Autor Wątek: Bagażnik Crosso - co robię źle?  (Przeczytany 2718 razy)

Offline LordRuthven

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.01.2010
Bagażnik Crosso - co robię źle?
« 25 Maj 2011, 22:06 »
Spróbowałem dziś zamontować nowozakupiony bagażnik Crosso.

Bladego pojęcia nie mam o montażu bagażników, więc zrobiłem jak umiałem.

Dół przykręciłem tak:
http://pokazywarka.pl/deyg8j/
W dobrą dziurkę?

Problemy pojawiły się z górną częścią. Z prawej strony (tej, która względnie się udała) wygląda to tak:
http://pokazywarka.pl/tigxdp/

Natomiast lewy "kijek" zawadza mi o hamulec:
http://pokazywarka.pl/g4kekz/

Efekt jest taki, że po zaciśnięciu i odpuszczeniu hamulca, jego lewa szczęka nie wraca na swoje miejsce. Co na to poradzić?

Może ja coś zrobiłem źle. Te dwa "kijki" można różnie ustawiać: wygięciami na zewnątrz, do wewnątrz.
Są również takie elementy łączące kijki z bagażnikiem - je również można ustawić śrubkami do środka lub na zewnątrz. Ja zrobiłem do środka:
http://pokazywarka.pl/taqp0q-3/

Jak Wy to robicie? Rower, do którego próbuję zamontować ten bagażnik, to Author Stratos 2010

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 25 Maj 2011, 22:11 »
Robisz dobrze, po prostu musisz pokombinować - do przodu, do tyłu, pałąki do środka, na zewnątrz... w końcu trafisz.
Możesz jeszcze dół przykręcić do tych wyższych otworów.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 25 Maj 2011, 22:13 »
Cytat: "LordRuthven"
Te dwa "kijki" można różnie ustawiać: wygięciami na zewnątrz, do wewnątrz.
Tak, zamontuj je odwrotnie, tak aby fajka od hamulca znalazła się po wewnętrznej w stosunku do 'kijka'

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 25 Maj 2011, 22:21 »
LordRuthven, spróbuj przełożyć mocowanie kijków z dołu na górę bagażnika. :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 25 Maj 2011, 22:28 »
albo same te pałąki od bagażnika przykręć odwrotnie. na nich nie wisi prawie zupełnie ciężar sakw, więc mogą spokojnie być dowolnie przykręcone.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline LordRuthven

« 25 Maj 2011, 22:36 »
Cytat: "Daniel"

Możesz jeszcze dół przykręcić do tych wyższych otworów.

Wydaje mi się, że dwa wyższe otwory nie są rozmieszczone symetrycznie lub też z jednej strony budowa ramy jest trochę inna i nie pozwala na zamontowanie bagażnika w ten sposób.

Cytat: "Robert!"
Cytat: "LordRuthven"
Te dwa "kijki" można różnie ustawiać: wygięciami na zewnątrz, do wewnątrz.
Tak, zamontuj je odwrotnie, tak aby fajka od hamulca znalazła się po wewnętrznej w stosunku do 'kijka'

Spróbowałem tak zrobić, ale wtedy kijek pchał fajkę do środka - na to samo wyszło.
Zrobiłem natomiast metodą umiarkowanie siłową tak, że ten lewy kijek odwróciłem wygięciem do zewnątrz (i jeszcze te elemencik łączący odwróciłem śrubką na zewnątrz) - teraz kijek nie dotyka hamulca w trakcie jazdy, natomiast odrobinę blokuje go (fajkę dokładnie) w trakcie hamowania - z tym mogę chyba żyć.

Idąc dalej - czy te kijki mogą być asymetrycznie zamontowane, czy nie? Bo teraz jeden mam wygięciem do środka, a drugi wygięciem na zewnątrz. Ten wygięciem do środka przykręcało się luzacko. Ten z wygięciem na zewnątrz już nie tak luzacko.

Cytat: "yoshko"
LordRuthven, spróbuj przełożyć mocowanie kijków z dołu na górę bagażnika. :)

Za krótkie kijki :/

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 25 Maj 2011, 22:41 »
mogą.

Miki150 na II Wyprawce np w ogóle ich nie miał :P na jakiejś gumce cały bagażnik miał przytroczony do siodełka. Te pałąki służą tylko do wypoziomowania bagażnika.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline LordRuthven

« 25 Maj 2011, 22:47 »
Cytat: "Waxmund"
mogą.

Miki150 na II Wyprawce np w ogóle ich nie miał :P na jakiejś gumce cały bagażnik miał przytroczony do siodełka. Te pałąki służą tylko do wypoziomowania bagażnika.

No to chyba tak zostanie - nic tutaj nie wymyślę. Teraz prawy próbowałem przykręcić wygięciem na zewnątrz, ale się wycofałem - za dużo siły musiałem wkładać, a nie wyglądało elegancko tzn. kijek do przykręceniu nie przylegał gładko do ramy.

Ogólnie bagażnik sprawia wrażenie, jakby był pół centymetra za nisko i stąd te problemy z hamulcami. Może Crosso powinno zacząć robić te blaszki na dole odrobinę większe.

Offline maciek320

• Miasto: Gorlice/Krakow
  • Na forum od: 17.05.2011
    • http://www.maciek320bike.bikestats.pl
« 25 Maj 2011, 22:48 »
Spróbuj wygiąć te pręty. Sa na tyle długie, że powinno się dać wygiąć je w łuk, żeby przechodziły bardziej nad hamulcem.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 25 Maj 2011, 22:49 »
To dorób jakieś blaszki w dół. Niewielki problem.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 25 Maj 2011, 22:53 »
te pręty od strony bagażnika też można wyregulować..... (ich długość, i tka jakby na tym suwaku na szerokość ustawić)

www.waxmund.pl

Offline LordRuthven

« 26 Maj 2011, 12:26 »
Cytat: "maciek320"
Spróbuj wygiąć te pręty. Sa na tyle długie, że powinno się dać wygiąć je w łuk, żeby przechodziły bardziej nad hamulcem.

A mogę je zginać? Jak to wpłynie na ich żywotność?

Na razie wygląda to tak:
http://pokazywarka.pl/m33f5m-2/

Jak widać każdy pręt jest zamontowany inaczej. Na drugim zdjęciu widać, że w efekcie obydwa idą po skosie w prawą stronę - natomiast bagażnik jest jak najbardziej równo i sztywno. Spróbuję nad tym jeszcze pomedytować przy kieliszku wina;)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 26 Maj 2011, 12:32 »
oczywiście że może być tak. nic się złego nie stanie. A kieliszek wina (już bo Ci uwierzę że jeden) możesz wypić przypatrując się całkokształtowi a nie tym niezbyt ładnym prętom  :wink:

a jeśli chcesz żeby ładnie wyglądało, to odkręć tą śrubę na imbusa którą jest zamocowany ten element trzymający pręta przy bagażniku i sobie przesuń żeby było prosto.

www.waxmund.pl

Offline LordRuthven

« 26 Maj 2011, 12:34 »
Cytat: "Waxmund"
A kieliszek wina (już bo Ci uwierzę że jeden) możesz wypić przypatrując się całkokształtowi a nie tym niezbyt ładnym prętom  :wink:

Wiesz, ja nie jestem typem faceta, który zna się na majsterkowaniu, więc skoro udało mi się zamontować bagażnik, to szybko muszę otworzyć wino i napawać się sukcesem;)

Tym bardziej, że to pierwszy raz :D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Maj 2011, 12:38 »
Nie da rady zrobić tak:

Tagi:

Organizujemy