Autor Wątek: Zmiana pozycji na rowerze  (Przeczytany 1764 razy)

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Zmiana pozycji na rowerze
« 15 Cze 2011, 00:09 »
Sprawa jest taka i wynika z mojej dzisiejszej (wczorajszej jak już jest po północy) wizyty u rehabilitanta.
Dobrze by było abym miał podczas jazdy możliwość zmiany pozycji z bardziej zgiętej/pochylonej na bardziej wyprostowaną.
Mój rower to Unibike Viper.
Na jednym zdjęciu z ostatniego wypadu grupy Krakowskiej (mowa o pierwszej fotce) Iwo ma lemondkę zamontowaną bardziej pionowo.
Czy taki montaż daje bardziej wyprostowana pozycję i czy jest wygodny?
Może jakieś inne kombinacje z kierownicą jak np. zamontowanie kierownicy multiposition?
Liczę na pomoc w wymyśleniu wygodnej modyfikacji.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Zmiana pozycji na rowerze
« 15 Cze 2011, 23:12 »
Taki montaż lemondki wynika tylko i wyłącznie z tego, że inaczej mi się torba na kierownicę nie mieściła. Widziałem w sieci zdjęcia rowerów z podobnym ustawieniem, zapewne motywacja była podobna. Pozycja - jak mi się wydaje - zależy głównie od kąta pod jakim są ustawione podłokietniki, bardziej płasko - trochę bardziej się wyciągasz, poeksperymentuj a może sobie znajdziesz jakieś dobre ustawienie.
Co do wygody, to nie wiem, czy to wynikało z mojego ustawienia lemondki czy zawsze tak jest, ale jak z nią zacząłem jeździć to bolały mnie przedramiona, na szczęście przeszło po jakimś tygodniu jazdy i teraz jest mi wygodnie.
Aha, no i na lemondce zamontowanej pod większym kątem można wieszać pranie i nie obawiać się, że coś zleci na wertepach :P .

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Odp: Zmiana pozycji na rowerze
« 6 Lis 2014, 10:35 »
Sorry że odswieżam 

Nabyłam niedawno trekkinga (http://www.kross.pl/pl/trekking/trans-alp).
Kierownica wznios; 610mm, 25,4mm.
I z ta kierwonicą chyba mam problem. Jeździ się komfortowo, póki jest równo. Wystarczy byle górka (tudzież pod wiatr) i zaczynają mnie boleć przedramiona. Nie pomaga rozluźnianie, boli non stop póki pod górę.
Rozumiem, że moge mieć trochę słabe przedramiona, no ale bez przesady.
Jak mniemam mogłabym coś z tą kierownicą pokombinować: podnieść, obniżyć, zwiększyć/zmniejszyć kąt – tylko nie wiem w którą stronę iść? Coś tam zmieniam, ale niewiele pomaga.
Miał ktoś takie dolegliwości?
Mogłabym zmienić kierownicę na jakąś multipozycyjną, ale wolałabym jeszcze z obecną popróbować.

pozdrowienia!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 6 Lis 2014, 12:02 »
wydaje mi się, że kształt tej kierownicy powoduje, że źle Ci się jedzie. Jej kształt kojarzy mi się z rowerem miejskim. Czyli na równe drogi i niedługie odległości. Stąd popularniejsze są proste kierownice lub wygięte, ale nadgarstki nie do środka.
Takie mam wrażenie.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 6 Lis 2014, 12:35 »
Mam taka w swoim wyprawowcu i nic mnie nie boli.... Moim zdaniem kwestia ustawienia albo kilometrow w nogach (tu: rekach).

O tak jak tu (ale to nie ja!) http://ridetacoma.com/wp-content/uploads/2012/06/minute-o.jpg

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 6 Lis 2014, 12:47 »
wydaje mi się, że kształt tej kierownicy powoduje, że źle Ci się jedzie.

Mam takie same wrażenie. Wydaje mi sie, że ułożenie rąk będzie  niekomfortowe na takiej kierownicy, jeżlei własnie bedzie jakas górka do pokonania (albo opór) Wydaje mi się też, że akurat Ty Wilhelmino jeździsz na tyle sporo, że to nie kwestia kilometrów "w rękach" czy słabych przedramion, zwłaszcza jeśli poprzednia kiera nie gryzła. Jeżeli rece Ci dokuczają, to nie kombinuj za dużo, po prostu zmień kierownicę, bo naprawdę szkoda rąk.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 6 Lis 2014, 13:03 »
Przyjrzalem sie ustawieniu na obrazku. Z mojego doswiadczenia sprobuj przekrecic ja troche, tak aby gripy byly nieco nizej.

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
« 6 Lis 2014, 21:37 »
Dzięki za odpowiedzi.
Pokręcę jeszcze tą kierownicą, tak jak mówi Alek. Trochę też cofnęłam siodełko. Pogoda ładna - można testować :-)
Do tej pory jeździłam tylko MTB więc układ rąk na kierownicy zupełnie inny. I nawet jak ręce czasem bolały to przy jakimś mega ostrym i długim podjeździe, a nie przy byle górce.

Jeszcze tak przyszłościowo dopytam o kierownice multipozycyjne. Na co zwrócić uwagę kupując ją? Rozumiem, że mocowanie pod mostek musi być odpowiednie, jak najlżejsza, szerokość (dla mnie pewnie lepsza węższa niż szersza, czyli 560-580mm), pewnie lepsza aluminiowa niż stalowa, a poza tym?
Widzę np. taką używkę:
http://allegro.pl/lekka-trekkingowa-kierownica-pro-tech-sakwy-i4775346858.html
Albo taką nówkę (ta jest szersza):
http://allegro.pl/kierownica-turystyczna-multipozycyjna-czarna-585mm-i4757262750.html

A może to nie ma aż takiego znaczenia i brać co tańsze?
« Ostatnia zmiana: 6 Lis 2014, 21:52 wilhelminaslimak »

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 8 Lis 2014, 19:40 »
Nie wiem dlaczego te kierownice są fotografowane do góry nogami...

Co do ogólnej zasady którą się rozmaicie teraz interpretuje - szerokość kierownicy dobiera się do szerokości barków. Do tego bierzemy poprawkę na jej typ, kształt i łamanie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 23 Lis 2014, 22:44 »
U mnie na wsi (na wschodzie) tak maja zamontowane. ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum