Autor Wątek: Rozmiar korby 48/36/26 i 44/32/22.. problem - góry..  (Przeczytany 3230 razy)

Offline Muskat

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 05.04.2011
Mam problem przełożeniem w rowerze, planuję zmianę korby. Zastanawiam się nad jakąś 44/32/22 lub 48/36/26 i najmniejszą przełożyć z 26 na 22. Rower koła-28cali  

Obecnie mam 48/38/28 i własnie problem jest taki że na trasach czy z załadunkiem czy bez 90% jeździ się na 38 lub 48. Lecz przy podjazdach (większych) szczególnie z obciążeniem 28 jest zdecydowanie za ciężkie.

I teraz główny problem 48/36/22 myślę że było by idealnym dopasowaniem raczej nie powinno być z tym trudności 14"oczek" różnicy łańcuch powinien wskakiwać (mam nadzieje).
Zastanawiałem się nad 44/32/22 zaleta większy wybór korb pod 170mm, od razu założone lekkie przełożenie.. jednak martwi mnie jedno, że zębatka 32 była by bardzo rzadko używana a 44 niemal non-stop. Przy 48/38 większość rozchodzi się na dwie.. Zaś przy 44/32 głównie byłą by używana tylko 44.
-Co o tym myślicie bo jawnie mam poważny dylemat

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Zakładaj 48/36/22, to sprawdzone rozwiązanie. Niestety mimo dobrze wyregulowanej przerzutki, zdarza się przy redukcji, że łańcuch spadnie, trzeba po prostu uważać.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Wystarczy pamiętać, żeby nie zrzucać na 22 jak jest już największa z tyłu, tylko robić to wcześniej. Lekki przekos łańcucha zapobiegnie jego spadnięciu z przodu.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "cinek"
Lekki przekos łańcucha zapobiegnie jego spadnięciu z przodu.

U mnie nie zapobiega :P

Ale i tak polecam 48/36/22 :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
ale pomaga, spada rzadziej ;)
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Cytat: "Daniel"
ale pomaga, spada rzadziej ;)

Nie zauważyłem. Może dlatego, że ja zawsze na młynek wrzucam wcześniej, tj. najpóźniej, gdy łańcuch jest na 3 koronce kasety. Więc u mnie nie spada rzadziej, tylko ewentualnie spadałby częściej, gdybym robił inaczej. Być może, nie sprawdzałem :P
Zdarza mi się co prawda jeździć 2:2, ale wówczas już na młynek nie wrzucam wcale.

Offline Muskat

To widzę, że dość częste są jednak te spadki, waham się nad tą wersją 48/36/22 niemal brak korb (48/36/26) 170mm znalazłem tylko to: link a korby powyżej 350zł to był by już przerost formy nad treścią...

zaś przy 44/32/22 jest dość duży wybór i pewnie bym się skłaniał na m590. Niby między 44 a 48 nie powinno być aż tak dużej różnicy tym bardziej na 28". Miał ktoś może porównanie czy faktycznie często brakuje biegu oczywiście poza zjazdami ;)

jeszcze jedno czy jest "odczuwalna" różnica między holowtech ii a kwadratem czy raczej zysk marginalny?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Ja mam w rowerze trekkingowym korbę 44. Faktycznie po płaskim cały czas na 44, co nie stanowi jakiegoś problemu, bo przynajmniej odpada wajchowanie przednią przerzutką. A czy brakuje na zjazdach - kiedyś rozpędziłem się do 65km/h.
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Cytat: "cinek"
... A czy brakuje na zjazdach - kiedyś rozpędziłem się do 65km/h.

No właśnie, to mocno brakuje :P Gdzie tam do 100 :P

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Cytat: "van"
No właśnie, to mocno brakuje  Gdzie tam do 100

To wszystko zależy od punktu widzenia. Dla mnie 60 z górki wystarczy. Zresztą szybki zjazd oznacza krótszą przyjemność :P

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Przy 44 zdecydowanie brakuje na zjazdach (przy 48 brakuje trochę mniej :P)
Natomiast poza zjazdami nie brakuje wcale. Mówię o kołach 28"

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
Przełożenie 44/11 jest takie samo, jak 48/12.

Popatrz na swoją kasetę (jakie ma koronki) i zastanów się, czy będzie ci ewentualnie brakowało tego najszybszego przełożenia.
A jeśli kaseta zaczyna się od koronki z 12 zębami to zamienienie jej na taką z 11 spowoduje, że w ogóle nie stracisz najszybszego przełożenia ,mimo założenia korby z mniejszym blatem.
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Bartek, a kto w wyprawówkach używa kaset z najmniejszą koronką 12? :roll:
Sądząc po poście Muskata ma seryjnego treka lub crossa, więc na 99% ma najmniejszą 11. Więc po co mu mieszać w głowie 12?

Offline Muskat

Tak dokładnie najmniejsza ma 11, już zamówiłem jakieś poza grupowe deore m443 48/36/26 nie było wyboru pod 170mm niestety. Niby lepsze alivio więc musi starczyć. Zobaczymy jak będzie się sprawować napęd po przekładce na z 26 na 22.. Swoją drogą faktycznie mała różnica jest między 44 a 48. 44/12==48/11 Ale z drugiej strony.. środkowa 32 to zdecydowanie za mało do normalnej jazdy i była by niemal tylko duża używana..

Zastanawiam się jeszcze nad suportem UN-26 jest niby zalecany, ale zastanawiam się nad UN-54 powinien być wytrzymalszy, ma to ogromne znaczenie na wyjazdach. Zalecana oś suportu un26 to 123mm, nie powinno więc być problemów z 122mm od un54 (123 nie znalazłem)? 1mm różnicy raczej nie zaszkodzi?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum