Autor Wątek: pociąg z Polski na Ukrainę  (Przeczytany 17139 razy)

Offline Mężczyzna muzykolog84

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2010
    • http://www.tomaszrozalski.pl
pociąg z Polski na Ukrainę
« 12 Lip 2011, 13:15 »
Czy ktoś z Was jechał z rowerem bezpośrednio z Polski na Ukrainę, do Lwowa lub do Odessy? Jest pociąg z Wrocławia do Odessy, ponoć bezpośredni (ale jak skoro jest inny rozstaw torów?). Ogólnie babki na PKP niewiele wiedzą. Do Przemyśla sprawa jest prosta: typowy pociąg TLK bez przedziału dla roweru. Dalej dla mnie jest to wielka niewiadoma. Da się gdzieś w te ukraińskie wagony wstawić rower? Niektórzy z forumowiczów wrzucali rowery na prycze, ale wolałbym gdzieś w korytarzu  ::)
wypraw: 6, łącznie w 27 krajach 25982km na rowerze
obecnie pracuję nad: www.lisowczycy.com.ua

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Odp: pociąg z Polski na Ukrainę
« 12 Lip 2011, 13:46 »
Dwa lata temu miałam zakupiony bilet na taki pociąg ( z Przemyśla do Odessy). Skąd jechał wcześniej, nie bardzo wiem,  chyba jakoś z Warszawy (?). Były to wykupione miejsca w kupe, toteż rowery mieliśmy złożone. Ale nie udało się ostatecznie nawet wsiąść do tego pociagu (śmierć w rodzinie i konieczność zawrócenia do Poznania - wyjechalismy tydzien pozniej, ale już nie jechalismy do Odessy)
Był duży kłopot z zakupieniem biletu na ten pociąg. Pani w kasie nie mogła nam go zarezerwować, bo chyba nie mogła ustalić składu i numeru pociągu. Wpadłam na pomysł, żeby iść jeszcze na informację, tam łebska kobitka wydrukowała mi skład, numery, i jakoś udało się wtedy ustalić, jaki ten szczególny wagon ma numer i udało się zakupić w końcu bilety...
Jeżeli wsiadasz we Wrocławiu, to chyba wsiadasz od razu do tego konkretnego wagonu ktory jedzie do Odessy, prawda?

« Ostatnia zmiana: 12 Lip 2011, 13:48 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline eferde

• zwykły koleś
  • Miasto:
  • Na forum od: 07.07.2011
    • inka-olo.pl
« 12 Lip 2011, 13:47 »
Jest pociąg z Wrocławia do Odessy, ponoć bezpośredni (ale jak skoro jest inny rozstaw torów?)

Kiedyś jechałem pociągiem z Polski do Charkowa. Po prostu na granicy zmieniają podwozie w całym pociągu na szerokotorowe (pociąg wjeżdża do takiej hali, gdzie jest unoszony na specjalnych podnośnikach).

Offline Mężczyzna gagarin

• Na forum od: 10.12.2010
« 12 Lip 2011, 13:53 »
Jechałem kiedyś z rowerem w ukraińskim pociągu. Teoretycznie chyba nie przewoził rowerów bo babka w kasie nie chciała mi sprzedać biletów na rowery, ale się uparłem przewidując, że jakoś to rozliczę z konduktorem  8) 8) . Ostatecznie nie było problemów. Konduktor/opiekun wagonu kazał wstawić rowery (trzy) do przeciwległego korytarza niż ten którym się wchodziło i do którego drzwi były zamknięte. Poprosiłem tez konduktora o otwarcie ich na docelowej stacji co też chętnie uczynił :-)
Jeżdżę aby jeść.

« 12 Lip 2011, 14:28 »
Dzięki za odpowiedzi :) Ponoć jest to pociąg z bezpośrednimi wagonami z Wrocławia do Kijowa. Do Odessy jedzie chyba z Krakowa. No nic, zaryzykuję i wsiądę do niego za 12h. Dam znać jak to wyszło, gdy tylko znajdę na Ukrainie internet ;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 12 Lip 2011, 15:01 »
Wyjeżdżasz? A nie powinieneś już wracać? ;)

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Lip 2011, 16:40 »
Jechałem kiedyś z rowerem w ukraińskim pociągu. Teoretycznie chyba nie przewoził rowerów bo babka w kasie nie chciała mi sprzedać biletów na rowery, ale się uparłem (...)
Jeśli mnie pamięć nie myli to Ukraińskie koleje nie mają czegoś takiego jak bilet na rower, co tłumaczyłoby dlaczego nie chciała Ci go sprzedać  :wink:

Offline Mężczyzna gagarin

• Na forum od: 10.12.2010
« 12 Lip 2011, 17:22 »
Hehe, pogrzebałem w pamięci i rzeczywiście to nie były bilety na rower tylko na dodatkowy bagaż :-) Chodziło chyba o to, że pokazywałem pani, że chcemy zabrać rowery, a ona się upierała, że się nie da bo ten pociąg, na który kupowaliśmy bilety nie przewozi rowerów.
Jeżdżę aby jeść.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 12 Lip 2011, 17:31 »
Polskie pociągi są przestawiane "na szerokie tory" albo w Przemyślu jest skomunikowany pociąg (ale już szeroki i nie przestawiają). Takie pociągi jadą chyba głównie do Lwowa, obsługa jest całkiem normalna.
Borafu dobrze pisze.. Kierownik (-czka) wagonu jest kapitanem, okrętem i bogiem; podejmuje wszelakie decyzje (włącznie z niewpuszczeniem czy wyrzuceniem pasażerów..).
Na pociągi to warto te najtańsze trafiać (obszczejnyj, znaczy się ławki), znacznie łatwiej tam się "poruszać" z rowerem niż w płackartnym (takie nasze kuszetki, tylko że otwarte) czy kupejnyj ("czysty" sypialny z zamykanymi przedziałami). Nie wiem, czy ławki są dostępne na dłuższych trasach (a Odessa już chyba do takich się zalicza).
Konduktorzy w "zwykłych" też są znacznie bardziej ludzcy, można z nimi spokojnie pogadać. Np wg pewnej Pani Konduktor rower powinien być spakowany w jakiejś torbie i na pewno nie będzie problemu (a w jej wagonie jechały cztery nasze rowery :) ). Inaczej, szczególnie jak się źle trafi.. wróć do punktu 2..

A najprościej i najtaniej może być busikiem..
« Ostatnia zmiana: 12 Lip 2011, 17:33 pajak_gdynia »
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 12 Lip 2011, 19:55 »
Jedź do Przemyśla, potem wsiądź w ten pociąg w Mościskach. Ogólnie w pociągach dalekobieżnych na Ukrainie jest problem z przewozem roweru, bo brak na niego miejsca, ale jeśli dasz w łapę prowadnikowi/ prowadniczce to może da się coś zrobić. Z biletem na rower spotkałem się tylko raz, tak to dostawałem drugi bilet na osobę, albo bilet z 50 % zniżką.

« 12 Lip 2011, 20:15 »
@Robert!: heh, dopiero teraz, okropnie się to przeciągnęło, ale za to mam więcej czasu i więcej pieniędzy, więc może i lepiej :)

@Krzychuprorok: jeśli będą problemy to tak zrobię. Zależy mi, aby w czwartek być w Tarnopolu, dlatego ryzykuję z wagonem bezpośrednim  :?
« Ostatnia zmiana: 12 Lip 2011, 20:17 muzykolog84 »

Offline Mężczyzna Robert

« 12 Lip 2011, 20:17 »
:D To na ile jedziesz i gdzie dokładnie(j)?

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 12 Lip 2011, 20:35 »
Jeśli masz dużo czasu to bujaj się elektriczkami, nie będziesz miał problemu z przewozem roweru i lepiej poznasz kraj :)

« 12 Lip 2011, 22:47 »
Myślę, że po 40 dniach i 4500km będę miał dosyć. W takim czasie chyba jestem w stanie zobaczyć na Ukrainie "wszystko" ;) Zachodnią Ukrainę już znam, więc skupię się na wschodzie, dam tutaj znać z trasy jak mi idzie :)

Offline Mężczyzna Robert

« 12 Lip 2011, 22:53 »
Cóż... wiatru w plecy i dobrych ludzi!

Tagi: ukraina 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat