Autor Wątek: w którym kierunku ? prośba o radę.  (Przeczytany 723 razy)

Offline andrew75

• Miasto: wroc
  • Na forum od: 20.05.2011
w którym kierunku ? prośba o radę.
« 23 Maj 2011, 00:18 »
witam.
jestem w trakcie poszukiwań roweru dla siebie. 180 cm wzrost , 82 kg wagi , czytając wątek o doborze ramy stwierdzam że mam "normalny" rozdział długości nóg w stosunku do tułowia :) czyli, że nie potrzebuje wielkiej ramy ale .. mam  pytania do Was.
ostatnie lata jeździłem  na składanym rowerze z z full susp. i przy tym chce zostać pomimo że  jeżdżę głównie na lekkie wycieczki w teren, bez extremów i skoków,
-szukam czegoś na full susp wierząc że to wyższy komfort jazdy niż pojedyńczy amor
(a może sie mylę?)
- rower ma być na wycieczki max 2-3 dni (dopuszczam założenie super wygodnego siodełka choćby nie wiem jak kiepsko to wyglądało:) (prawdopodobnie będę ciągał za sobą przyczepkę dla psa) teren to głównie szutry i polne drogi. możliwe też samodzielne trasy bardziej górskie.
- budżet 2700 zł
-preferuje postawę bardziej wyprostowaną podczas jazdy, źle znoszę obciążanie nadgarstków i rąk - wiem że to mało wycieczkowa postawa ale nie wiem  czy uda mi się to zmienić

i tu mam takie typy    
rower1
rower 2
rower3
rower4

co o nich myślicie?
czy one pasują do specyfikacji którą podałem czy mam patrzeć na coś zupełnie innego?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 23 Maj 2011, 00:29 »
A fulla dalej masz?
Bo na takie wycieczki, jakie chciałbyś jeździć, to kupiłbym jakiegoś crossa/mtb ht z w miarę przyzwoitym amorem. Szkoda energii na ciąganie fulla po szutrach.
Wracam do jeżdżenia.

Offline andrew75

« 23 Maj 2011, 08:58 »
fulla przejął  syn w spadku.
szkoda energii ?... nie mam doświadczenia i porównania z innymi rowerami to znaczy dosłownie że wydatek energii jest większy podczas jazdy szuter + full?
co to znaczy ht?
jaki amor przedni byś polecił?

Offline duzyninja

• Miasto: z nienacka
  • Na forum od: 22.04.2010
« 23 Maj 2011, 13:17 »
Z tych co zaproponowałeś tylko ewntualnie giant wchodzi w rachubę. Jeżeli ma być to jazda po szutrach i lesie bez jazdy typu enduro czy DH szukaj rowerów ze skokiem tylnego wahacza 100-120 mm i z dobrym amorkiem z platformą redukującą bujanie i/lub z możliwością jego wyłączenia. Komfort jazdy w porównaniu do HT (hard tail - rower bez tylnego zawieszenia) IMHO wyższy, a straty energii nie takie duże(warto założyć jakieś pedały zatrzaskowe). Osobiście używam CUBE AMS Comp z roku chyba 2005 i sobie chwalę, zwłaszcza, że ma możliwość założenia standardowego bagażnika. Na allegro nie ma teraz nic ciekawego, ale można zobaczyć np taki:
http://allegro.pl/rower-specialized-fsr-xc-stump-jumper-pro-polecam-i1629369695.html
http://allegro.pl/rower-trek-fuel-90-i1618917725.html

Offline andrew75

« 23 Maj 2011, 15:23 »
dzięki wielkie za wskazówki, daje to mi jakieś pojęcie o co w tym chodzi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum