Autor Wątek: Rama Codex/Norkapp a sztywny widelec  (Przeczytany 4178 razy)

Offline ternyk

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 01.02.2011
Rama Codex/Norkapp a sztywny widelec
« 30 Cze 2011, 14:58 »
Witam,
Chcę złożyć rower do turystyki oraz dojazdów do pracy. W obecnym rama ma juz pokrzywiony hak a nie mam siły już tego prostować (jest niewymienny) i regulować przerzutkę więc chyba przyszedł czas na przesiadkę.
Byłem zadowolony z obecnej ramy (jak i całego roweru) - Author Classic SX ale rocznikowo juz leciwy i dlatego popatrzyłem na ofertę Velo. Mają fajną ramę Codex, oraz tańszy Accent Norkapp. ale jako, że musiałbym teżzmienić widelec bo w starym mam 1" i stery klasyczne muszę wymienić komplet rama i widelec.
 Amortyzatora za 200-300 zł chyba nie bardzo opłaca się wstawiać. W obecnym mam RST CT COM II i działało to średnio.
Myślę, że na moje potrzeby spokojnie wystarczyłby widelec sztywny (stal lub może i karbonowy) ale nie wiem czy taki widelec pasowałoby do geometrii powyżych ram.
Inna wersja to, kupno niedrogiego roweru ze sztywnym widelcem w komplecie a pozniej rozbudowa.
pozdrowienia,
ternyk

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Ile masz wzrostu?
Na wyprzedaży został jeszcze ostatni rozmiar 22' ramy Author Airline w fajnej cenie http://velo.pl/produkty/wyprzedaz/?m=0&pk=%&id=2172

Co do widelca sztywnego - jest taki temat na forum.
Można wsadzić sztywny widelec do tych ram ale wtedy rower staje się bardziej "nerwowy"
Sam jeżdżę na ramie Authora Airline z widelcem karbonowym :)

Offline ternyk

178 cm, a z ram Authora mi pasują 20'. Ta z wyprzedaży 22' niestety będzie za duża :(

Dzięki.
pozdrowienia,
ternyk

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Bierz czerwonego 20" Airline od Symfoniana :D

• Dominik
Hehe, ale ternyk szuka chyba samej ramy bo resztę części ma :P

Ale coraz bardziej zastanawiam się czy go na części nie puścić  ::)

Offline ternyk

Tak, ten rowerek widziałem już na allegro i forum :) Zacny, ale osprzęt mam nowy więc bardziej wolałbym ramę + widelec.
pozdrowienia,
ternyk

Offline Mężczyzna matwest

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.07.2010
Sprawa z widelcami wygląda tak: karbonowy klasyczny, z piwotami i mocowaniami do low ridera, praktycznie nie do dostania.  Z piwotami są w ofercie do cyclocrossu, jakiś wybór jest. Centy55 na allegro sprowadza cr-mo typowe do turystyki (wszystkie potrzebne mocowania). Karbonowy "suspension ready" czyli wstawiany w miejsce amortyzatora jest do kupienia. Użytkuje takowy (otwory pod mocowanie błotnika + piwoty) od kilku miesięcy i spisuje się świetnie, do amora ani myśle wracać.

Offline ternyk

Dzięki. A ten karbonowy "suspension ready" to jakiej firmy i jak poznać, że zagra z ramą do trekkingu?
pozdrowienia,
ternyk

Lester

• Gość
Byłem zadowolony z obecnej ramy (jak i całego roweru) - Author Classic SX ale rocznikowo juz leciwy i dlatego popatrzyłem na ofertę Velo. Mają fajną ramę Codex, oraz tańszy Accent Norkapp

Jak bym czytał swojego posta ! Ja też mam Authora Classica i też zastanawiałem się nad kupnem jednej z tych ram. W końcu wybór padł na ramę Accenta (dzisiaj nawet powinienem ja odebrać). Też największy dylemat miałem z wyborem widelca do tej ramy, w końcu zakupiłem ten: http://tinyurl.com/6k72kce W tym widelcu zmierzona odległość między mocowaniem osi piasty a bieżnią łożyska to 44 cm, czyli dokładnie tyle ile zaleca producent dla tej ramy.

• Dominik
Szkoda tylko że ten widelec taki ciężki :/
Masz go już u siebie?
Możesz coś więcej o nim napisać, bo koleżanka chce taki sam kupić.

Lester

• Gość
Tak, widelec mam już u siebie. Rzeczywiście jest on trochę ciężki, ale to nie jest typowy widelec carbonowy, lecz stalowy wzmacniany carbonem, poza tym po przycięciu stalowej rury sterowej waga zmniejszy się trochę. Widelec wygląda na solidny, maksymalna opona jaką zaakceptuje wg mnie bez problemu to 700x42C. Na razie czekam na ramę więc nie mogę opisać wrażeń z jazdy.

Offline ternyk

Dzięki Lester za info o tym widelcu. Szkoda, że rzadko producenci podają długość no i brakuje otworów do low-ridera. Tak, 44 cm jest idealne. I teraz mam dylemat Author Codex + karbonowy widelec + przekładka ze starego roweru (części tegoroczne) albo całkiem nowy rower z  ramą + wiedelcem Cro-Mo (osprzęt półki Alivio). Stosunek cen 1:2
pozdrowienia,
ternyk

• Dominik
Jak masz prawie nowe części to raczej nie ma sensu kupować nowego  roweru.
Na twoim miejscu wybrałbym pierwszą opcję :)

P.S.
Ja jednak Authora Airline sprzedaje w przyszłym tyg na części więc jakbyś był zainteresowany ramą i widelcem to możemy się dogadać.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Też się zastanawiałem nad tym widelcem.
Tak, widelec mam już u siebie. Rzeczywiście jest on trochę ciężki, ale to nie jest typowy widelec carbonowy, lecz stalowy wzmacniany carbonem.
Nie bardzo rozumiem co to znaczy?
Co jest stalowe, a co carbonowe?

Mógłbyś rozwinąć?

Lester

• Gość
Co jest stalowe, a co carbonowe?

Cały widelec jest stalowy, dodatkowo widełki są wzmocnione warstwą carbonu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum