Autor Wątek: crosso przedni bagażnik a ortlieby  (Przeczytany 1426 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
crosso przedni bagażnik a ortlieby
« 2 Cze 2011, 08:12 »
przed zakupem chciałbym się upewnić jednej rzeczy.

Czy go przedniego bagażnika CROSSO  pasują sakwy ORTLIEB CLASSIC lub CITY ale BACK czyli normalne tylne.

Chciałbym takie założyć do przodu. Mam koła 26 cali jeżeli to ma jakieś znaczenie.

(Robb widziałem miał z przodu ale miał też bagażnik TUBUSa a ja mam Crosso.)

Mam nadzieję ,że ktoś z Was mi odpowie, sprawdzi, zanim kupie te orltieby. (wersja front mnie słabo interesuje bo jest mała pojemność, a chcę tam ładować rzeczy lekkie)

aha, czy nie będę zaczepiał stopami o sakwy z przodu, lub będą przeszkadzać przy skręcaniu?  Dotychczasowo miałem crosso TWIST przednie, więc wydaje mi się, że nie powinno być problemu...

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 2 Cze 2011, 09:18 »
Tak, do przedniego Crosso pasują Ortlieb Back Roller Classic. Przymierzałem, ale nie jeździłem. Możemy zrobić test, ale to najwcześniej w sobotę.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline EASYRIDER77

« 2 Cze 2011, 09:29 »
byłbym wdzięczny, jakbyś mógł sprawdzić, czy można z tym jechać, skręcać itp.

czekam więc na wiadomość od Ciebie ARKADOO.

aha czy ten hak na dole w modelu CITY przy tej mniejszej regulacji będzie miał o co złapać w tym CROSSO. Jakbyś rzucił okiem na ten fakt przy okazji.

dzięki

« 3 Cze 2011, 12:48 »
Nic nie haczy - jest spory zapas. Ze względu na konstrukcję bagażnika Crosso/Massload haki w Ortliebach trzeba zsunąć blisko siebie. Ujemnie wpływa to na sztywność listwy. W związku z tym warto pomyśleć nad cordurowymi Back Roller Plus, która mają znacznie sztywniejszą listwę - system QL-2.

Offline EASYRIDER77

« 3 Cze 2011, 13:07 »
dzięki za sprawdzenie i zdjęcia. Ale mam jeszcze pytanko. A propo tej sztywności itp. jak będę ładował tylko tam ubranie, lekkie rzeczy, w tym pieluchy dla dziecka i nie na maxa załadowane to też tak się będzie wyginać?

co Ty tam włożyłeś że się tak wygięły? Widzę na zdjęciu i jestem lekko przerażony tym wygięciem. Może mniejsze 30 litrowe lepiej?

hm, przemyślałem sprawe ARKADOO. dzięki Tobie już wiem co i jak. wszystko pasuje to dobrze, wiem też że lepiej wziąć wersję FRONT  (25 litrów) bo widzę, że nie ma co przesadzać i jest jakiś problem ze sztywnością.
Dziękuję!  :D

« 3 Cze 2011, 19:32 »
Jakieś 6-7 kg zakupów w jednej sakwie, czyli sumarycznie koło 13 kg w obu. Pojechałem na tak blisko siebie ustawionych hakach do pracy z małym obciążeniem (jakieś 2 kg max.) i również się wygięły, co prawda trochę mniej.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 3 Cze 2011, 22:44 »
Easyrider, listwa się wygina z powodu rozmiaru bagażu, a nie jego masy, więc jak wypchasz sakwę najlżejszymi rzeczami (a upchane ubrania wbrew pozorom są dość ciężkie, ale to inna bajka), to i tak się wygną. Tyle że... to w niczym nie przeszkadza :) Nieraz miałem tak wygięte, a jednak sakw roller classic używam od lat trzech i wszystko z nimi w porządku :)

Dodam tylko, że dla jednej osoby zestaw back + front wystarcza w zupełności. Ale skoro chcesz tam upychać pieluchy, to bierz dwa razy back i nic się nie stresuj :)

PS. Z tym zahaczaniem to mnie ubawiłeś. Widziałeś no kiedy, żeby sakwa była większa niż koło, przy którym wisi? A to jest warunek sine qua non, abyś mógł nią o cokolwiek zahaczać :D
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline EASYRIDER77

« 5 Cze 2011, 18:42 »
arkadoo dzięki bardzo za wszystkie podpowiedzi, na prawdę super. Ciesze się, że rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości. A propo rozbawienia słowem "zahaczania" to oczywiście była przenośnia użyta ogólnie do wszystkiego co związanego z tym tematem, nie wiedziałem co ewentualnie mogłoby, ale co tam a może jednak o czymś nie wiem.
Ale jak się ubawiłeś to dobrze    :P

pozdrawiam i dzięki

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum