Autor Wątek: Żywotność wolnobiegu  (Przeczytany 2152 razy)

Offline Mężczyzna Gofer

• Miasto: Dopiewo k. Poznania
  • Na forum od: 31.03.2011
Żywotność wolnobiegu
« 6 Cze 2011, 12:58 »
Witam, w swoim rowerze posiadam niestety wolnobieg i tu moje pytanie: jaka jest żywotność takiego urządzonka od nowości? Chodzi o jakiś standardowy model w stylu shimano mf-tz 21. Czy wybierając się w dłuższą podróż lepiej zaopatrzyć się w dodatkową sztukę czy to przesada? Zaznaczam że zaraz przed wyjazdem będzie wymieniony na nowy. PS znacie może jakiś sposób na otwarcie zapieczonego wolnobiegu? Chciałem zakonserwować na nowo stary i zabrać go jako zapas ale ten pierścień ani drgnie, odkręcam go w prawo, bo przeczytałem że jest tam lewy gwint.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Żywotność wolnobiegu
« 6 Cze 2011, 14:01 »
mój shimano mf-tz 21 wytrzymał niecałe 6000 km, pewnie jednak jest w stanie przejechać więcej jak się oszczędnie jeździ na wielu zębatkach. w moim przypadku pięć z nich ciągle nadawało się do jazdy, ale dwie już odmawiały współpracy.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Żywotność wolnobiegu
« 6 Cze 2011, 15:51 »
Mój wolnobieg wytrzymał 10,5 kkm i ciągle działa.
No, ale u mnie w ogóle jakoś napęd lubi działać, nie wiadomo dlaczego.

Offline Mężczyzna Gofer

Żywotność wolnobiegu
« 6 Cze 2011, 16:14 »
A proponujecie kupić coś lepszego czy zwykły shimano za 30 zł? szczerze w sklepach nie widzę nic innego niż te za 3 dychy i nie wiem czy szukać w necie czy raczej droższych się nie produkuje. Nie chcę teraz piasty wymieniać pod kasetę...

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Żywotność wolnobiegu
« 6 Cze 2011, 22:35 »
Wolnobieg lubi się psuć całkiem szybko, nam się to zdarzyło już po kilku tysiącach km. Na szczęście w razie potrzeby jest w każdym sklepie rowerowym, również w takim z małej miejscowości.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Żywotność wolnobiegu
« 6 Cze 2011, 22:39 »
Cytat: "Gofer"
dkręcam go w prawo, bo przeczytałem że jest tam lewy gwint.

Hmmm... to może jednak spróbuj odkręcać we właściwą stronę? a nuż puści? No chyba ze już go na amen zakleszczyłeś tym dokręcaniem :lol:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Żywotność wolnobiegu
« 6 Cze 2011, 22:41 »
Zamiast różne rzeczy słyszeć, wystarczy wyobrazić sobie, w którą stronę musi się dokręcać, żeby w czasie jazdy się nie odkręcał  :wink:
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Gofer

Żywotność wolnobiegu
« 6 Cze 2011, 22:48 »
Tzn ta nakrętka od góry i tak nie jest poddawana żadnym siłom wiec wg mnie nie ma zbyt znaczenia w którą ma się odkręcać ale wszędzie piszą ze ma lewy gwint... próbowałem w obie strony już wcześniej gdy po pierwszych próbach się nie odkręcał w prawo i nic, nie tak mocno zdarty wolnobieg do wyrzucenia :( Po prostu żeby zdjąć go z piasty musiałem popsikać bo się zapiekło i to mi wypłukało smar, myślałem że nie szkodzi bo otworzę i sobie nasmaruję a tu zonk.
Cytat: "aard"
spróbuj odkręcać we właściwą stronę?

Masz informacje co do tego w którą stronę się odkręca czy pisząc właściwą masz po prostu na myśli "w lewo"?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Żywotność wolnobiegu
« 6 Cze 2011, 22:56 »
Czekaj, czekaj, jeszcze raz. Czy Ty chcesz odkręcić wolnobieg od piasty? Jeśli tak, to jest tam normalny, prawy gwint. Jeśli chcesz odkręcić coś innego (jakąś cześć wolnobiegu od innej części wolnobiegu?) to ja się nie wypowiadam, bo nie wiem, jaki tam jest gwint. Nawet nie wiem, co to za cześć ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Gofer

Żywotność wolnobiegu
« 6 Cze 2011, 22:58 »
odkręcić już odkręciłem, do piasty się musiałem dobrać ( w końcu zbojkotowałem serwisy, kupiłem narzędzia i sam wszystko robię. Stery już za mną, piasty też, łańcuch i korby zrobione został suport i przerzutki...), teraz nie mogę rozkręcić, do czego służy pierścień z góry wolnobiegu.

Edit: A i żeby wymienić linkę w manetkach revoshift wystarczy zdjąć ten plastik z góry? bo odkręciłem i widzę linkę i takli rowek obok, linka nie jest przez niego przełożona, leci prosto do pancerza, tak ma być?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Żywotność wolnobiegu
« 7 Cze 2011, 05:31 »
Ten pierścień (z 2 otworami do założenia klucza) to jest część łożyska wolnobiegu. Pod nim mogą być cienkie blaszki do kasowania luzu łożyska, następnie kulki (dużo kulek!) i zapadki. Niestety wolnobieg rozbierałem ostatni raz kilkanaście lat temu, i nie pamiętam jaki tam jest gwint (powinien być lewy, ale nie jestem pewien).

Na nowym wolnobiegu, to bym sobie zrobił kilkadziesiąt kilometrów, przed dłuższym wyjazdem, poobserwował jak pracuje i nie zabierał drugiego na zapas. Wożenie zapasowego  wolnobiegu to już przesada, no chyb że jedziesz na Syberię, albo do Afryki.

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
Żywotność wolnobiegu
« 7 Cze 2011, 11:37 »
Ja jeszcze w sprawie lepszego wolnobiegu Shimano. Otóż istnieją takie na 7 rzędów, kosztują, 57 zł. Są chromowane i wyglądają na nieco lepiej wykonane. Jeden klient kupił taki jakiś czas temu i narazie nie narzeka, chociaż przy serwisie widziałem już jakieś pierwsze oznaki używania także jakieś kosmicznie trwałe też nie są. Dobre wolnobiegi podobno robi Sunrace ale to chyba tylko do szosówek. Z rozkręcaniem nie pomogę bo nie pamiętam jak to tam leciało :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum