Autor Wątek: Autobus do Suceavy  (Przeczytany 4450 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Autobus do Suceavy
« 3 Cze 2011, 23:20 »
Mam pytanie: wielokroć czytałem (tu i w relacjach), że ktoś jechał autobusem z Przemyśla do Suceavy w Rumunii. Niestety jakoś nigdzie nie znalazłem szczegółów (również na stronie PKS Przemyśl), a interesuje mnie, co następuje:
- czy bilety na rowery trzeba rezerwować z wyprzedzeniem?
- czy autobus jest bezpośredni czy z przesiadką? (z rozkładu jazdy wynika, że nie ma takiej trasy Przemyśl-Suceava, więc chyba z przesiadką?)
- czy odjeżdża codziennie?
- jak bardzo trzeba rozmontować rowery?

Próbowałem się dodzwonić do informacji PKS Przemyśl, ale nie odbierają. Jeszcze będę próbował, ale póki co może ktoś coś doradzi :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Autobus do Suceavy
« 4 Cze 2011, 08:01 »
Jak robiliśmy kilka lat temu trasę, to autobus ten miał wdzięczną nazwę "przemytnik". Taka nazwa może sugerować mała ilość miejsca bagażowego na roweru. W jakieś tam dni jeździł rumuński, a bodajże w parzyste polski autobus. Z tego, co kojarzę, to na dworcu w Przemyślu odradzali nam jazdę nim z rowerami. TO informacje z przed paru lat, więc może coś pozmieniało się.

Zrobiliśmy z Lwowa pociągiem do Czerniowiec, a z Czerniowiec rowerem do Suczawy.

Tu masz opisaną w pierwszych dniach trasę bezautobusową - http://rower.fan.pl/2006_Turcja/index.php
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Autobus do Suceavy
« 4 Cze 2011, 19:59 »
Nie ma czegoś takiego jak bilety na rower. Trzeba dogadać się z kierowcą. Akurat jak jak jechałem (początek czerwca) to kombinowaliśmy ze składaniem rowerów w kartony. Jak ti kierowca zobaczy to nas wyśmiał, powiedział żebyśmy to poskładali do kupy, kartony wyrzucili i wrzucili roweru do luków. Autobus jest bezpośredni, wyjazd rano, koło 7 chyba, czas jazdy około 10-11 godzin. Nie odjeżdża codziennie. Musisz próbować dzwonić od PKS w Przemyślu, nie ma innej możliwości. Przez kilka lat mogło się sporo zmienić.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Autobus do Suceavy
« 6 Cze 2011, 17:06 »
Nie chcę być złym prorokiem, ale wydaje mi się że on już nie jeździ.
ale z Czerniowców nie jest tak daleko;)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Autobus do Suceavy
« 6 Cze 2011, 21:23 »
Dzięki wszystkim za wskazówki, dodam, że nadal mam nadzieję, że ktoś ma świeższe (tj. z zeszłego roku) informacje. Czekam :)

Cytat: "martwawiewiórka"
Nie chcę być złym prorokiem, ale wydaje mi się że on już nie jeździ.
ale z Czerniowców nie jest tak daleko;)

Tak na to patrząc, to i z Polski jest niedaleko. Sęk w tym, że czasu mamy tyle, ile mamy i plany, żeby w tym czasie zrobić trasę właśnie z Suceavy też już ustalone. Więc dodatkowe 80 km, w tym połowa cudownymi ukraińskimi drogami i granica z trudnymi do przewidzenia "atrakcjami", niezbyt nam się uśmiechają.

Więc obyś się jednak, Dobra Prorokini, myliła :P

Póki co nadal nie mogę się dodzwonić do Przemyśla. Carmeliana napisała maila, obaczym.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• Użytkownik forum
Autobus do Suceavy
« 6 Cze 2011, 21:35 »
z Czerniwców jest blisko do granicy - naprawdę bardzo blisko, i nie jest taka zła ta droga, chociaż ukraińska (no ok- w 2009 nie była taka zła) - w końcu prowadzi do granicy. A zaraz po stronie rumuńskiej zaczyna się idealny asfalt...
No i na granicy NIE POWINNO byc kłopotu -wyminąć samochody i na druga stronę poza kolejką...ale masz rację - nigdy nie wiadomo.
Ale rozumiem, że lepiej byłoby bezpośrednio do Suczawy...

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Autobus do Suceavy
« 6 Cze 2011, 23:02 »
W ubiegłym roku rozstałem się ze znajomym w Suczawie - on wracał do Polski. Ale najpierw... pojechał do Czerniowców (przekroczenie granicy bezproblemowe, a droga niezła - szeroka, a ruch znikomy, tyle że jechałem wieczorem ) :P
Ponoć istnieje autobus między tymi miastami, ale też nie mogliśmy uzyskać na jego temat żadnych informacji, więc ów kolega wsiadł w pociąg do Lwowa, a stamtąd busikiem do Przemyśla. Jeśli busik by wam nie odpowiadał, są też pewnie pociągi.

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
Odp: Autobus do Suceavy
« 13 Lip 2011, 09:04 »
Odpowiedź już raczej nie przydatna bo spóźniona. Na stronie przemyskiego PKSu nie ma informacji o tym autobusie, bo już po prostu od dawna nie kursuje. To był rumuński autobus bezpośrednio do Suczawy, nie jeździł codziennie, tylko raz czy dwa razy w tygodniu.

Offline Kobieta Carmeliana

• Na forum od: 19.03.2011
« 14 Lip 2011, 17:02 »
przydatna, bo jeszcze nie ruszyliśmy ;) dzięki za wiadomość, własnie tak sądziliśmy, szkoda, że potwierdziłeś nasze przypuszczenia ;) a okolice Czerniowiec nadają się do rozbicia namiotem? ;)
Nie ma nic gorszego od cyklisty. No chyba, że mason. A już najgorszy to jest mason na rowerze.

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 14 Lip 2011, 20:57 »
Nadają :) Miejsca do bólu. W samych Czerniowcach (jesli jesteście zainteresowani) jest fajny pensjonat przy wylocie w kierunku Chocimia. W zeszłym roku cena była tak zabawnie niska że szkoda było szukać krzaków na namiot :wink:

• Użytkownik forum
« 15 Lip 2011, 00:08 »
W samych Czerniwcach jest też hotel na dworcu;) Wrażenia niezapomniane. Pod  prysznicem Jacek wydłubał (mimo obrzydzenia) jakiś rachunek czy bilet z 1980 któregoś roku, papierek ten spełniał rolę podtrzymadełka na mydleniczkę:D
Żeby dostać pokój w tym hotelu, czekaliśmy ze 40 minut aż pani w recepcji podliczy jakieś rzeczy - razem z nami grzecznie czekało kilka osób. Widac było, że się nie dyskutuje i nie próbuje pani popędzać:) Rowery spędziły noc bezpiecznie zamknięte w kanciapie, bylismy spokojni, bo ta sama pani dzierżyła klucze, a jej nikt nie wydarłby nic.
Potem Jacek nie umył zębów, ponieważ w kibelku akurat jeden zaćpany klient próbował się golić i tak się pociął, że Jacu po prostu nie wyrobił i wrócił do pokoju bez uzycia szczoteczki:D Mało co spaliśmy, bo okna pokoju wychodziły na perony...Klimaty! Nie zamieniłabym tego noclegu na żaden Mariott:)
« Ostatnia zmiana: 15 Lip 2011, 00:11 martwawiewiórka »

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 15 Lip 2011, 08:46 »
Ten hotel na dworcu w Czerniowcach był wyremontowany, ale detale zostały wykończono z pietyzmem typowym dla Ukrainy. Słuchawka prysznica była zamocowana na przezroczystą taśmę klejącą. Cena był całkiem ok, ale to było kilka lat temu. Z Czerniowiec do Suczawy jest po drodze kilka górek, ale ogólnie bez większych trudności.

Fota zrobiona na peryferiach Czerniowcy:
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Kobieta Carmeliana

• Na forum od: 19.03.2011
« 15 Lip 2011, 17:50 »
super! dzięki bardzo za te wszystkie info :) i za wilkową takoż, bo trochę nas stresuje możliwość, że kierowca nam powie, ni **uja panie, z tymi rowerami ;)
Nie ma nic gorszego od cyklisty. No chyba, że mason. A już najgorszy to jest mason na rowerze.

• Użytkownik forum
« 16 Lip 2011, 18:16 »
Jakbyście zamierzali chociaż pobieżnie obejrzeć Czerniowce (warto obejrzeć choćby główny deptak, secesja elegancja-francja) - to namawiam (o ile będziecie jakoś w weekend) na przejazd właśnie tym deptakiem, tam w jednym miejscu jest chyba najsłynniejszy fotograf ślubny w okolicy. Stoi kolejka ślubnych par, a suknie pań młodych oraz druhen to po prostu kosmos (chociaż jeden facet oślepiający swoim srebrnym garniturem też zrobił na mnie wrażenie) Ukrainki naprawdę mają fantazję. Jacek i jeden spotkany chłopak z Wrocka odpadli na widok pewnej turkusowej księżniczki, aparaty foto przykleiły im się do rąk;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Sie 2011, 11:58 »
super! dzięki bardzo za te wszystkie info :) i za wilkową takoż, bo trochę nas stresuje możliwość, że kierowca nam powie, ni **uja panie, z tymi rowerami ;)

nie tryskał bym tak optymizmem...kierowca może być inny, i może taki frazes z siebie wydusić. a jest to dość często spotykane wśród kierowców autobusów.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum