujemy, bo jesteśmy zdecydowanie za starzy. Na szczęście, bo jeśli wiek jest przeszkodą... to wszystko inne też będzie przeszkadzać.
Jedziemy na pogranicze Banatu, Siedmiogrodu i Wołoszczyzny, czyli w skrócie Fogarasze, a więc trasa transfogarsaka i transalpina, i wszystkie okoliczne atrakcje krajoznawcze:-) Startujemy z Baila Herculane. Noclegi głównie na dziko.
O niedźwiedziach słyszałam - mamy plan, żeby całe żarcie zamykać (bo misie żarcia szukają) w jednej sakwie i wieszać na drzewie jakieś 20-30 metrów od wejścia do namiotu, ale tak, żeby dobrze widzieć i focić jak miś przyjdzie. Z rad leśników to wiem, że na widok misia nie należy drzeć się wniebogłosy, tylko bardzo powoli wycofać się  "rakiem". Jak się wrzeszczy, to miś uważa, że go atakujesz i też cię atakuje:-) Wtedy należy wiać, lepiej z górki, bo miś ma krótsze przednie łapy i trudniej mu się leci w dół. Nie należy wiać na drzewo, bo misie świetnie sobie radzą w tej materii.
W ubiegłym roku jechaliśmy przez Rumunię wzdłuż Dunaju, rozbijaliśmy się na dziko i nie było żadnych kłopotów. Ludzie (i kierowcy) bardzo sympatyczni i życzliwi. Z mapami był kłopot, w zasadzie ich nie było, na szczęście mieliśmy z Polski. Teraz też mamy, m.in. węgierskie.
Hindiana, a jaką trasą jedziecie?

Offline Kobieta Carmeliana

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 19.03.2011
« 3 Cze 2011, 00:02 »
Cytat: "irbis1"

(...) żeby dobrze widzieć i focić jak miś przyjdzie. Z rad leśników to wiem, że na widok misia nie należy drzeć się wniebogłosy, tylko bardzo powoli wycofać się  "rakiem" (...) należy wiać, lepiej z górki, bo miś ma krótsze przednie łapy i trudniej mu się leci w dół.

zamontujcie sobie kamery przy kasku, będziecie mogli uciekać i focić jednocześnie :P
Nie ma nic gorszego od cyklisty. No chyba, że mason. A już najgorszy to jest mason na rowerze.

Offline irbis1

• Miasto: Wielkopolska
  • Na forum od: 28.11.2010
« 3 Cze 2011, 12:34 »
Cytat: "Carmeliana"

zamontujcie sobie kamery przy kasku, będziecie mogli uciekać i focić jednocześnie :P

Nie mam kasy na kamerę, ale pomysł niezły:-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum