Autor Wątek: P O D R O Z N I C Z E I N S P I R A C J E  (Przeczytany 11683 razy)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
A visit at the Polish Auschwitz Extermination Camp
:shock: :shock:  :shock:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
Będę miał czas to napiszę mu maila na ten temat... ostatnio podpisywałem się pod listem do ambasady niemieckiej właśnie przeciwko używaniu tego kłamliwego stwierdzenia.... ehh :roll: .
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline ivnn78

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.01.2010
    • http://www.flickr.com/photos/przemeklis/
ok  Nicolai juz wie o tym, swoja droga nie zwrocilem na to uwagi wczesniej.
mysle ze zmieni ten zapis  jak bedzie przy necie
"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia. "  Albert Einstein

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
jego filmy gościły na tym forum :-)
w dziale o filmach .. ostatni juz z Francji
… why so serious ?

Offline ivnn78

Do  Calkiem Fajnego, Juliusza i Marka Dembowskiego oraz innych ktorych to moze zainteresowac ,

Rozmawialem mailowo z tym Dunczykiem ze strony www.worldtravellers.dk .

Napisal ze przeprasza jesli ktos sie poczul urazony ale uwaza ze nic w tym okresleniu nie ma zlego i nic na stronie nie zmienil.
Napisal mi ze tak samo jak opera w sydney jest nazywana Australian Opera mimo ze  jest pomyslem  dunczyka tak samo oboz w Oswiecimiu mozna nazwac polskim bo jest w Polsce  :shock:

Wczesniej nie zauwazylem tego na jego stronie (moze dlatego ze nie czytalem statystyk) ale teraz zaczelo mnie to troszke irytowac.

Napisalem do niego dwa dlugie maile i wyczerpalem swoje argumenty.
Pisze do Was bo moze cos tez chcielibyscie napisac do niego.

W kazdym razie tak wyglada sprawa,

pozdrawiam

ivnn
"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia. "  Albert Einstein

tak samo jak opera w sydney jest nazywana Australian Opera mimo ze jest pomyslem dunczyka tak samo oboz w Oswiecimiu mozna nazwac polskim bo jest w Polsce :shock:

No, jeśli ktoś rozumuje w ten sposób, to chyba nie da się go przekonać. Ale ręce opadają na takie porównanie :(
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Juliusz

Już się biorę za maila do niego...

Swoją drogą...

Cytat: "wikipedia"

Według byłego prezesa Instytutu Pamięci Narodowej Leona Kieresa i szefa pionu śledczego IPN Witolda Kuleszy także mówienie o "polskich obozach zagłady" zalicza się do kłamstwa oświęcimskiego.

Na podstawie art. 55 ustawy ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. o Instytucie Pamięci Narodowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu zaprzeczanie publicznie i wbrew faktom zbrodniom, o których mowa w art. 1 pkt 1 powyższej ustawy jest przestępstwem ściganym z urzędu zagrożonym grzywną lub karą pozbawienia wolności do lat 3. Wyrok podawany jest do publicznej wiadomości[5].

Może to da mu coś do przemyślenia...  :roll: .

EDIT: LINK do ustawy.

W takim razie, wg tego Duńczyka, Guantanamo jest kubańskim więzieniem :? a nie amerykańskim!

Offline ivnn78

Chyba Marku trafiles w dziesiatke i to dwa razy.

Juliusz ale to chyba dotyczy raczej terytorium Polski (zaznaczam ze sie na tym nie znam) no bo kto i jak ma to orzec i wykonac na obwatelu innego panstwa

Offline Juliusz

Co nie zmienia faktu, że warto o tym wspomnieć  :wink: .

Mail wysłany, teraz czekam na reakcję  :? .

Offline ivnn78

Juliusz jak dostaniesz  odpowiedz to daj znac bo ciekawy jestem czy cos sie zmieni

Offline Juliusz

Co tu dużo mówić... Niemcy się wstydzą, starają się to ukrywać, a i fałszują historię, aby nie było głośno o tym co robili podczas wojny.

Duńczycy przynajmniej nie kolaborowali z Niemcami na taką skale jak Francuzi...  większość Żydów Duńskich uniknęła zagłady. O bohaterstwie Francuzów nie chcę się wypowiadać... :lol: pff  nic dziwnego, że przed wojną trzymali się z Czechosłowacją....

O czym się często zapomina, to o tym, że współodpowiedzialność zachodu za wybuch IIWŚ... brak działań w powstrzymaniu Niemiec....

Co do zachodnich narodów... inna mentalność... w sumie żaden z zachodnich krajów nie miał takiego sąsiada jak Rosja.... :mrgreen:

Co do mentalności.... zacytuję fragment przemówienia Józefa Becka 5 V 39'...

Cytat: "Józef Beck"
Pokój jest rzeczą cenną i pożądaną. Nasza generacja, skrwawiona w wojnach, na pewno na pokój zasługuje. Ale pokój, jak prawie wszystkie sprawy tego świata, ma swoją cenę wysoką, ale wymierną. My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
jest jeszcze jedna rzecz - językowa
po prostu, po angielsku łatwiej napisać "polish camp" w znaczeniu "in Poland"

co niczego nie usprawiedliwia

r
… why so serious ?

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Cytat: "Juliusz"

Co do mentalności.... zacytuję fragment przemówienia Józefa Becka 5 V 39'...

Cytat: "Józef Beck"
Pokój jest rzeczą cenną i pożądaną. Nasza generacja, skrwawiona w wojnach, na pewno na pokój zasługuje. Ale pokój, jak prawie wszystkie sprawy tego świata, ma swoją cenę wysoką, ale wymierną. My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor.

t=0m35s
http://www.infomuzyka.pl/Muzyka/1,92327,6983304,Nowy_projekt_L_U_C___39_89_Zrozumiec_Polske.html

Tak offtopicowo ;) Płyta roku dla mnie.
Np:

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "Juliusz"
Na podstawie art. 55 ustawy ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. o Instytucie Pamięci Narodowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu zaprzeczanie publicznie i wbrew faktom zbrodniom, o których mowa w art. 1 pkt 1 powyższej ustawy jest przestępstwem ściganym z urzędu zagrożonym grzywną lub karą pozbawienia wolności do lat 3. Wyrok podawany jest do publicznej wiadomości[5].

A swoją drogą to chyba najbardziej idiotyczne prawo, o jakim słyszałem. A gdzie wolność słowa?! :shock:

Żeby nie było wątpliwości: Nicolaia można (i należy) spróbować przekonać, że Oświęcim nie był polskim obozem zagłady. Ale karać kogokolwiek za mówienie (sic!!!) trąci totalitaryzmem. A może należy obcinać za to język i prawą dłoń? :lol:

Cytat: "ivnn78"
Juliusz ale to chyba dotyczy raczej terytorium Polski (zaznaczam ze sie na tym nie znam) no bo kto i jak ma to orzec i wykonac na obwatelu innego panstwa

Taaa, jeszcze tylko brakuje, żeby ten idiotyzm zaczął obowiązywać obywateli innych państw  :twisted: Polska mesjaszem narodu! (żydowskiego ;) )
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum