Kolejny bliźniaczy temat
. Poszukuję partnera do objechania Polski.
Coś o mnie: Mam 24 lata, za sobą kilkanaście dwutygodniowych wyjazdów wakacyjnych.
W zeszłym roku już podjąłem próbę objechania Polski z przyjacielem, ale niestety dosyć szybko wysiadło mu kolano i na tym skończył się nasz wyjazd. Moje doświadczenie spania pod namiotem sprowadza się w zasadzie do tamtego, ok. 10-dniowego wyjazdu.
Planowana trasa: start w Siemiatyczach i jazda zgodnie z ruchem wskazówek zegara zaliczając po drodze wszystkie punkty Rajdu Dookoła Polski wg. PTTK.
kliknijTermin: planuję wyruszyć na początku lipca i mam czas do końca miesiąca. Ew. mogę wyjechać kilka dni wcześniej. Biorę pod uwagę możliwość, że nie zdążę przejechać całej trasy, wtedy dokończę ją przy kolejnej okazji.
Dystans: cała trasa PTTKu liczy 3600km co daje łącznie z "hakami" jakieś 4000km, z czego 1000km mam zrobione w zeszłym roku. Dziennie planuję robić po płaskim ok. 150km (zakładając ładną pogodę od rana do wieczora) a w górach myślę, że 80km jest sensownym planem. Co do możliwości fizycznych po płaskim z sakwami jestem w stanie przejechać spokojnie 200km. Ogólnie nie mam zbytniego doświadczenia w jeździe po większych górkach więc ciężko mi oceniać.
Noclegi: namiot oraz tanie kwatery, agroturystyka itp. W tej kwestii jestem elastyczny, od noclegu cywilizowanego raz w tygodniu, żeby przeprać ciuchy i porządnie się wyspać do codziennego spania na tanich noclegach.
Jedzenie: głównie we własnym zakresie
Budżet: przy codziennych noclegach na łóżku trzeba liczyć 50zł/dzień. Przy spaniu pod namiotem wychodzi oczywiście mniej. Nie planuję typowo "budżetowej" wyprawy aczkolwiek staram się być elastyczny.
Priorytety: nabijanie km w sympatycznej atmosferze, zwiedzanie punktów na trasie (bardzo lubię zamki, pałace etc.)
Podejście do deszczu: nie jadę, choćbym miał cały dzień siedzieć czy chmielowym napoju
Preferowane drogi: zdecydowanie asfalt. W związku z dosyć ścisłym narzuceniem trasy przez PTTK nie ma za dużo wyboru. Jeżeli jest alternatywa to wybieram zwykle asfalt mniej uczęszczany. Warianty terenowe tylko w wyjątkowych przypadkach (aczkolwiek takie też na trasie PTTKu są).
Dodatkowe wymagania: szukam osoby zdyscyplinowanej (wiem jak to brzmi w przypadku wyjazdu wakacyjnego ale mimo wszystko
) w kwestii wstawania. Lubie wcześnie wyjeżdżać w trasę więc jeżeli ktoś lubi się wyspać do 10 a jechać do 22 to się nie dogadamy. Ja wolę wyjechać o 8 (lub nawet wcześniej) a o 18 szukać noclegu. To w zasadzie chyba wszystko
.