Autor Wątek: hej!  (Przeczytany 624 razy)

Offline bartek_pp

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.05.2011
hej!
« 8 Cze 2011, 21:56 »
Witam,
jak widac z mojego loginu, na imie mam Bartek. Na rowerze jezdze od dawna, a od jakis dwoch lat bardziej intensywnie ;] wiem, to oklepane, ale wierzcie mi, przypadkowo tu nie trafilem ;] forum czytam od dawna, zarejestrowalem sie tez juz jakis czas temu, ale do tej pory nic nie napisalem, bo myslalem, ze jednak wszystkiego czego potrzebuje, dowiem sie z istniejacych postow. Niestety problem problemowi nierówny, dlatego tez, jak ze zawsze staram sie byc grzeczny i kulturalny, pisze tego oto posta w tym dziale ;]
Ale o co chodzi?
Otoz wybieram sie w tym roku (poczatek lipca) na, mam nadzieje, okola miesieczna wyprawo-wycieczke na poludnie Polski/Europy. Tak, tak, wiele rzeczy jeszcze nie ustalilismy, w tym trasy, mamy tylko kilka pomyslow, ale to jeszcze nie sa szczegoly. A te jednak trudno ustalac, kiedy dzieli nas ok 1000 km drogi autostradami ;/ otoz, aby na te wyprawe bylo nas stac (nie mamy w zasadzie zadnego sprzetu, oprocz checi i rowerow ;) musialem stac sie tymczasowym emigrantem ;] a ze za niecale dwa tygodnie wracam do Polski bogatszy o pare euro, nadchodzi bardzo trudny czas decyzji i zakupow ;/ bardzo tego nie lubie, bo jak wiadomo, lepiej kupic raz a porzadnie, i mimo wszystko, na obczyznie nie ma takich kokosow, jak niektorzy opisuja (oczywiscie w moim przypadku ;) nie bede Was tutaj zasypywal szczegolami, ale na pewno znajdziecie moje posty na forum ze szczegolnym uwzglednieniem dzialu sprzet ;]
witam jeszcze raz i pozdrawiam!

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
hej!
« 8 Cze 2011, 22:07 »
cześć!
jeśli macie chęci i rowery, to wiele więcej nie trzeba.....  :roll:  
udanej wyprawy i czekamy na pytania  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta tequila

• Pani Rower :P
  • Miasto: Bristol
  • Na forum od: 16.12.2009
    • Galeria
hej!
« 8 Cze 2011, 22:17 »
bartek_pp, Witam emigranta, który będzie niedługo w Grupie Wrocławskiej :D
Tam dom mój, gdzie serce moje...
http://tequila22.digart.pl/digarty

Offline bartek_pp

hej!
« 8 Cze 2011, 22:36 »
hehe, jasne ;] ale to dopiero we wrzesniu, jak juz bede po pelnych wrazen wakacjach ;] tym bardziej, ze ostatnio naprawde polubilem takie jesienno-ziomowe wycieczki po okolicy. gwoli scislosci, nie jestem mieszkancem pieknego miasta, jakim niewatpliwie jest Wroclaw, ale miasto dobrze znam i jestem tam czesciej niz w miejscowosci gdzie mieszkam, czyli w Zmigrodzie. Jakby sie ktos nie orientowal, jest to idealne miejsce wypadowe na jakze piekna Doline Baryczy ;] uwielbiam jezdzic po Stawach Milickich i okolicznych lasach. Aha, bedac przy tym, to u mnie na podworku smialo zmiesci sie ok. 5 namiotow ;] tak, tak, to zaproszenie ;]

p.s. kurcze, mam problem. Marzy mi sie taki temat, w ktorym napisalbym moj budzet, moja zakupowe zamiary i pare pytan, ale nie chce zasmiecac forum tworzac 15 osobnych tematow, tym bardziej, ze na kazdy temat bylo juz cos napisane. Ale w moim przypadku, duzo informacji jest wprost proporcjonalne do zdecydowania ;] prosze o pomoc  :roll:

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
hej!
« 8 Cze 2011, 22:41 »
może napisz z grubsza tu ?

albo post w tematach, które są już założone...?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline bartek_pp

hej!
« 8 Cze 2011, 23:21 »
Ok, wiec moze zaczne tutaj.
Oczywiscie idac za przykladem ludzi bardziej doswiadczonbych ode mnie, podzielilem potrzebne rzezcy na kilka kategorii (jak to dumnie brzmi ;] ): ubranie, rower, narzedzia, kamping i reszta. Ubraniemm zanudzac nie bede, bo to raczej kwestia indywidualna w tym temacie jest pewien kanon rzeczy, ktore trzeba miec i koniec. Narzedzia, tutaj rowniez w zasadzie nie mam pytan, koszty tez raczej nie beda zbyt wygorowane. Reszta to takie drobiazgi + apteczka. Brak pytan.
Zostaja najdrozsze ( ;/ ) rzeczy.

ROWER (x2 oznacza dla mnie i dla mojej dziewczyny ;] )

- bagazniki x2 crosso na tyl (ok. 200 zl) - brak pytan, na Tubusa mnie nie stac, innych nie chce ;]
- sakwy x2 (tylko Crosso wchodzi w gre) - i tutaj pierwsze pytanie. Caly czas liczylem 800 zl za dwa Experty Big, ale jak podliczylem wszystko, to przekroczylem limit o ok. 1 tys. zl ;/ tutaj mozna oszczedzic nawet 400 zl kupujac Dry Big, albo 200, kupujac jedne Dry i jedne Experty (oczywiscie Big). Wiekszosc osob z forum, raczej kupuje Dry, ale ja wolalbym miec pewnosc jesli chodzi o trwalosc i wytrzymalosc, przeciez ta roznica w cenie chyba nie bierze sie z powietrza? W przyszlosci zestaw na pewno bedzie powiekszony o bagazniki i sakwy na przod, w celu rozlozenia masy, ale niestety w tym roku jest to niemozliwe. Mam tez pomysl, zeby kupic jedne Experty Big, i jedne Dry small, celem wykorzystania tych mniejszych na przod w przyszlosci, ale nie mam pojecia, czy sie zmiescimy w ten zestaw. I tu moja pierwsza prosba o pomoc, co robic? Kasa jest wazna, ale bardzo zalezy mi na jakosci i przedewszystkim dlugotrwalosci.
- spiwory, karimaty - konkretow nie mam, ale moje pytanie dotyczy czego innego. Nie stac mnie na wydatek kilkuset zl na porzadne spiwory trzysezonowe, a takiego zwyklego chyba nie chce, jak juz kupowac to porzadne. No wlasnie, porzadny letni, czy slabszy trzysezonowy? I karimaty, zwykle, czy jakies lepsze materace? W sumie chcialbym sie zmiescic w 500-600 zl na dwa zestawy. Aha, pod namiot chcialbym jezdzic raczej od majowki, po pozny wrzesien. W tym roku raczej tylko lipiec i sierpien.

KAMPING

- namiot - http://www.huskypl.pl/namiot-serii-outdoor-blare-3-4-osob-zielony-132_dst.html - wybralismy ten, ze wzgledu na duzy przedsionek, dwa wejscia i dobra cene. Wiem, waga jest duza, ale rozlozona na dwa rowery raczej nie bedzie sprawiala problemu. Jest duzy i wygodny, a jest mozliwosc, ze jak gdzies nam sie spodoba, to mozemy tam nocowac wiecej niz jedna noc. Oczywiscie wszelkie uwagi mile widziane ;] aha, cena: ok. 700 zl
- worek transportowy z Crosso Dry Bag, 40 albo 50 l, raczej bedzie potrzebny na spiwory czy namiot. Cena ok. 80 zl
- czolowka - Petzl Mio RXP, nie mamy jakiegos super oswietlenie rowerowego, wiec jedna pozradna czolowka musi byc. Cena: 239 zl w promocji. I tutaj tez jest duze pole do oszczednosci, ale nie wiem czy jest. To jest latarka na lata, ale nie mialem mozliwosci zobaczenia jej wlasciwosci swietlnych na zywo, w zasadzie chodzi mi o porownanie mocy swiecenia w odniesieniu do jakiegos zrodla swiatla, ktore znam. Np. do mojej lampki rowerowej ;]
- garnek + kuchenka - garnko-patelnie (a taka mi sie marzy) kosztuja ok. 100 zl, mowie tu o sprzecie typowo turstycznym. Osczednosc? Mozna wziac garnek z domu ;] Minusy? Waga i zapewne material, z ktorego zostal wykonany. Ale nie wiem, o tym ogolnie malo ludzie pisza, wszyscy pisza o kuchenkach, kartuszach, a o tym na czym to wszystko gotuja, juz nie ;] Prosze o pomoc. Co do kuchenki, to wiadomo, ze jakas firmowa na gaz (na rozne paliwa ok. 600 zl trzeba miec ;/ ), ale konkretnego modelu jeszcze nie mam. Jakby ktos sie poczul, to prosze o polecenie czegos o najlepszym stodunku jakosc/cena.

Nie liczac ubran, to w sumie sa te najdrozsze rzeczy, bardzo duzo w sumie kosztuja te wszystkie drobnice, o ktorych nie pisze.

Moje pytanie brzmi: gdzie mozna oszczedzic nie tracac na jakosci?

Ale sie rozpisalem ;] pozdrawiam tych, ktorzy doszli do tego momentu i zechcieli mi pomoc ;] no dobra, tych, ktorzy tylko przeczytali tez pozdrawiam ;]

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
hej!
« 8 Cze 2011, 23:46 »
Cytat: "bartek_pp"
sakwy x2 (tylko Crosso wchodzi w gre)

Bierz DRY. Za cene ekspertów można kupić na globetrotter.de ortlieby z pomarańczowej serii (a i podobno gdzieś w polsce można kupić z tańszą przesyłką - było w którymś temacie)

spiwory, karimaty

Z moich odczuć: latem nie ma co ze śpiworami przesadzać. Nie wiem w jakie rejony jedziecie konkretnie, ale mi śpiwór latem na południowym wschodzie (Ukraina, Mołdawia, Rumunia) służył tylko do przykrycia się nad ranem, tudzież jaki podkładka pod plecy, żeby było mniej twardo - noce są ciepłe. Maj i późna jesień to jednak inne temperatury i jakiś konkretniejszy śpiwór wskazany.

namiot

Serio potrzebujecie chować rowery do środka?
Ja z anją mamy dwuosobowy z decathlonu za niewiele ponad 100zł i sprawdził się super, przetrwał niezłą burzę z niezłym całonocnym deszczem i było sucho w środku. Rowery doskonale radzą sobie na zewnątrz ;)

czolowka

Tu jest spore pole do oszczędności. Jeśli nie zamierzacie jeździć nocą, to moim zdaniem spokojnie wystarczy jakaś tańsza czołóweczka do namiotu plus jakieś lampki na rower na wszelki wypadek. Nie trzeba od razu wydawać kupy kasy na drogiego petzla (szczególnie, jak nie ma się zbyt dużych funduszy).

garnek + kuchenka

Tematów sporo o tym akurat jest.
Jeśli chodzi o grarki, to ja mam zwykłe aluminiowe menażki za 50zł i do tego mamy kubki termiczne. Wystarcza w większości wypadków.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum