Autor Wątek: Rozmiar korby 48/36/26 i 44/32/22.. problem - góry..  (Przeczytany 3229 razy)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
a czemu uparłeś się na 170 mm? Mam korbę i 170mm i 175 i nie czuję różnicy.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Oj, czuć różnicę - przy moich 190 cm wzrostu, jak wsiadam na rower z korbą 170 to wydaje mi się, że drobię nóżkami... ;)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
No czuć czuć, przy moim metrsiedemdziesiątzhakiem na 175mm korbie prawie zęby sobie wybijam :)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Muskat

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 05.04.2011
wzrost jakieś 170 i częste problemy z kolanami.. niestety eliminują większe a szkoda

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
aard, nie wiem kto używa takiej kasety, ale wiem, że ja spokojnie bym się obszedł bez koronki 11. Więcej, jak bym znalazł gdzieś kasetę 12-32 ze starego ośmiorzędowego XT to bym ją bardzo chętnie założył do swojego roweru.
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Cytat: "Muskat"
wzrost jakieś 170 i częste problemy z kolanami.. niestety eliminują większe a szkoda

możesz rozwinąć temat ? zawsze myślałem że dłuższe korby pomogą kolanom, bo będziesz miał na nich wyższą kadencję i mniej sił wkładał w pedałowanie.
Z  drugiej strony będzie za to chyba większy moment zginający na dłuższych korbach.... ale przy mniejszej wkładanej sile możliwe że się nie zwiększy w sumie  :roll:

Czyżby chodziło o sam zakres ruchu ? im mniejszy tym lepszy ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Nie wektoryzuj Wax...  :twisted:

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Na dłuższej korbie będziesz miał po pierwsze niższą kadencję (zakładając, że możesz uzyskać określoną prędkość liniową nogi, przy dłuższym ramieniu dostaniesz niższą kątową). A ponieważ pedałujesz z niższą omegą, musisz zastosować wyższe przełożenie, żeby uzyskać identyczną prędkość.
Jak tam z siłami będzie, trzeba by policzyć (bo konieczność włożenia większego momentu częściowo zrekompensuje właśnie dłuższa korba), ale będziesz kręcił wolniej, co w uproszczeniu da nam większe obciążenie kolan.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Muskat

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 05.04.2011
Kadencja większa na mniejszych korbach, łatwiej rozkręcić małe koło od dużego..
Co do siły przy tej samej efektywności na większej włoży się mniej siły... (lub inaczej-wkładając taką samą siłę zysk na dużej będzie większy) Przykład zupełnie jak z kluczami do odkręcania śrub, krótkie ramie dużo siły i nie drgnie... długie ramie znacznie mniej siły a poszło...

W moim przypadku nie problemem jest siła nacisku, a właśnie większy ruch stawu kolanowego. Większe ramie korby to większy obrót do wykonania... Wyżsi w tym temacie mają lepiej ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum