Autor Wątek: Piasty  (Przeczytany 29211 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Piasty
« 12 Maj 2012, 12:36 »
Nie przesadzajmy, mi raz po deszczu z powodu zepsutej uszczelki wymyło smar z piasty i zaczęła chrzęścić, podjechałem do warsztatu samochodowego, pożyczyłem smar i dwa klucze płaskie, piastę rozebrałem i złożyłem siedząc sobie na podłodze, z braku klucza konusy skręciłem palcami i jeszcze jakieś 1000 km przejechałem zimą bez zaglądania, choć piasta już wcześniej była bardzo mocno zużyta. Jeździła fajnie, choć koło nabierało takich luzów, że musiałem klocki hamulcowe od obręczy o parę mm odsunąć ;)

Aha, parę miesięcy wcześniej robiłem to samo w schronisku górskim ;)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 12 Maj 2012, 13:23 »
Taaak.. Kiedyś woziło się specjalną szmat(k)ę do naprawiania piast. A pytanie: ile osób ma ze sobą jakiś stały smar? Nawet nie myślę o kluczu dynamometrycznym..
Też jestem zdania, że serwisować tak rzadko jak się da, a na pewno nie w warunkach terenowych. Głupie ziarnko piasku może zrobić większe szkody niż woda w łożysku, a kuleczki mają to do siebie, że bardzo lubią się gubić.
I właściwie tu jest spora przewaga łożysk maszynowych: nie ma co się ubrudzić, piasek się nie dostanie.. Jak padnie, to wymiana łożyska i gotowe. Co więcej ich nie da się przesmarować :)
Dlatego serwisować w zaciszu domowym czy warsztacie rowerowym zawczasu aby nie zaskoczyła nas potrzeba rozkręcania w terenie.Piasta odpowiednio serwisowana jest częścią roweru najmniej awaryjną.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 16 Maj 2012, 12:49 »
ja mam jakiś smar do łożysk tocznych. ktoś o nim tu pisał wcześniej. <10zł kosztowało 0,5kg ;D od 3 lat go chyba używam. Piasty rozkręcam tylko jeśli mają jakieś luzy, lub kiepsko się toczą.... ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 16 Maj 2012, 17:36 »
Do serwisowania piast wygodnym stanowiskiem jest miednica lub stabilne, szerokie wiadro. Kołem przykrywamy naczynie i możemy spokojnie rozkręcać bez obawy o uciekajace kulki. Najgorsze co się może przydarzyć, to że pomieszamy prawe z lewymi, co może mieć znaczenie gdy są mocno zużyte.

Przed wyjazdem warto zaopatrzyć się w klucze, bo np. znalezienie rozmiaru 17mm w Turcji wcale nie było takie proste ani tanie ;)

Ja się tylko zastanawiam, po co do piasty klucz dynamometryczny?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 16 Maj 2012, 21:07 »
Od dłuższego czasu zastanawiałem się jakie kulki są w piastach Miche i gdzie można takie nabyć, bo podobno mają inny rozmiar :icon_confused: Dziś rozkręciłem piasty w celu oczyszczenia i przesmarowania po zimie wnętrza, wraz z miskami i kulkami. Patrzę się, a tam... łożyska ;D

Wymierzyłem i wygląda na to, że mam 12x28x8. To jakiś standard? Warto wozić ze sobą zapas, czy może da się bez większych problemów kupić po drodze?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Jestem, jaki jestem...
« 16 Maj 2012, 21:10 »
Może być to 6001 2RS,groszowa sprawa chyba że z kulkami ceramicznymi to wtedy z 50zł sztuka.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 16 Maj 2012, 21:24 »
No tak, można dostać nawet za 1 zł. Widziałem też łożyska "do Miche" model 6001 R5 za $20, ciekaw jestem skąd oznaczenie "R5".

W innych piastach też używa się tych łożysk czy co piasta to inne?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Jestem, jaki jestem...
« 16 Maj 2012, 21:35 »
Prawdopodobnie jest to łożysko hybrydowe,z kulkami ceramicznymi.Można też kupić trochę taniej http://lozyskaceramiczne.pl/product_info.php?products_id=103
Nie ma sensu się wygłupiać,wystarczy SKF.Dobry,sprawdzony i ceniony.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 22 Maj 2012, 20:42 »
Ja się tylko zastanawiam, po co do piasty klucz dynamometryczny?
Ano kiedyś czytałem poradnik warsztatowy Shitmano. Przy każdej śrubce i nakrętce był podany moment dokręcania. Bardzo mnie to oczywiście śmieszyło.. ale może faktycznie tak się powinno robić?
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 22 Maj 2012, 21:22 »
Zapewne chodzi o to by kontrę dokręcić dość mocno by się nie odkręciła, ale z czuciem by nie uszkodzić gwintu. Chyba że jest jakaś większa filozofia w tym wszystkim? Póki co, moje piasty skręcone „na czuja” mają się dobrze :)

LawX

• Gość
« 21 Wrz 2012, 21:47 »

Witam,

Otóż ostatnio wpadłem na pomysł zmiany hamulców w moim giancie. Na ramię są mocowania lecz piasty nie są przystosowane do tarcz i stąd pytanie na jakie piasty najlepiej wymienić. Rower jeździ głównie po asfalcie lecz czasami skaczę nim po różnych wertepach i dlatego szukam wytrzymałej piasty.
Pozdrawiam
LawX

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 22 Wrz 2012, 12:49 »
Najlepiej zainwestuj w nowe XTRy... od biedy mogą być też Hope Pro II

Wyceń swoje koła, ich przebieg (zużycie) i zastanów się czy zamiast kupować nowe piasty i przeplatać koła nie lepiej kupić całe nowe.

Nowe, mocne tarczówki mogą dramatycznie przyspieszyć zużycie zdezelowanych kółek.

PS Jakiej odpowiedzi oczekiwałeś podając tak enigmatyczny opis problemu?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Wrz 2012, 13:31 »
Leśny Dziad, co tak kiepsko? Ja bym doradził Chris Kinga:

http://www.cambriabike.com/Chris-King-ISO-Bolt-on-Rear-MTB-Disc-Hub-Gold-32-Hole.asp
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 26 Kwi 2013, 22:04 »
Mam ciekawy problem. Posiadam piastę Shimano 600 Ultegra FH-6400 (prawdopodobnie..), do kompletu dostałem kastę 8s. Kaseta ledwo się mieści, a nawet wystaje poza - bębenek jest przystosowany do kasety 7-rzędkowej. Po mocnym dokręceniu nakrętki kasety plastikowa zaślepka (to coś z wgłębieniem)...

... zostaje dociśnięta i blokuje bębenek. Konieczne jest rozkręcenie, wyciągnięcie zakleszczonych kulek od strony bębenka i ponowny montaż osłonki.

Poprawę można uzyskać dokładając podkładkę np. z karty płatniczej, jeszcze lepiej byłoby z dwiema takimi..

Ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Czy występują różnej grubości nakrętki kasety?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Maj 2013, 19:30 »
nie, za to coś mi się obiło, że z czasem te podkładki potrafią się wyrobić. Coś było o przekładaniu z jednej strony na drugą, ale za cholerę teraz nie mogę tego znaleźć. Sam nigdy bębenka nie rozkładałem.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum