Autor Wątek: Rower w okolicach 1000zł  (Przeczytany 1197 razy)

Offline xerathin

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 05.06.2011
Rower w okolicach 1000zł
« 5 Cze 2011, 12:09 »
Cześć,

Poszukuję dla siebie roweru do 1000, max. 1200 złotych. Chciałbym jeździć zarówno po asfalcie, jak i po górach, jednak z przewagą asfaltu. W wakacje planuję wybrać się na krótką, w porównaniu z niektórymi tu opisywanymi, wyprawę po Polsce - jakieś 400-500 km. Wiem, że za taką kwotę nie dostanę nic powalającego na kolana, ale myślę, że na mój pierwszy rower o takim przeznaczeniu powinno wystarczyć. Nigdy jeszcze nie podróżowałem w ten sposób i nie wiem, czy na pewno mi się to spodoba, dlatego też nie chcę inwestować w rower większych pieniędzy. Początkowo myślałem o rowerze crossowym, ale jeśli planowałbym np. pojeździć trochę po Bieszczadach to chyba nie spełniał by on zbyt dobrze swojego zadania, więc wybór padnie raczej na MTB. Z tego co dotychczas oglądałem najlepiej wygląda chyba Unibike Fusion 2010 - można go dostać za 1100 złotych. Czy po zmianie opon na jakieś o szerokości 1,75 nadawałby się on na dłuższą trasę po asfalcie, czy lepiej szukać czegoś innego? I jaką wielkość ramy wybrać? Mam 182 cm i ważę ok. 70 kg. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
Rower w okolicach 1000zł
« 5 Cze 2011, 12:16 »
xerathin, za tą kwotę szukaj raczej używanego roweru - wyższa klasa osprzętu itp.
myślę że większość Ci tu tak poradzi.
let's make it big :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Rower w okolicach 1000zł
« 5 Cze 2011, 12:23 »
też raczej radziłbym używkę. Np gary fisher :P

http://allegro.pl/gary-fisher-merlin-19-cali-uzywany-i1633916550.html

Przy Twoim wzroście rama ~20" powinna być dobra, choć i tak przed zakupem dobrze się przejechać na danym rowerze...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline xerathin

Rower w okolicach 1000zł
« 5 Cze 2011, 12:38 »
Używek wolałbym unikać. Wiem, że to może brzmieć głupio, ale od zawsze mam pecha do używanego sprzętu, więc kupując nowy będę spokojniej spał ;). Poza tym czy ten osprzęt jest naprawdę o tyle lepszy, że mimo zużycia (6 lat to jednak spory kawałek czasu) wciąż będzie działał sprawniej niż np. ten z nowego unibike'a?

Od jakiej kwoty w takim razie warto kupić nowy rower? Zaznaczam, że w porównaniu z Wami jeżdżę zdecydowanie amatorsko i mniej wymagam od roweru.

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
Rower w okolicach 1000zł
« 5 Cze 2011, 13:26 »
To kup używaną ramę, a resztę poskładaj na nowych częściach, też taniej powinno Cię to wyjść.
let's make it big :)

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
Rower w okolicach 1000zł
« 5 Cze 2011, 13:36 »
Kup sobie w sklepie rowerowym taki, na którym Ci się lepiej siedzi. Po roku będziesz już wiedział, co naprawdę potrzebujesz.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Rower w okolicach 1000zł
« 5 Cze 2011, 13:47 »
przy takim budżecie to składać się raczej nie opłaca. za przesyłki też się płaci...

przepaści w osprzęcie nie ma. Pewnie będzie działać podobnie :P ale są za to mocniejsze koła/lepszy amorek... jak się boisz używki to kupuj nowy.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline xerathin

Rower w okolicach 1000zł
« 5 Cze 2011, 14:05 »
To w takim razie ten, który podałem będzie się nadawał, czy da się znaleźć coś lepszego wśród nowych? Oczywiście w podobnym przedziale cenowym, bo rozumiem, że porządnego sprzętu za to nie kupię :)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
  • Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 03.08.2010
Rower w okolicach 1000zł
« 5 Cze 2011, 15:06 »
A może coś takiego
http://www.ambike.pl/p/pl/728/rower+wheeler+pro+19.html
Niedawno składałem-zamawiałem taki rowerek,wymieniłem  amorek na lepszy, przerzutki i korba alivo,hamulce avidy 5,opony schwalbe,kaseta i łańcuch hg50,licznik,błotniki itp wyszło 1450zł z 2 letnią gwarancją
Rowerek śmiga super a i cena też do zaakceptowania :)

Offline xerathin

Rower w okolicach 1000zł
« 6 Cze 2011, 11:09 »
A czy do obręczy, które są montowane w wymienianych tu rowerach będą pasowały opony 1,75? Czy będą za wąskie?

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Rower w okolicach 1000zł
« 6 Cze 2011, 11:40 »
Cytat: "xerathin"
A czy do obręczy, które są montowane w wymienianych tu rowerach będą pasowały opony 1,75? Czy będą za wąskie?

Będą pasowały. Standardowe obręcze, o jakich tu mowa mają ~23mm szerokości, więc teoretycznie można by do nich zamontować nawet 1" oponkę
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum