Autor Wątek: Używany z Allegro  (Przeczytany 2127 razy)

Offline aAFRICA

• Miasto: Gorzów Wlkp.
  • Na forum od: 15.06.2011
Używany z Allegro
« 30 Cze 2011, 23:19 »
Witam,
jestem na etapie poszukiwania roweru dla siebie. Mam 183 cm wzrostu i ok 90 kg wagi. Rower byłby mi potrzebny do przemieszczania się głównie po asfalcie, sporadycznie jakies utwardzone leśne/polne drogi. Nieco poźniej stworzenie roweru wyprawowego, ale raczej na kilku, kilkunastodniowe wyprawo-wypady z sakwami. W związku z tym że jeszcze nie dysponuje odpowiednimi funduszami, pomyślałem o jakimś używanym sprzęcie.  Znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/hercules-cheetah-i1692282437.html

trochę niechętnie patrze na hamulce hydrauliczne, więc jeszcze taki rower:

http://allegro.pl/alu-focus-28-rower-nie-ktm-cube-kettler-trek-i1693474099.html

Nie jestem znawcą osprzętu i stąd moja prośba o ocenę przedstawionych rowerów.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: Używany z Allegro
« 30 Cze 2011, 23:26 »
źle ten pierwszy nie wygląda
dobra jakość jak za taką cenę
popróbujesz i sam zobaczysz czego Ci do wyprawowego potrzeba
Pozdr
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 1 Lip 2011, 00:22 »
Pierwszy rower bardzo dobry, to fakt. Dodatkowo Herkules czyli firma z tradycjami  :wink: Jedyna rzecz do której mam zastrzeżenia to hamulce. Nie cieszą się zbyt dobrą opinią co do jakości działania.
Focus też bardzo dobra firma a ten model z allegro wygląda zachęcająco no i hamulce normalne  :>
Focusa zapewne znajdziesz podobnego w jakimś sklepie rowerowym więc będziesz mógł zrobić przymiarkę.
W przypadku Herkulesa może być problem z dorwaniem go w jakimś sklepie i zrobienia przymiarki. Ja w Krakowie taki problem miałem a przymierzałem się do tej marki.
Niestety nie lubię kupować czegoś czego wcześniej nie przepuszczę przez łapska więc kupiłem coś bardziej namacalnego  ;D
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline aAFRICA

• Miasto: Gorzów Wlkp.
  • Na forum od: 15.06.2011
« 1 Lip 2011, 00:39 »

Focusa zapewne znajdziesz podobnego w jakimś sklepie rowerowym więc będziesz mógł zrobić przymiarkę.
W przypadku Herkulesa może być problem z dorwaniem go w jakimś sklepie i zrobienia przymiarki. Ja w Krakowie taki problem miałem a przymierzałem się do tej marki.

W moim miescie "przymierzyć się" mogę do do kilku Authorów, Krossów i Treków. Zresztą i tak są to pojedyncze egzemplarze o rozmiarach ram odpowiadających mi nawet nie wspomnę... Musiałbym wybrać sie do Szczecina lub Poznania na testy, bez pewności, że znajdę interesujący mnie sprzęt. Stąd moje zainteresowanie używkami na Allegro.
Cenne informacje są takie, że wskazane przeze mnie rowery prezentują jakiś poziom.

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 1 Lip 2011, 06:58 »
Hmmm. Nie chcę się wymądrzać jakoś ale te hamulce hydrauliczne co to są w tym rowerze niezależnie od tego co tam kto o nich napisze i tak sa lepsze niż zdecydowana wiekszość konstrukcji szarpanych drutami.   A wiesz, trochę techniki i człowiek się gubi normalnie.  Zapomni jeden z drugim o kilku kroplach płynu i propagandę sieje że hample do kitu.
  Jak mawiał mój instruktor:
Nooooo, ku..... .    To jest normalny sabotaż !

Ps:   To nie jest reklama !!  Nie mam nic wspólnego z producentem, operatorem mojej sieci i księgowym z firmy  ;D

Takie tam o hamulcach
http://www.download.bikeboard.pl/pdf/kamienie_milowe_magura_hs.pdf
« Ostatnia zmiana: 1 Lip 2011, 08:44 dudi »
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 1 Lip 2011, 12:10 »
  Zapomni jeden z drugim o kilku kroplach płynu i propagandę sieje że hample do kitu.
Może masz i rację co do ich działania. Siłę hamowania to na pewno mają lepszą niż szarpańce.

bardziej obawiam się o ich awaryjność oraz możliwość ewentualnej naprawy na trasie no ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i może się mylę.
Jak sam napisałeś "trochę techniki i człowiek się gubi" :)

Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline ciulabula

• Miasto: Dublin/Gliwice
  • Na forum od: 27.05.2011
« 7 Lip 2011, 16:43 »
  HERCULES ma lepszy osprzęt, myślę, że dłużej na nim pojeździsz, zanim będziesz musiał wymienić. Obie ramy są hydroformowane, w FOCUSIE posiada dodatkowo wzmocnienie pod główką ramy. Generalnie mało informacji sprzedawcy podają. Mnie osobiście bardziej podoba się HERCULES. 
  Hydrauliki nie koniecznie muszą być złe, sam jeżdżę na tarczach i, wbrew temu, jakie opinie krążą, że do turystyka lepiej hydraulika nie dawać, muszę przyznać, że jeszcze NIGDY osobiście nie słyszałem ani żaden z moich rowerowych znajomych, nie mówił o zerwanym przewodzie hamulcowym, lub coś w tym rodzaju, co mogło by dyskwalifikować hydrauliki. Z drugiej strony, producenci rowerów często nie pozostawiają nam wyboru, tarcza i koniec.

Offline ciulabula

• Miasto: Dublin/Gliwice
  • Na forum od: 27.05.2011
« 8 Lip 2011, 19:21 »
przecież są produkowane hamulce tarczowe mechaniczne na te same mocowania, wygodniejsze w regulacji, za to o trochę gorzej modulacji, siła hamowania podobna.[/quote
Z drugiej strony, producenci rowerów często nie pozostawiają nam wyboru, tarcza i koniec.
Wilk. Nie taki "wybór" miałem na myśli, chodziło mi o ramy, które obecnie w przeważającej większości są dedykowane tarczówkom. Jeździłem na shimanowskich tarczach mechanicznych, powiem szczerze, że wolałbym v-breaki od nich, jednak nie miałem wyboru, rower nie miał bolców do ich mocowania.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 26 Sie 2011, 09:28 »
Witam
Ja niedawno znalazlem taki egzemplarz i sądze ze na rozne wypray dluze i krotsze z sakwami to dobra propozycja, co wy na to? Mam 190 rama w tym sprzecie niby 20,5 cala

http://allegro.pl/extra-stevens-662-comp-full-deore-okazja-i1772702916.html

Prosze o Wasze opinie:)

Offline Mężczyzna didku

• Miasto: Parzyce/Bolesławiec
  • Na forum od: 21.08.2010
« 26 Sie 2011, 09:56 »
Jeśli masz 190 cm, to ta rama może być za mała, ja przy 192 cm mam ramę 22' i jest w sam raz, większa też byłaby dobra (może lepsza?) ale każdemu inna rama pasuje, musiałbyś się nim przejechać i zobaczyć czy aby napewno ten rozmiar jest dla ciebie :) Ja na twoim miejscu szukałbym rozmiaru ok 22'
« Ostatnia zmiana: 26 Sie 2011, 09:59 didku »

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 26 Sie 2011, 10:03 »
Rama na pewno będzie za mała.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Włod

« 26 Sie 2011, 10:33 »
Ok. dzieki
Bo ogolnie w mtb mam 21 calowego kelysa magic z 2008r i mierzac taka samą w trekkingu wydawalo mi sie ze moze byc zaduza.
W takim razie bede szukal cos w granicach 21'' ( 53-55cm) czy dobrze myśle?

Offline Mężczyzna maciekkk

• Na forum od: 29.05.2011
« 26 Sie 2011, 10:49 »
"czy dobrze myśle?"  >> źle ;p
tak jak napisał 'didku', jeśli masz 190cm wzrostu, to szukaj ramy 22".  w rowerach MTB często wybiera się ramę troszkę mniejszą, bo tam bardziej chodzi o większą zwrotność, kontrolę nad rowerem. W trekingach bardziej chodzi o komfort i wygodę dlatego wybiera się większe ramy.

Offline Mężczyzna Włod

« 26 Sie 2011, 10:53 »
Bede sie trzymal Waszych rad jak 10 przykazań  :icon_smile2:

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Sie 2011, 11:08 »
Wybaczcie, że się wtrącę, ale sam wzrost to jest tylko wstęp do początku.
Liczą się jeszcze proporcje.

Van jest ode mnie wyższy o jakieś 4-5cm, a jak wsiadłem na jego rower to nie byłem w stanie obrócić pedałami siedząc na siodełku.
Dla wyrównania on na mojej lemondce miał pozycję "na batmana", jak sam określił.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum