Autor Wątek: Widelec amortyzowany i pełny błotnik  (Przeczytany 2773 razy)

Offline Mężczyzna hongi

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 26.01.2014
Fajnie,dzięki za odpowiedzi,wiem już iż seria NRX odpada.

Znalazłem kilka metod DIY na forach jak poradzić sobie z problemem braku mocowań do pełnych błotników w amorach,niemniej jednak chciałbym tego uniknąć.O zwykłych plastykowych opaskach też myślałem  :P

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Dewuńska, a po co płacić 25zł za kawałek blaszki? I zamiast dętki lepsze są rurki termokurczliwe.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
gdzie ty to widziałeś za 25zł? Na stronie tubusa? Bo chyba nie w hydraulicznym (cena to góra 5zł)

rurki termokurczliwe.
Nie wszystkie, niektóre przy zaciskaniu stają się twarde i potrafią rysować lakier.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
pajak, nie rozumiem pytania ;) Przecież nie napisałam, że to kosztuje 25 zł..
Tak jak napisał globalbus, za taką obejmę to tak 3,50-5 zł/szt w sklepie :)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Moja wina, moja bardzo wielka wina. Wypijem ją za chwila :)
Ok, widywałem takie cuda w sklepach rowerowych, gdzie takie ceny przeważały (+ dostawa kurierska). Rozbój w biały dzień..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Dobrze zaciśnięte zipy powinny rozwiązać problem. Zrobiłem tak w jednym rowerze i jak na razie działa.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Zipy pękają na mrozie :| Dla pewności można przywiązać jeszcze sznurkiem, a gdzie się da lepiej wykorzystywać coś sztywniejszego (np. obejmy).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Kurcze, mam wielkie szczęście, że moje zipy o tym nie wiedzą. :)
Dobrze zaciśnięte zipy, nie pękają nawet na mrozie. Zip dobrej jakości i zaciśnięty z odpowiednią siłą, nie na "chama".
Można też pójść dalej.Zipa można podkleić dwustronną taśmą klejącą. Najlepiej samochodową,ma postać taśmy-pianki dostępnej w różnej szerokości. Zabezpieczy ona zipa przed ewentualnym pękaniem na dużym mrozie(zip ściśnie piankę przy skurczu plastiku) dodatkowo uniemożliwi przesuwanie się.
Błotniki stosuje tylko na zimę, montując je zipami do amortyzatora i nie miałem jeszcze problemów.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Kurcze, mam wielkie szczęście, że moje zipy o tym nie wiedzą. :)

tylko ciiiiiii, bo moje też nie zdają sobie z tego sprawy :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Spoko, spoko. Nie pęka wam, to się cieszcie, ale z inną paczką zipów może być inaczej. Wszystko zależy od jakości tworzywa - jedne starzeją sie szybciej, inne wolniej, ale wszystkie w końcu padają.
Mój koszyk na bidon np przejeździł 3 lata i dopiero wtedy odpadł.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Może zależy też gdzie się nimi zaczepia. Ja chwilowo miałem zaczepiony błotnik wyłącznie zipami. Niestety gdy kopnąłem butem potrafiły pękać, same z siebie już rzadziej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Myślę, że jakby nie było mrozu, to też by pękły po kopnięciu... ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna hongi

Tak więc kaskę już nazbierałem na wymianę części,jestem w przededniu zakupu.Mam nadzieje że stery są kompatybilne ze sterówką owego amortyzatora którego podałem w linku niżej i mufą sterową,trochę kierowałem się ta stronką ---> http://www.canecreek.com/resources/products/headsets/technical-specifications/oe-head-tube-specification-guide.pdf.   Stery wymieniam bo obecne są na gwintowaną sterówkę,z kolei nowy amor to ahead bez gwintu.

stery --> http://allegro.pl/maszynowe-stery-396-neco-ahed-98-gr-alu-st03-i3992546053.html

amorek --> http://www.sparrow-bike.pl/index.php/cza-asci/amortyzatory/sr-suntour-nex-hlo-28-czarny-bialy-1-1-8.html

Mam jeszcze jedną wątpliwość,zastanawia mnie czy szerokość goleni amora w miejscu na ośkę -to jest standardowy wymiar,na obecnym mam 100mm?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
jeśli wcześniej miałeś gwintowane stery to raczej nie były półzintegrowane, takich się zbyt często nie widuje.
to jest standardowy wymiar,na obecnym mam 100mm?
można tak powiedzieć, że to standard w obecnej chwili.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna hongi

Tak,obecna sterówka amora jest gwintowana. Chyba rozbiorę wszystko i pomierzę dla pewności.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum