Autor Wątek: Schwalbe ROAD CRUISER 28 x 1,4 (700 X 35C) - warto?  (Przeczytany 3696 razy)

Offline michal_gurak

• Miasto: Kraków/Lubaczów
  • Na forum od: 27.05.2011
Witam. Nadszedł czas wymiany opon. Seryjne Camele mnie trochę mnie wkurzają i zamierzam je zmienić na oponki takie jak w tytule. Od razu mówię, że dysponuję ograniczonymi środkami finansowymi i o Marathonach nie ma na razie mowy. Rowerek będzie używany rekreacyjnie do niedalekich wypadów, do sakw planuję pakować nie więcej niż 15 kg, sam rower waży ok 17 kg a ja bodajże 80 kg.

Na obręczach widnieje oznaczenie 622-19-28", obecne założone są opony rozmiaru 1,6. Sprawdzałem w tabelce na stronce Schwalbe, węższe powinny pasować tylko czy dadzą radę?

Planuję używać w 90% asfalt, reszta szuter itp.

http://allegro.pl/opona-schwalbe-road-cruiser-28-x-1-4-700-x-35c-i1634449257.html

Czy ta opona jest godna polecenia? Liczę na Waszą pomoc!

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
podejrzewam że zajedzie się kilka razy szybciej niż zwykły marathon i do tego złapie kilka gum po drodze. Jak brak środków, to poczekaj jeszcze trochę i dozbieraj na marathona. Nie ma się co pakować w pół środki i za rok znowu opony kupować...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline michal_gurak

Cytat: "Waxmund"
podejrzewam że zajedzie się kilka razy szybciej niż zwykły marathon i do tego złapie kilka gum po drodze. Jak brak środków, to poczekaj jeszcze trochę i dozbieraj na marathona. Nie ma się co pakować w pół środki i za rok znowu opony kupować...

Chyba jednak Cię posłucham i doskładam do Marathonów Racer. 1,4 nie za wąskie będą na "turystykę asfaltową" ?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Chyba jednak Cię posłucham i doskładam do Marathonów Racer. 1,4 nie za wąskie będą na "turystykę asfaltową" ?

Na "tylko asfalt" będą wręcz za szerokie. Mam 1,4 to nawet lekkim terenie dają radę.

My home is where my bike is.

Offline Muskat

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 05.04.2011
1,4 przy takim obciążeniu za szerokie? Ja zakupiłem Supreme w tym rozmiarze były w dobrej cenie i obawiałem się bardziej cieńkich ze względu na załadunek a racery są chyba jeszcze bardziej szosowe... supreme w tym rozmiarze wydają mi się mimo wszystko dość masywne i po tym co piszesz sam sie zastanawiam czy nie lepszym wyborem były by jeszcze węższe bo zakładam że głownie asfalt w teren mam inne opony... kurcze

wczesniej uzywalem LAND CRUISER to pewnie odpowiednik poziomem opon z tytułu.. dość dobre jak na swoją cene ale uważam że Marathony są przy nich niemal pancerne.. dość niskie cisnienie wchodziło mi w te landy zalecane około 4atm a marathonach około 6... do tego dość szybkie zużycie.. stare zwykłe "kendy" wytrzymały mi znacznie dłużej

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
W węższe niż 1,4 przy sakwach już raczej nie ma sensu sie pakować. Węższe opony szybciej się zużywają a przy żywotności supreme za wiele byś na nich nie pojeździł.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
michal_gurak, dlaczego zaraz Racer? Przeskok straszny robisz (cenowy i "przeznaczeniowy"). Bierz "zwykłe" marathony, zapłacisz niewiele drożej niż za Road Cruisery, a posłużą kilkakroć dłużej.

Natomiast Racery są moim zdaniem przereklamowane. Z trwałością w nich tak sobie, z przyczepnością tez, a na prędkości się zyskuje niewiele albo nic.

PS. Najlepsza opona na asfalt to moim zdaniem aktualnie Dureme, ale nie namawiam Cię na nią, bo jest droga.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline michal_gurak

Cytat: "aard"
michal_gurak, dlaczego zaraz Racer? Przeskok straszny robisz (cenowy i "przeznaczeniowy"). Bierz "zwykłe" marathony, zapłacisz niewiele drożej niż za Road Cruisery, a posłużą kilkakroć dłużej.

Natomiast Racery są moim zdaniem przereklamowane. Z trwałością w nich tak sobie, z przyczepnością tez, a na prędkości się zyskuje niewiele albo nic.

PS. Najlepsza opona na asfalt to moim zdaniem aktualnie Dureme, ale nie namawiam Cię na nią, bo jest droga.

Aard na razie muszę mieć na co te oponki założyć. Nie wiem czy wiesz ale miałem kraksę z samochodem, opisane w Galerii czekam na odszkodowanie a to chwilkę potrwa. Poza tym chcę trochę dołożyć i kupić jakiś konkretny rowerek. Tamten rower już niestety do jazdy się nie nadaje (szkoda całkowita) tak stwierdził rzeczoznawca...

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Faktycznie, czytałem :oops:
No, mam nadzieję, ze szybko Ci kasę oddadzą i kupisz coś fajnego :)
A moja porada co do opon będzie aktualna również i wtedy :)
Powodzenia!
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum