Autor Wątek: Rack Pack / Front Roller płasko, wzdłuż na tylnym bagażniku?  (Przeczytany 1128 razy)

Offline Mężczyzna matwest

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.07.2010
Czy ktoś mocował na płasko, wzdłuż na tylnym bagażniku Rack-Packa lub Front Rollera (tak aby nie wystawał z za pleców)? Chodzi mi głównie o eliminację oporów powietrza. Mocowanie chyba głównie za pomocą ekspandera. Czy takie rozwiązanie się sprawdza?

Offline Mężczyzna muzykolog84

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2010
    • http://www.tomaszrozalski.pl
Rack-packa ortlieba wzdłuż ramy rowera? Przecież będzie wystawał za bagażnik i po kilku kilometrach zacznie koniec zwisać. Rackpack musi iść w poprzek :-) A front roller na tylnym bagażniku jest jakoś mało logiczny ;-) W każdym razie próbowałem tego i moim zdaniem nie ma co. Ja po prostu w ogóle zrezygnowałem z rack-packa, mieszczę się we front i back rollerach. Jeśli muszę wziąć więcej bagażu to zakładam extraWheela, i mam miejsca że hoho :-) Ale zreszta rack-pack założony w poprzek prawie nie stawia oporów, to śliski materiał ;-)
wypraw: 6, łącznie w 27 krajach 25982km na rowerze
obecnie pracuję nad: www.lisowczycy.com.ua

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
BTW jest sens zamartwiać się o opory powietrza na rowerze z sakwami?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
A po co masz lemondkę, zdejmujesz ją jadąc z sakwami ;>?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Robert

Cytat: "Daniel"
A po co masz lemondkę
Dla wygody

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Ja tak Crosso Dry small mocowałem przy pomocy ekspandera i dodatkowo jeszcze sakwę zapinałem o sztyce siodełka. Jedynie przy wyciąganiu rzeczy z sakwy trzeba sie troche bardziej namęczyć niż normalnie. Jak jeździsz ze średnią większą niż 25km/h to warto tak mocować sakwę, poniżej nie czuć za wielkiej różnicy.

Offline Mężczyzna matwest

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.07.2010
Chodzi mi o jazdę na pusto. Czasem przydaje się wziąć ze sobą np. coś przeciw deszczowego, aparat itp. W tym celu musiałbym kupować jakaś torbę na bagażnik. Więc kombinuję, że może w tej roli równie dobrze sprawdzi się taki Rack-Pack, który wówczas byłby bardziej uniwersalny.

Offline Mężczyzna Robert

Czy mocując rackpacka ekspanderami nie zablokujesz sobie dostępu do zawartości tej torby?

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Cytat: "ms.joda"
Chodzi mi o jazdę na pusto. Czasem przydaje się wziąć ze sobą np. coś przeciw deszczowego, aparat itp. W tym celu musiałbym kupować jakaś torbę na bagażnik. Więc kombinuję, że może w tej roli równie dobrze sprawdzi się taki Rack-Pack, który wówczas byłby bardziej uniwersalny.

Ja do tego celu używam pokrowca od namiotu, sprawdza sie idealnie ;)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Cytat: "muzykolog84"
Rack-packa ortlieba wzdłuż ramy rowera? Przecież będzie wystawał za bagażnik i po kilku kilometrach zacznie koniec zwisać. Rackpack musi iść w poprzek :-)

To dobrze, że nie wiedziałem, że w poprzek rackpack iść "musi", bo zawsze instalowałem go odwrotnie (z Tubusem Logo) i nie miałem zastrzeżeń :wink:  Łatwiej jest się dostać do zawartości sakw, a  i opory aerodynamiczne też chyba są trochę mniejsze.

Offline Mężczyzna muzykolog84

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2010
    • http://www.tomaszrozalski.pl
Cytat: "vilqu"
To dobrze, że nie wiedziałem, że w poprzek rackpack iść "musi", bo zawsze instalowałem go odwrotnie (z Tubusem Logo) i nie miałem zastrzeżeń :wink:  Łatwiej jest się dostać do zawartości sakw, a  i opory aerodynamiczne też chyba są trochę mniejsze.

No nie musi, ale wtedy koniec torby wystaje jak na zdjęciu i moim zdaniem ma to przełożenie na pogorszenie sterowności. Ale fizykiem nie jestem ;-) Ogólnie jednak jest zasada, aby środek ciężkości był jak najniżej - więc w Twoim przypadku zamiast rack-packa użyłbym front rollerów :-P

IMHO rack-pack wiele nie daje, bo i bez niego na bażnik można wiele zapakować. Ja wożę na bagażniku butelki z wodą... No ale ok, to kwestia indywidualna :-)
wypraw: 6, łącznie w 27 krajach 25982km na rowerze
obecnie pracuję nad: www.lisowczycy.com.ua

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Jeździłem również z przednimi sakwami (i na pewno jeździć jeszcze będę), ale lepsze wrażenie po sobie pozostawił jednak rackpack, toteż masz rację co do indywidualnych preferencji  8)

Offline Mężczyzna BlackRoger

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 28.03.2012
To dobrze, że nie wiedziałem, że w poprzek rackpack iść "musi", bo zawsze instalowałem go odwrotnie (z Tubusem Logo) i nie miałem zastrzeżeń :wink:  Łatwiej jest się dostać do zawartości sakw, a  i opory aerodynamiczne też chyba są trochę mniejsze.
Jaki rozmiar masz tego Rackpack'a?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum