Autor Wątek: PolskiBus  (Przeczytany 35343 razy)

Offline Mężczyzna robertcb

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.12.2012
Odp: PolskiBus
« 23 Maj 2017, 16:02 »
Nie no chodziło mi o przewóz niespakowanego roweru.
Odkrecenie pedałów i skręcenie kierownicy czy owiniecie folią - ok to czynności które można zrobić na poczekaniu, ale jak mam kombinowac karton, rozkladac rower na części pierwsze i pakowac jak do samolotu, czy przesyłki kurierskiej by mieć pewność przewozu, to nie widzę sensu na trasach krajowych np z Warszawy nad morze czy w góry.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 23 Maj 2017, 16:16 »
Nie no chodziło mi o przewóz niespakowanego roweru.
Odkrecenie pedałów i skręcenie kierownicy czy owiniecie folią - ok to czynności które można zrobić na poczekaniu, ale jak mam kombinowac karton, rozkladac rower na części pierwsze i pakowac jak do samolotu, czy przesyłki kurierskiej by mieć pewność przewozu, to nie widzę sensu na trasach krajowych np z Warszawy nad morze czy w góry.

Karton przyda się wyłącznie na długich przelotach (np. międzynarodowych) i wyłącznie w sytuacji, gdy wiadomo jest, że będzie masa ludzi. Wystarczy zadzwonić dzień przed wyjazdem na infolinię PB i spytać się jak wygląda obsada danego kursu. W kraju rób tak jak napisałeś a nie będziesz miał problemu. Przy okazji, z Budapesztu PBusem wracało już kilka osób z rowerami i jakoś obyło się bez większych uciążliwości ...

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 25 Maj 2017, 15:00 »
Około 5 lat temu robiliśmy z partnerką przerzut PB z Katowic do Wiednia. Były to dwa w miarę możliwości złożone i spakowane rowery i kilka sakw. Objętościowo bardzo dużo, był to sierpień więc pasażerów też komplet. Zmieścilismy się, jednak kierowca już na miejscu mówił, że innym razem mógłby być problem. Plan awaryjny w razie odmowy mieliśmy taki, że składamy rowery i jedziemy w przeciwnym kierunku ;)

Na tej samej trasie, tylko w odwrotnym kierunku  (zwrocie;)) przyszło mi wracać jakieś 2 lata temu. To była jednodniowa wycieczka z Katowic do Wiednia, więc wziąłem tylko jedną sakwę, na dnie której wiozłem pokrowiec na rower, by móc go spakować do autobusu. Tym razem kierowca odmawiał przewozu. Dotarłem do niego argumentem, że przecież nie mam innego bagażu, a niektóre walizki innych pasażerów są w podobnych rozmiarach co mój pakiet. Sakwa poszła jako podręczny.
Mimo wszystko nie był zadowolony i stwierdził że mamy się oduczać jeździć z rowerami.
Pytałem na fanpage PB czy ich polityka rowerowa się zmieniła i czy potwierdzają słowa kierowcy, ale bez odzewu ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Maj 2017, 15:05 byczys »

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 25 Maj 2017, 15:08 »
...
Mimo wszystko nie był zadowolony i stwierdził że mamy się oduczać jeździć z rowerami.
Pytałem na fanpage PB czy ich polityka rowerowa się zmieniła i czy potwierdzają słowa kierowcy, ale bez odzewu;) ;)

Polityka sobie, kierowcy autokarów sobie ... Ci to się już chyba nigdy nie pozbędą tej mani wielkości...
W zeszłym roku po Zlocie, Tomek z Wilkiem odwiedzili Budapeszt i wracali PolskimBusem. Zdaje się, że nie było takich problemów.

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
« 25 Maj 2017, 16:45 »
PB z rowerem wracałem 3 razy, problemów nie było. Czasem kierowcy coś tam marudzą a czasem są bardzo pomocni.
Akurat w Budapeszcie kierowca wspominał o możliwości zarezerwowania sobie miejsca na rower przez infolinię, ale nie sprawdzałem czy to prawda.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 25 Maj 2017, 17:46 »
Niedługo będzie rezerwacja ze wskazaniem miejsc to i sprawa rowerowa się zmieni

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 26 Maj 2017, 15:41 »
Też myślę, że z rowerami się nic nie zmieni. Osobiście wolałbym dopłacić za możliwość zarezerwowania miejsca na rower, niż liczyć na łaskę kierowcy.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 15 Gru 2017, 18:55 »
PolskiBus znika z polskich dróg.
Ciekawie, jak wygląda polityka "rowerowa" nowej firmy. Ktoś już jeździł Flixem?

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 16 Gru 2017, 16:42 »
"Dimensions: Special baggage must be no larger than 290cm (height + 2 x width + 2 x depth)."

No to sobie pojeździłem.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Na forum od: 10.12.2017
« 20 Gru 2017, 13:57 »
Ciekawie, jak wygląda polityka "rowerowa" nowej firmy. Ktoś już jeździł Flixem?
Polityka na papierze wygląda super, ale na europejski portfel:
https://www.flixbus.com/travel-tips/bike-travel

9 Euro to dla Niemca stosunkowo mało, ale dla Polaka to już jest kwota, która może zniechęcić. Pociągiem wyjdzie często taniej.
Źle to wygląda jeśli to kurs z np. Wawy do Rzeszowa za 20zł ale jeśli to z Poznania do Chersonia (myślałem o tym ;) ) to nawet 50zł za rezerwację możliwości przewozu roweru uważam że nie jest to dużo. Ale pożyjemy zobaczymy. Inna sprawa to że do Chersonia podróż PB to 24h! Co prawda za 120zł... ale 24h  ;)
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

« 20 Gru 2017, 13:59 »
"Dimensions: Special baggage must be no larger than 290cm (height + 2 x width + 2 x depth)."

No to sobie pojeździłem.
No to już gorzej...

Offline Mężczyzna AKad

• Na forum od: 29.12.2017
« 29 Gru 2017, 15:42 »
W lipcu wracałem z Monachium do Warszawy z przesiadką w Pradze. Rower wraz z sakwami  podróżował w wewnętrznym bagażniku (bez składania) ale widziałem też autobusy z bagażnikami rowerowymi zamontowanymi na tylnym zderzaku. Punktualnie i bez problemów.

« 29 Gru 2017, 18:57 »
W lipcu wracałem z Monachium do Warszawy z przesiadką w Pradze. (...)
Ale jechałeś  zielonym czy czerwonym?

Offline Mężczyzna AKad

• Na forum od: 29.12.2017
« 29 Gru 2017, 21:26 »
Jechałem Flixbusem.

« 30 Gru 2017, 01:19 »
Czyli nie jest źle...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum