Autor Wątek: Rumunia 2011 by maciek320  (Przeczytany 6494 razy)

BogdanOl

• Gość
Rumunia 2011 by maciek320
« 4 Cze 2011, 20:59 »
;););)
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 18:53 BogdanOl »

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 5 Cze 2011, 11:18 »
Ja również zdecydowanie odradzam zamek w Bran. Komercha, komercha i jeszcze raz beznadzieja. A tyle pięknych zamków dookoła (np. Fagaras, skoro o Rasnovie już była mowa)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 5 Cze 2011, 17:20 »
Cytat: "irbis1"

Wtedy należy wiać, lepiej z górki, bo miś ma krótsze przednie łapy i trudniej mu się leci w dół. Nie należy wiać na drzewo, bo misie świetnie sobie radzą w tej materii.

Jest pewien sposób, żeby rozpoznać jaki miś Cię goni.
Otóż trzeba właśnie wejść na drzewo. Jeżeli miś wchodzi za tobą i cię zjada, to jest to niedźwiedź brunatny. Jeżeli trzęsie drzewem i cię zrzuca a następnie zjada, to  jest to niedźwiedź grizzly. Jeżeli nie ma drzewa, to jest to niedźwiedź polarny.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 5 Cze 2011, 23:48 »
a jeżeli siada pod drzewem i zaczyna płakać to jest to miś Kolargol. Największa pipa ze wszystkich misiów ;)

chyba tak ten dowcip leciał :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline irbis1

• Miasto: Wielkopolska
  • Na forum od: 28.11.2010
« 8 Cze 2011, 09:58 »
Cytat: "cinek"

Jest pewien sposób, żeby rozpoznać jaki miś Cię goni.
Otóż trzeba właśnie wejść na drzewo. Jeżeli miś wchodzi za tobą i cię zjada, to jest to niedźwiedź brunatny. Jeżeli trzęsie drzewem i cię zrzuca a następnie zjada, to  jest to niedźwiedź grizzly. Jeżeli nie ma drzewa, to jest to niedźwiedź polarny.

Doskonałe:-)

Offline Kobieta Carmeliana

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 19.03.2011
« 8 Cze 2011, 10:13 »
super, przestańcie z tymi niedźwiedziami :P
może załóżmy wątek "jak odstraszyć niedźwiedzie w Rumunii" ? :P bo ja się zaczynam obawiać :P
Nie ma nic gorszego od cyklisty. No chyba, że mason. A już najgorszy to jest mason na rowerze.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 8 Cze 2011, 10:35 »
albo wątek dla niedźwiedzi - "jak odstraszyć człowieka w Rumunii ;)"
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 8 Cze 2011, 10:51 »
http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=1435

Jeszcze warto pomyśleć nad czosnkiem, bo jak wiadomo w Rumunii grasują wampiry...

I jeszcze drobniaki... na Cyganów :P

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 9 Cze 2011, 16:10 »
akurat mnie w Rumunii Romowie praktycznie nie molestowali o kasę.
Kilka razy owszem zagajali, pytali skąd jedziemy - taka klasyka zagajania, coś mówili o sobie, i nie konczyło się to prośbami o pieniądze.
Raz dzieciaki próbowały coś wyprosić w Sigishoarze i w Cluj dziewczynka wydębiła ode mnie loda, którego już do połowy skonsumowałam;) , dwóch chłopców na jakiejś przełęczy - zadowolili się czekoladą. Częstotliwość sępienia - zupełnie jak u mnie na dzielni panowie pijaczkowie, a nachalność o wiele mniejsza.

Za to w Słowacji (w Słowacji czy na Słowacji?) było to po prostu nie do zniesienia;)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 9 Cze 2011, 16:33 »
Cytat: "martwawiewiórka"
Za to w Słowacji (w Słowacji czy na Słowacji?)

Chrzań poprawność polityczną i mów/pisz po polsku: na Słowacji, Białorusi, Ukrainie, Litwie. Taka historia, były pewne przyczyny że tak właśnie się przyjęło mówić i tyle.

Podobnie jak mówimy Mołdawia, a nie Mołdowa. Jedynie w dokumentach urzędowych piszę się Republika Mołdowy.

Offline maciek320

• Miasto: Gorlice/Krakow
  • Na forum od: 17.05.2011
    • http://www.maciek320bike.bikestats.pl
« 10 Cze 2011, 00:00 »
Skoro wspomnieliście o "tambylcach" to podzielcie sie doświadczeniami. Jak tam jest naprawdę? Bo wszyscy mi mówią, że Rumuni, Romowie, Cyganie itp. to złodzieje, trzeba sie bać itd. Czy w Rumunii i innych (podobnych) krajach jest jeszcze gorzej niż w Polsce, gdzie na każdym rogu mogą Cię zabić bez powodu. Sam uważam ze w każdym kraju są ludzie normalni i Ci z marginesu.

Do tej pory dużo pisaliście o misiach, co mnie trochę przeraziło, teraz proszę o info na temat ludzi.

Mimo braku chętnych na wyjazd, wszystkie odpowiedzi sa bardzo pomocne i bardzo za nie dziekuje:) i proszę o więcej.

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Cze 2011, 00:09 »
Ja z Rumunami miałem same pozytywne kontakty

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 10 Cze 2011, 07:41 »
Jak tam jest naprawdę? Bo wszyscy mi mówią, że Rumuni, Romowie, Cyganie itp. to złodzieje, trzeba sie bać itd. Czy w Rumunii i innych (podobnych) krajach jest jeszcze gorzej niż w Polsce, gdzie na każdym rogu mogą Cię zabić bez powodu. Sam uważam ze w każdym kraju są ludzie normalni i Ci z marginesu.

Bardzo mili, pomocni ludzie, wielu zna angielski, zero problemów. Poza tym Rumunii to nie Cyganie. A ci wszyscy co zle mówią to się zapewne znają, tylko że w Rumunii nie byli:)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 10 Cze 2011, 10:01 »
tak jest, Romowie czyli Cyganie to nie Rumuni. Jest bezpieczniej niz w Polsce w moim odczuciu, to normalny cywilizowany kraj.  Ludzie nastawieni bardzo przyjaźnie.
Zresztą, z Cyganami tak jak już pisałam, też nie miałam tam żadnych kłopotow.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
« 10 Cze 2011, 13:13 »
Cytat: "Borafu"
(...)
Podobnie jak mówimy Mołdawia, a nie Mołdowa. Jedynie w dokumentach urzędowych piszę się Republika Mołdowy.

Wg. Komisji Standaryzacji Nazw Geograficznych nazwa Mołdawia i Republika Mołdawii jest poprawna. Mołdowa wzięła się chyba z innych języków (np. angielskiego - Moldova) i wg. wielu językoznawców ta nazwa jest niepoprana, bo nie mówi się język mołdowski, tylko mołdawski. Ergo- krajem jest Mołdawia, nie Mołdowa. Fakt - nazwy Republika Mołdowy stosuje się w dokumentach oficjalnych. Ja osobiście jestem przeciw (okropnie to brzmi :P )

Maciek, wybacz ten OT ;)

Wracając do Rumunii... ludzie generalnie przyjaźni. Na szosie transfogarskiej zatrzymywali się, pytali czy nam w czymś pomóc, czy chcemy coś do jedzenia, zapraszali nas do ogniska, częstowali jakimiś rumuńskimi specjałami ... nawet stara babcia koniecznie chciała nam pomóc w Satu Mare. W pociągu rozmawiał z nami jeden Rom z Białorusi (pytał się skąd jedziemy, dokąd - standard), inni nie byli natrętni, nie prosili o pieniądze. Raz tylko w Bukareszcie jedna Cyganka nas napastowała, a akurat nie było jak uciec, bo sakwy nie były założone... Na szczęście udało jej się wybić to z głowy, po czym zaczęła pomagać zakładać moje sakwy i o dziwo zrobiła to gratis ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum